• Τράπεζες

    Attica Bank: Με Ellington-ΤΜΕΔΕ στον δρόμο της ιδιωτικοποίησης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Attica Bank- με Ellington-ΤΜΕΔΕ στον δρόμο της ιδιωτικοποίησης

    Κώστας Μακέδος, Πρόεδρος Attica Bank, ΤΜΕΔΕ


    Tο σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, να βάλει περί τα 80 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου ως 240 εκατ. ευρώ και να καλύψει Μετατρέψιμο Ομολογιακό ή CoCo, ύψους 100 εκατ. ευρώ, που θα εκδώσει εν συνεχεία η Attica. Οι όροι, όμως, που προτείνουν για τη μετατροπή προκαλούν ακραίο dilution στο ΤΧΣ, το οποίο καλείται να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις.

    Με «κλειδωμένη» την δεσμευτική προσφορά Ellington-ΤΜΕΔΕ το μεγάλο βήμα για να γυρίσει σελίδα η Attica Bank έγινε.

    Ολοκληρώνει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου  των 240 εκατ ευρώ, και σε δεύτερο χρόνο ο στρατηγικός επενδυτής θα προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις για να αποκτήσει την διοίκηση και τον έλεγχο της τράπεζας που θα οδηγήσει στην  πλήρη ιδιωτικοποίηση.

    Ωστόσο οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα καθώς οι Bain –JC Flowers δεν εγκαταλείπουν το «παιχνίδι», ενώ υπάρχει και η πρόταση του Ινδού επενδυτή που δραστηριοποιείται στον τραπεζικό τομέα.

    Ο ρόλος του Κώστα Μακέδου, που είναι πρόεδρος της Attica Bank, όπως και του Ταμείου των Μηχανικών του ΤΜΕΔΕ, ήταν καταλυτικός και η κίνηση του επιταχυντής των εξελίξεων. Μάλιστα τραπεζικές πηγές κάνουν αναφορά στην «έξυπνη κίνηση Μακέδου, ο οποίος  ζήτησε την συνδρομή ενός ξένου fund για να μπει μαζί με το ΤΜΕΔΕ  στην αύξηση».

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση η αύξηση θα πραγματοποιηθεί από τους παλαιούς μετόχους δηλαδη το ταμείο χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που έχει το 68%, τον ΕΦΚΑ που έχει το 10% και το ΤΜΕΔΕ με το Ellington το 22% .

    Στη δεύτερη φάση θα αυξηθεί το ποσοστό του στρατηγικού επενδυτή και το ΤΧΣ θα υποστεί απίσχναση. To σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, να βάλει περί τα 80 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου ως 240 εκατ. ευρώ και να καλύψει Μετατρέψιμο Ομολογιακό ή CoCo, ύψους 100 εκατ. ευρώ, που θα εκδώσει εν συνεχεία η Attica.

    Οι όροι, όμως, που προτείνουν για τη μετατροπή προκαλούν ακραίο dilution στο ΤΧΣ, το οποίο καλείται να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις.

    Την ερχόμενη εβδομάδα οι σύμβουλοι της Attica Bank –Axia Ventures και Euroxx- θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τόσο με τον προτιμητέο επενδυτή όσο και με το ΤΧΣ.

    Στην χθεσινή τετράωρη συνεδρίαση του το ΔΣ της Attica Bank αποφάσισε: Την   αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, κατά ποσό έως  240.000.000 ευρώ,  με την έκδοση έως 1.200.000.000 νέων, κοινών, άυλων, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας 0,20 ευρώ εκάστης,  με καταβολή μετρητών και με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της Τράπεζας. Οι έχοντες δικαίωμα προτίμησης στην Αύξηση θα δικαιούνται να αποκτήσουν Νέες Μετοχές με αναλογία 49,5265161872259 Νέες Μετοχές για κάθε μία παλιά μετοχή της Τράπεζας. Σε περίπτωση που η Αύξηση δεν καλυφθεί πλήρως, το μετοχικό κεφάλαιο θα αυξηθεί έως του ποσού της κάλυψης, σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν. 4548/2018.

    Διαβάστε επίσης

    Attica Bank: Λευκός καπνός για την ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ – Στρατηγικός επενδυτής η κοινοπραξία Ellington-ΤΜΕΔΕ

    Τι θα κάνουν το ΤΧΣ και ο Ηλίας Ξηρουχάκης με την Attica Bank

    Attica Bank: Με βελτιωμένες προσφορές επανήλθαν Ellington-ΤΜΕΔΕ και Bain-JC Flowers – Σε ανοικτή συνεδρίαση μέχρι την Παρασκευή το ΔΣ – Όλο το παρασκήνιο



    ΣΧΟΛΙΑ