• Τράπεζες

    ΤΧΣ: Αποφασίζει με τι ποσοστό θα μπει στην ΑΜΚ της Attica Bank

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ΤΧΣ- Αποφασίζει με τι ποσοστό θα μπει στην αμκ της Attica Bank

    Ηλίας Ξηρουχάκης


    Και ενώ ο χρόνος πιέζει οι τελικές αποφάσεις για την συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ( ΤΧΣ ) στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ αναμένονται στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

    Και αυτό επειδή από τις 25 Νοεμβρίου ξεκινά η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου που θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

    Όπως είναι γνωστό και τα δύο σχήματα των ενδιαφερόμενων επενδυτών για την ιδιωτικοποίηση της Attica Bank παρουσίασαν τις προτάσεις τους στο επταμελές Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου.

    Αυτές τις προτάσεις εξετάζουν τώρα οι σύμβουλοι του ΤΧΣ ώστε να καταλήξουν στην πλέον συμφέρουσα για τα δικαιώματα του Ταμείου, καθώς το ζητούμενο είναι και ιδιώτης επενδυτής να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου αλλά και το Ταμείο να διασφαλίσει ότι  δεν θα υποστεί ακραίο dilution.

    Και αυτό ακριβώς είναι το σημείο της διαρκούς διαπραγμάτευσης  ανάμεσα στο ΤΧΣ και τους ιδιώτες επενδυτές. Από την πλευρά πάλι των επενδυτών τα ζητούμενα είναι ότι θα υπάρξει πρόγραμμα εξυγίανσης της τράπεζας καθώς το πραγματικό  ύψος της «μαύρης» τρύπας της  Attica Bank, το κεφαλαιακό έλλειμμα της, θα φανεί πραγματικά όταν μπουν οι τιτλοποιήσεις των 3,5 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων στο σχήμα «Ηρακλής».

    Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ΤΧΣ θα υποστεί ζημία –την οποία θέλει να περιορίσει-,  καθώς οι ξένοι επενδυτές έχουν ζητήσει να παραιτηθεί των δικαιωμάτων του  στην ΑΜΚ που θα ακολουθήσει και η οποία θα γίνει υπέρ του ιδιώτη επενδυτή.

    Όπως είναι γνωστό: Η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει  με καταβολή μετρητών και με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της Τράπεζας. Θα εκδοθούν έως 1.200.000.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές με δικαιώματα ψήφου και ονομαστική αξία 0,20 κάθε μια και με τιμή διάθεσης 0,20 ανά νέα μετοχή. Οι έχοντες δικαίωμα προτίμησης στην Αύξηση θα δικαιούνται να αποκτήσουν Νέες Μετοχές με αναλογία 49,5265161872259 Νέες Μετοχές για κάθε μία παλαιά μετοχή της Τράπεζας.

    Το χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ

    Χθες 19 Νοεμβρίου ήταν η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής με τα δικαιώματα προτίμησης.

    Τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου θα γίνει η αποκοπή των δικαιωμάτων προτίμησης και η προσαρμογή της τιμής της μετοχής.

    Στις 23 του μηνός θα καταγραφούν οι δικαιούχοι των δικαιωμάτων προτίμησης (record date) και στις 24 Νοεμβρίου θα πιστωθούν τα δικαιώματα προτίμησης στους Λογαριασμούς Αξιογράφων των δικαιούχων στο Σ.Α.Τ.

    Στις 25 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η περίοδος διαπραγμάτευσης και άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης.

    Στις 3 Δεκεμβρίου θα είναι η τελευταία ημέρα της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης και στις 8 Δεκεμβρίου η τελευταία ημέρα για την άσκησή τους.

    Στις 10 Δεκεμβρίου θα γίνει η κατανομή και διάθεση τυχόν αδιάθετων Νέων Μετοχών, θα πιστοποιηθεί η καταβολή της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και θα γίνει η ανακοίνωση για την κάλυψή της.

    Διαβάστε επίσης

    Attica Bank: Στις 25 Νοεμβρίου ξεκινά η ΑΜΚ – Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα

    Attica Bank: Με αναλογία 49,526 νέες μετοχές για κάθε μια παλαιά η ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ – Στα 0,20 ευρώ η τιμή διάθεσης

    ΤΧΣ: Ποιον επενδυτή θα επιλέξει για την Attica Bank;



    ΣΧΟΛΙΑ