• Τράπεζες

    Στο όχημα του «Ηρακλή» η Alpha Bank με δύο τιτλοποιήσεις ύψους 7,67 δισ. ευρώ

    Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Στο όχημα του «Ηρακλή» επιβιβάστηκε σήμερα και η Alpha Bank, με δύο τιτλοποιήσεις ύψους 7,67 δισ. ευρώ.

    Πρόκειται για την τιτλοποίηση «Galaxy 2», ποσού 5,75 δισ. ευρώ, και την τιτλοποίηση «Orion», ύψους 1,92 δισ. ευρω. Σύντομα αναμένεται να κατατεθεί και τρίτη τιτλοποίηση ύψους 3 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, πρόκειται για «ψήφο εμπιστοσύνης» στο πρόγραμμα «Ηρακλής», του οποίου η Alpha Bank θα είναι ο σημαντικότερος εταίρος με συνολικές εγγυήσεις που θα υπερβούν τα 3,5 δισ. ευρώ. Πέραν της τήρησης του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει η Διοίκηση της Τράπεζας για την ολοκλήρωση του Galaxy, οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τα σημαντικά οφέλη από την προωθούμενη συναλλαγή, καθώς το κόστος «κλειδώνει» στα χαμηλά, τρέχοντα επίπεδα (μέσο κόστος κάτω από 2%).

    Όπως επανέλαβε και κατά την πρόσφατη Ετήσια Γενική Συνέλευση της Alpha Bank ο CEO του Oμίλου κ. Βασίλης Ψάλτης, η Τράπεζα βρίσκεται «σε προχωρημένες συζητήσεις με τους  προτιμητέους επενδυτές και φιλοδοξούμε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να έχουμε δεσμευτικές προσφορές και να μπούμε στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης αυτής της μεγάλης συναλλαγής εντός του τρέχοντος έτους. Η ολοκλήρωση του Galaxy θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε την εμπροσθοβαρή βελτίωση στην ποιότητα του ενεργητικού μας και να κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων κερδοφορίας που έχουμε θέσει».

    Οι διαπραγματεύσεις με τους τέσσερις υποψηφίους για την ολοκλήρωση της συναλλαγής – που θα οδηγήσει σε μείωση του NPL ratio της Τράπεζας στο 13% και σε ουσιαστική αποκλιμάκωση των προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια – εξελίσσονται με εντατικούς ρυθμούς, με τις δεσμευτικές προσφορές να αναμένονται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου. Υπάρχουν δε όλες οι προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί εντός του έτους και μέσα στους κεφαλαιακούς στόχους που έχουν τεθεί.

    Η ποιότητα των προσφορών για τη συναλλαγή, που περιλαμβάνει τιτλοποιήσεις ΜΕΑ άνω των Ευρώ 10 δισ. και την πώληση της Cepal, με την οποία θα υπάρξει μακροχρόνια σύμβαση εξυπηρέτησης και τυχόν νέων ΜΕΑ της Τράπεζας, είναι τέτοια που προκαλεί αισιοδοξία ότι η Cepal θα μεταβιβαστεί σε ισχυρό σχήμα, διαμορφώνοντας αφενός προϋποθέσεις ανάδειξής της στον κορυφαίο servicer της χώρας και αφετέρου προοπτικές μακροχρόνιας
    απασχόλησης για το προσωπικό της.

    Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής Galaxy η Alpha Bank:

    – θα διαθέτει από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην ελληνική αγορά, με ένα από τα υψηλότερα αποθέματα κεφαλαίων έναντι των ελάχιστα απαιτούμενων ορίων βάσει της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP), και παράλληλα

    – θα είναι η Τράπεζα με το χαμηλότερο ποσοστό DTC (αναβαλλόμενου φόρου) επί του συνόλου των εποπτικών κεφαλαίων μεταξύ του ανταγωνισμού.

    Όπως είχε γράψει πριν λίγες ημέρες το mononews, η επιβίβαση της Alpha Bank στο σχήμα του «Ηρακλή» θεωρούνταν ζήτημα λίγων ημερών. Τις τελευταίες μέρες οι συσκέψεις ήταν αλλεπάλληλες στο επιτελείο της Alpha Bank, προκειμένου να υποβληθεί το αίτημα υπαγωγής  στο πρόγραμμα εγγυήσεων «Ηρακλής».

    Η διοίκηση της τράπεζας «έτρεχε» με ταχύτατους ρυθμούς τις διαδικασίες, να στείλει σαφές μήνυμα στους υποψήφιους επενδυτές του Galaxy και να «κλειδώσει» χαμηλές προμήθειες. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ήδη τα ομόλογα (υψηλής, μεσαίας και χαμηλής διαβάθμισης) του Galaxy έχουν βαθμολογηθεί από οίκο αξιολόγησης BDRS.

    Οι διαδικασίες λοιπόν «τρέχουν» με τη διοίκηση να κερδίζει το χαμένο έδαφος καθώς υπήρξαν αναπόφευκτες λόγω της πανδημίας καθυστερήσεις.

    Στο τέλος του Σεπτεμβρίου θα υπάρξουν και οι δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές του project Galaxy, το οποίο πηγαίνει «πακέτο» με την CEPAL, η οποία προ ημερών πέρασε 100% στην Alpha Bank. Ανάμεσα στα επενδυτικά σχήματα που έχουν προκριθεί στην short list είναι οι Pimco, Elliot-Credito Fondiario, Cerved. Μάλιστα όπως έχουν αναφέρει πηγές της Alpha Bank όπως, το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, το διεθνές κύρος των υποψήφιων επενδυτών και η ποιότητα των προσφορών που κατατέθηκαν αναδεικνύουν την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην Alpha Bank.

    Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα προ ημερών –στις 22 Ιουλίου-, ανακοίνωσε την απόκτηση του 100% της Cepal. Το επόμενο βήμα είναι να ολοκληρωθεί η ενοποίηση των διευθύνσεων διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων της τράπεζας με την υφιστάμενη δραστηριότητα της Cepal, το 100% της οποίας θα διατεθεί προς πώληση στον επενδυτή που θα αναδειχθεί από την διαγωνιστική διαδικασία του Galaxy.

    Να σημειωθεί ότι η Alpha Bank προχώρησε στη μεγαλύτερη τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων που έχει γίνει μέχρι σήμερα από τράπεζα στην Ελλάδα, την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Galaxy. Η επίπτωση τώρα στα κεφάλαια της τράπεζας από την τιτλοποίηση υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τη διοίκηση της Alpha Bank θα απορροφηθεί πλήρως από το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» που ήδη διαθέτει ο όμιλος.

    Τις επόμενες μέρες αναμένεται να καταθέσει ανάλογο αίτημα η Τράπεζα Πειραιώς, όπως ανέφερε την Τρίτη η διοίκηση της τράπεζας κατά την ενημέρωση της για τα οικονομικά αποτελέσματα του εξαμήνου, ενώ τις διαδικασίες επιταχύνει και Εθνική Τράπεζα, με στόχο να είναι έτοιμη μέχρι τον Σεπτέμβριο. Οι τράπεζες σπεύδουν να επωφεληθούν από τις χαμηλές προμήθειες.



    ΣΧΟΛΙΑ