• Τράπεζες

    Στο κυνήγι της Cerved η ιρλανδική ION, ανεβάζει την προσφορά στα 2,05 δις ευρώ

    • Contributor
    fintech ION-Cerved


    Ο όμιλος fintech ION με έδρα το Δουβλίνο, μέσω της θυγατρικής του Castor Bidco, ανέβασε το τίμημα για την εξαγορά της ιταλικής Cerved που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα στα 2,05 δις ευρώ αν εξασφαλίσει ποσοστό πάνω από 90%.

    Αν η δημόσια προσφορά της γίνει δεκτή από τους μετόχους της Cerved, εισηγμένης στο Μιλάνο, θα πληρώσει 10,5 ευρώ για κάθε μετοχή. Αν η αποδοχή της πρότασης δεν υπερβεί το 90% τότε θα πληρώσει 10,2 ευρώ ανά μετοχή.

    Η προσπάθεια εξαγοράς άρχισε τον Μάρτιο όταν η ΙΟΝ ανακοίνωσε δημόσια προσφορά ύψους 1,86 δις ευρώ για τη Cerved. Tην προηγούμενη εβδομάδα είχε ανεβάσει το τίμημα κατά 7% σχεδόν στα 2,0 δις ευρώ αλλά το διοικητικό συμβούλιο της Cerved το απέρριψε ως χαμηλό. Η δημόσια προσφορά λήγει στις 9 Σεπτεμβρίου.

    Τον Απρίλιο του 2019 η Cerved, που κατέχει ηγετική θέση στην Ιταλία στους τομείς ανάλυσης πιστωτικού κινδύνου και διαχείρισης απαιτήσεων, απέκτησε το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank Property Services (ΕPS) στην Ελλάδα καθώς και τις θυγατρικές της στη Ρουμανία και Σερβία, αλλάζοντας την ονομασία σε Cerved Property Services.

    H Eurobank Property Services παρείχε υπηρεσίες αποτίμησης, μεσιτείας για πωλήσεις και ενοικιάσεις ακινήτων, τεχνικού ελέγχου και διαχείρισης. Στόχος της συμφωνίας ήταν να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία της Cerved για την εξυπηρέτηση τραπεζών και επενδυτών.

    Η Cerved ήταν επίσης ανάμεσα στους διεκδικητές του χαρτοφυλακίου Galaxy μη εξυπηρετούμενων δανείων της Alpha Bank, ανταγωνιζόμενη την Credito Fondiario, τη PIMCO και τη Davidson Kempner.

    Tελικά τον Νοέμβριο του 2020 επικράτησε η αμερικανική Davidson Kempner ως προτιμητέος αγοραστής του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων ύψους 10,8 δις ευρώ που περιελάμβανε και την πώληση της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων Cepal της Alpha Bank.

    H ανεβασμένη πρόταση της ΙΟΝ θα χρηματοδοτηθεί από δάνειο 1,68 δις ευρώ με επιτόκιο 4% πάνω από το Euribor από τις τράπεζες JPMorgan, Deutsche Bank, Goldman Sachs και Unicredit. Η ΙΟΝ έχει αναθέσει στις τρεις πρώτες να αναλάβουν την έκδοση senior ομολόγου υψηλής απόδοσης που θα αντικαταστήσει το δάνειο μετέπειτα. Η ΙΟΝ δεν θα χρησιμοποιήσει πάνω από 970 εκατ. ευρώ δικά της κεφάλαια για την εξαγορά.

    Μέτοχοι στη Cerved είναι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες όπως η JPMorgan με συμμετοχή 6,7%, η Morgan Stanley με 1,39% και η Goldman Sachs με 2,85%.

    Η ION, όμιλος με ιστορικό εξαγορών που ιδρύθηκε από τον επιχειρηματία Andrea Pignataro, ξεκίνησε τη δημόσια πρόταση προσφέροντας 9,5 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά για τη Cerved τον Μάρτιο. Η νέα προσφορά στα 10,5 ευρώ είναι 45% υψηλότερη από το επίπεδο που βρισκόταν η μετοχή της Cerved πριν από την κίνηση της ΙΟΝ.

    Ήταν αναμενόμενο ότι οι μέτοχοι της Cerved θα την απέκρουαν περιμένοντας πιο γενναιόδωρη προσφορά.

    Στο παρελθόν ιδιοκτήτες του ομίλου Cerved ήταν τα fund Bain και Clessidra για να ακολουθήσει μετά το CVC που εισήγαγε την εταιρεία στο χρηματιστήριο του Μιλάνου το 2014.

    Η νέα προσφορά της ION έχει καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Αποτιμά τη Cerved στα 2,6 δις ευρώ, δηλαδή 12 φορές τα κέρδη EBITDA που φέτος εκτιμώνται στα 216 εκατ. ευρώ. Η προσφορά είναι υψηλή σε σύγκριση με τη σουηδική εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων Intrum, ο πολλαπλασιαστής EBITDA της οποίας είναι στο 9.

    Το ενδιαφέρον δεν είναι τόσο η δραστηριότητα της διαχείρισης απαιτήσεων που φέρνει περίπου το ένα τρίτο των συνολικών εσόδων στη Cerved αλλά τα data που βοηθούν τις τράπεζες στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής φερεγγυότητας, τομέας με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.

    Οι επενδυτές δίνουν μεγαλύτερη αξία στη δραστηριότητα αυτή, όπως φαίνεται και από την Experian και την Equifax που έχουν πολλαπλασιαστή EBITDA γύρω στο 20.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ανοδικό περιθώριο 30% στη μετοχή της Alpha Bank βλέπει η JPMorgan

    Λιανική τραπεζική, το νέο μεγάλο στοίχημα για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ