• Τράπεζες

    Λιανική τραπεζική, το νέο μεγάλο στοίχημα για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Λιανική τραπεζική, το νέο μεγάλο στοίχημα για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες

    Φ. Καραβίας – Χ. Μεγάλου – Β. Ψάλτης – Π. Μυλωνάς


    Στροφή στη λιανική τραπεζική επιχειρούν οι τράπεζες και διαφημίζουν με τηλεοπτικά σποτ τη χορήγηση στεγαστικών δανείων, καθώς στεγαστικά και  καταναλωτικά δάνεια, αποτελούν το νέο  μεγάλο στοίχημα για τις τράπεζες.

    Το πρώτο εξάμηνο του 2021 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προχώρησαν σε 11 δισ. ευρώ νέες εκταμιεύσεις, ωστόσο οι χορηγήσεις λιανικής υστερούν ακόμα σημαντικά και ο δρόμος είναι μακρύς για να επαναληφθούν οι επιδόσεις του παρελθόντος.

    Όπως προκύπτει από τα οικονομικά  αποτελέσματα των τραπεζών οι νέες εκταμιεύσεις του πρώτου εξαμήνου 2021 διαμορφώθηκαν  στα 3,4 δισ. ευρώ για την Eurobank, στα  3,2 δισ. ευρώ για  την Τράπεζα Πειραιώς, στα 2,3 δισ. ευρώ για την Alpha Bank και στα 2 δισ. ευρώ  για την Εθνική Τράπεζα.

    Η μεγαλύτερη αντικειμενική δυσκολία για την εκ νέου επέκταση της λιανικής τραπεζικής είναι το γεγονός ότι έχουν αλλάξει οι συνήθειες των καταναλωτών.

    Η ζήτηση γενικά για την αγορά στέγης παραμένει περιορισμένη, ενώ είναι ανύπαρκτη για κατοικίες υψηλού κόστους. Την ίδια ώρα όσοι προχωρούν σε αγορά κατοικίας, φροντίζουν ένα σημαντικό τμήμα  της αξίας του ακινήτου να το καλύπτουν με ίδια κεφάλαια και ένα ποσοστό με τραπεζικό δανεισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δάνεια που χορηγούνται για αγορά  στέγης αφορούν το 55% με 60% της αξίας του ακινήτου.

    Σε ότι αφορά τώρα τα καταναλωτικά δάνεια, η ζήτηση περιορίζεται στις πιστωτικές κάρτες, οι οποίες ωστόσο επιβαρύνονται με ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια (στο 15%). Μάλιστα οι περισσότερες συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες εξακολουθούν να αφορούν την εξυπηρέτηση των φορολογικών υποχρεώσεων των καταναλωτών.

    Και ενώ τα  τραπεζικά στελέχη εκτιμούν  πως όσο η οικονομία αναπτύσσεται θα ενισχυθεί και η ζήτηση,  ανεβάζουν ταχύτητα σε ότι  αφορά τις ρυθμίσεις δανείων, οι οποίες αφορούν τόσο τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου πτωχευτικού νόμου, όσο και τα πακέτα ρυθμίσεων που αφορούν τα δάνεια οφειλετών που  επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

    Πρωταρχικός στόχος των τραπεζών  είναι να διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα τα νέα «κόκκινα» δάνεια της πανδημικής κρίσης και παράλληλα να «τρέξουν» τις νέες τιτλοποιήσεις μέσα από τον «Ηρακλή ΙΙ», ώστε να πετύχουν  μονοψήφιο δείκτη καθυστερήσεων από τα τέλη του τρέχοντος έτους.

    Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη τα μέχρι  τώρα στοιχεία για την  πορεία των «κορωνοδανείων» είναι αισιόδοξα. Μάλιστα οι τραπεζίτες συμφωνούν πως ο λογαριασμός των νέων προβληματικών δανείων, θα διαμορφωθεί στα 3-4 δις ευρώ, και αναθεωρούν  προηγούμενη αισιόδοξη εκτίμηση τους που ήθελε τα «κόκκινα» του Covid-19 στα 4 – 5 δισ. ευρώ.

    Μέσα από τις νέες ρυθμίσεις που σχεδιάζουν οι  τράπεζες θα επιδιώξουν να κρατήσουν χαμηλά τα επίπεδα των νέων κόκκινων δανείων προσφέροντας λύσεις βιώσιμες και μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, στο πλαίσιο και όσων προβλέπονται τόσο με τον νέο νόμο της Δεύτερης Ευκαιρίας, όσο και μέσα από  τις ρυθμίσεις που προβλέπονται από τον  Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών.

    Ιδιαίτερα ελκυστικές είναι για τους δανειολήπτες οι ρυθμίσεις που επιτυγχάνονται μέσα από προϊόντα τύπου  «balloon», δηλαδή η οφειλή «σπάει» σε  δύο μέρη. Το ένα τμήμα του δανείου εκτοκίζεται κανονικά και αποπληρώνεται στην ώρα του, ενώ για το υπόλοιπο τμήμα του δανείου η αποπληρωμή μεταφέρεται στο μέλλον και το κεφάλαιο αυτό παραμένει «παγωμένο».

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ