• Τράπεζες

    Στο… κενό οι πλειστηριασμοί μέχρι νεωτέρας

    O Χρήστος Σταϊκούρας μιλά στο Mononews

    O υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


    Σε… πανικό φαίνεται να βρίσκονται τα funds, τα οποία έχουν αποκτήσει τα «κόκκινα» δάνεια των τιτλοποιήσεων, καθώς η αδυναμία του υπουργείου Οικονομικών να νομοθετήσει στέλνει την υπόθεση στις καλένδες, καθώς πρέπει να γνωμοδοτήσει για την υπόθεση η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

    Οι servicers, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, δεν μπορούν να διενεργούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds με βάση το νόμο 3156 του 2003, ο οποίος αφορούσε εξωδικαστική ρύθμιση των δανείων.

    Οι εταιρείες διαχείρισης προχωρούσαν σε ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης με βάση τον συγκεκριμένο νόμο καθώς οι διαδικασίες του είναι ταχύτερες, σε σχέση με το νόμο 4904 του 2015.

    Και ενώ το υπουργείο Οικονομικών –όπως ανέφεραν οι πληροφορίες- αρχικά είχε αναφέρει ότι θα προχωρούσε σε νομοθετική διάταξη που θα είχε αναδρομική ισχύ και θα έλυνε το θέμα και τα χέρια των servicers, ανέκρουσε πρύμνα και πετάει το μπαλάκι στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου προκειμένου να εκδοθεί οριστική γνωμοδότηση.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει εκδώσει σχετικά με την υπόθεση τρεις διαφορετικές αποφάσεις, η τις 822/2022 έχει βγάλει «κόκκινη» κάρτα στις εταιρείες διαχείρισης για τους πλειστηριασμούς που διενεργούνται με βάση το νόμο του 2003, ενώ οι άλλες δύο αποφάσεις (1102/2022 και 1343/2022) το επιτρέπουν.

    Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη αυτή προκαλεί καθυστερήσεις καθώς η τελική γνωμοδότηση του ΑΠ θα πάρει μήνες μέχρι να εκδοθεί και μέχρι τότε, θα μπει φρένο στα business plan των τιτλοποιήσεων, στις ανακτήσεις και στους στόχους των servicers, οι οποίοι ενδεχομένως θα επιβαρυνθούν και με πέναλτι.

    Οι εταιρείες διαχείρισης άσκησαν πιέσεις για να λυθεί το ζήτημα με νομοθετική ρύθμιση, ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι την τελική απόφαση για το θέμα θα την πάρει ο ΑΠ.

    Και μέχρι τότε τινάζεται στον αέρα το πλάνο των πλειστηριασμών που είχαν προγραμματιστεί με βάση το νόμο του 2003, ενώ την ίδια ώρα εκκρεμεί και η συζήτηση για το κατά πόσο οι τιτλοποιήσεις του Ηρακλή θα συμπεριληφθούν στο δημόσιο χρέος.

    Διαβάστε επίσης:

    Εμφύλιος στην οικογένεια Αγγελόπουλου: Θεόδωρος κατά πάντων με φόντο εκπλειστηριαζόμενα ακίνητα



    ΣΧΟΛΙΑ