• Τράπεζες

    Στο 4% με 4,5% σκαρφάλωσαν τα σταθερά επιτόκια για τα νέα στεγαστικά δάνεια – Περιορισμένη η  ζήτηση

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Μεγάλου - Παύλος Μυλωνάς - Βασίλης Ψάλτης - Φωκίων Καραβίας

    Χρήστος Μεγάλου – Παύλος Μυλωνάς – Βασίλης Ψάλτης – Φωκίων Καραβίας


    Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, θα ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,25, όπως έχει προαναγγείλει από τις αρχές Ιουνίου, ή θα κάνει την έκπληξη και θα πάει σε αύξηση κατά 0,5, ύστερα από τις αντιδράσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας.

    Έλληνες τραπεζίτες θεωρούν πιθανό και το δεύτερο σενάριο, και όπως λένε μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε τρεις αυξήσεις της τάξης του 1,25, αυξήσεις που έρχονται ύστερα από 10 χρόνια, σε μία προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού.

    Όμως τα επιτόκια τόσο στα στεγαστικά δάνεια στις σταθερές διάρκειες, όσο και τα κυμαινόμενα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων έχουν ξεκινήσει τον ανοδικό τους κύκλο.

    «Σήμερα, λέει στο mononews.gr  τραπεζίτης τα σταθερά επιτόκια στα νέα στεγαστικά δάνεια έχουν διαμορφωθεί στο 4% με 4,5% -από το 2,8%-, άνοδος που ξεκίνησε από τον Απρίλιο και μετά. Ενώ τα κυμαινόμενα επιτόκια στα νέα επιχειρηματικά δάνεια είναι επίσης «τσιμπημένα» κατά 0,75%».Ακόμα μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση στα μικρά επιχειρηματικά δάνεια (μεχρι 250.000 ευρώ) με την  τιμολόγηση τους να είναι κατά 2%  με 3% υψηλότερη από τον Απρίλιο.

    Η ίδια πηγή εκτιμά ότι η οροφή στα στεγαστικά θα διαμορφωθεί στο 5% με 5,5%. Και στο ερώτημα αν παρατηρείται κάμψη στα αιτήματα για λήψη στεγαστικών, απαντά πως πράγματι οι υποψήφιοι δανειολήπτες τηρούν στάση αναμονής.

    Να σημειωθεί ότι σε στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ με διάρκεια 20 χρόνια αύξηση του επιτοκίου κατά 1 μονάδα θα αυξήσει τη μηνιαία δόση του κατά 50 ευρώ.

    Ωστόσο όλα τα νέα στεγαστικά που εκταμιεύθηκαν από το 2018 και μετά είναι «κλειδωμένα» σε χαμηλά σταθερά επιτόκια. Ενώ πολλοί δανειολήπτες στεγαστικών με κυμαινόμενο επιτόκιο έχουν σπεύσει να κλείσουν σταθερές διάρκειες.

    Ο ανοδικός κύκλος ξεκίνησε από τον Απρίλιο φέτος και το  euribor 3 μηνών, με το οποίο είναι συνδεδεμένη η πλειονότητα των στεγαστικών δανείων των ελληνικών τραπεζών έχει αυξηθεί στο -0,145% ενώ στην αρχή του έτους ήταν στο -0,57%.

    Σε θετικό έδαφος έχει περάσει το euribor 6 μηνών στο 0,234% και το euribor 12 μηνών διαμορφώθηκε χθες στο 0,939% (το οποίο στις αρχές Μαϊου ήταν στο  0,227% και πριν από ένα χρόνο στο -0,50%).

    Ο αντίκτυπος από την άνοδο των επιτοκίων είναι εμφανής τόσο στα δάνεια λιανικής όσο και στα επιχειρηματικά. Οι  επιχειρήσεις, είτε δανείζονται μέσω τραπεζών είτε έχουν εκδώσει ομόλογα με κυμαινόμενο επιτόκιο, αντιμετωπίζουν πλέον διαφορετικά κόστη εξυπηρέτησης τα οποία –ανάλογα με τη διάρκεια της ανόδου και πότε θα ανακοπεί η πορεία  του πληθωρισμού-  επηρεάζουν γενικότερα τα επιχειρηματικά τους πλάνα. Και όπως τα νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια, έτσι και πολλές επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα σπεύδουν να «κλειδώσουν» σταθερά επιτόκια, τα οποία είναι ακριβότερα προσφέρουν όμως την ασφάλεια της σταθερής δόσης και καλύτερου προϋπολογισμού.

    Διαβάστε επίσης

    Γεωργακόπουλος (Intrum Hellas): Με νέα εταιρεία μπαίνει στην αγορά διαχείρισης επιχειρηματικών απαιτήσεων – Στις 25 Ιουλίου οι προσφορές για τα 69 ξενοδοχεία



    ΣΧΟΛΙΑ