• Τράπεζες

    Σταύρος Ιωάννου (Eurobank): Στόχος το 40% της κερδοφορίας να προέρχεται από το εξωτερικό το 2024

    Σταύρος Ιωάννου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Group Chief Οperating Οfficer (COO) & Διεθνείς Δραστηριότητες της Τράπεζας Eurobank

    Σταύρος Ιωάννου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Group Chief Οperating Οfficer (COO) & Διεθνείς Δραστηριότητες της Τράπεζας Eurobank


    Με στόχο το 40% των κερδών της το 2024 να προέρχεται από τις διεθνείς δραστηριότητες, η Eurobank εστιάζει στις αγορές της Κύπρου και της Βουλγαρίας.

    «Και είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε άλλη ευκαιρία προκύψει» λέει χαρακτηριστικά στο mononews.gr ο Σταύρος Ιωάννου, αναπληρωτής CEO της Eurobank και επικεφαλής των διεθνών δραστηριοτήτων της τράπεζας.

    Και ακριβώς επειδή είναι ανοιχτή σε όποια ευκαιρία παρουσιαστεί, η τράπεζα αποφάσισε να πουλήσει τη θυγατρική της στη Σερβία, την Direktna, καθώς όπως σημειώνει ο κ. Ιωάννου «δεν ήταν κρίσιμη αγορά για τον διεθνή προσανατολισμό μας».

    Να σημειωθεί ότι η Eurobank διατήρησε τη διεθνή παρουσία της ακόμα και στις δύσκολες περιόδους –αντίθετα με ότι έπραξε ο ανταγωνισμός– και κέρδισε το στοίχημα, καθώς το 2022 το 1/3 των κερδών της προήλθε από το εξωτερικό.

    Είχε 300 εκατ. ευρώ οργανικά λειτουργικά κέρδη, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ προήλθαν από τη θυγατρική στην Κύπρο, την Eurobank Cyprus (105 εκατ. ευρώ) και από τη θυγατρική της στη Βουλγαρία την Postbank (96 εκατ. ευρώ).

    Το πρώτο τρίμηνο φέτος τα οργανικά λειτουργικά κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 73,3% σε 95 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ από την Κύπρο και 34 εκατ. ευρώ από τη Βουλγαρία.

    Η Eurobank εστιάζει σε αυτές δύο αγορές, όπου έχει συστημική παρουσία, και διαθέτει υψηλά μερίδια αγοράς. Η στρατηγική της προβλέπει επέκταση εργασιών μέσω οργανικής ανάπτυξης και πιθανών εξαγορών όποτε παρουσιαστεί ευκαιρία. Έχει Επίσης παρουσία στο Λουξεμβούργο, που αποτελεί το κέντρο του private banking της τράπεζας, όπως και το Λονδίνο.

    Συγκεκριμένα το 75% των κερδών προέρχεται από Κύπρο και Βουλγαρία, το 15% από το private banking και το 10% από Λουξεμβούργο και Λονδίνο.

    Η Eurobank στοχεύει αφενός στην οργανική ανάπτυξη των εργασιών της στις αγορές που δραστηριοποιείται, είναι όμως έτοιμη και για όποια ευκαιρία προκύψει.

    Να σημειωθεί ότι στη Βουλγαρία, η Eurobank το 2022 εξαγόρασε τη μονάδα καταναλωτικής πίστης της BNP, με περίπου 400 εκατ. ευρώ δάνεια. Και στην Κύπρο αύξησε στο 29% το ποσοστό της στην Ελληνική Τράπεζα. Και φυσικά αν προκύψει κατάλληλη ευκαιρία θα προχωρήσει σε εξαγορές στις συγκεκριμένες αγορές.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζες: Η ευκαιρία του ESG για την οικονομία – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις

    Eurobank: Εγκρίθηκε εκταμίευση €300 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

    Τράπεζες: Στο Παρίσι οι τραπεζίτες για το roadshow της Goldman Sachs – Επαφές με επενδυτές

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ