• Τράπεζες

    Συνωστισμός με το καλημέρα στην πλατφόρμα για την Δεύτερη Ευκαιρία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πάνω: Παύλος Μυλωνάς - Χρήστος Σταϊκούρας - Χρήστος Μεγάλου Κάτω: Βασίλης Ψάλτης - Γιώργος Ζαββός - Φωκίων Καραβίας

    Πάνω: Παύλος Μυλωνάς – Χρήστος Σταϊκούρας – Χρήστος Μεγάλου Κάτω: Βασίλης Ψάλτης – Γιώργος Ζαββός – Φωκίων Καραβίας


    Σπεύδουν στην πλατφόρμα του νέου πτωχευτικού οι οφειλέτες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους  προς τράπεζες, servicers, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία και  πριν ακόμα συμπληρωθεί μία βδομάδα από την έναρξη του νέου πτωχευτικού νόμου της Δεύτερης Ευκαιρίας τα αιτήματα έχουν ξεπεράσει τις 8.000, με τη διαδικασία να διασφαλίζει  «κούρεμα» σε προσαυξήσεις και πανωτόκια από 75% μέχρι και 100%, αλλά και μερικό «κούρεμα» του κεφαλαίου.

    Αν και το  «κουρέμα» στα δάνεια ενοχλεί τις τράπεζες, τα τραπεζικά στελέχη δηλώνουν πως το νέο θεσμικό πλαίσιο δημιουργεί τις προϋποθέσεις σε νοικοκυριά, μικρούς επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες για ολιστική αντιμετώπιση των οφειλών τους.

    Όπως είναι γνωστό το ελάχιστο της οφειλής για να κατατεθεί αίτημα στην πλατφόρμα είναι οι 10.000 ευρώ για τους ιδιώτες και το 1 εκατ ευρώ για τους επιχειρηματίες. Τα χρέη προ το Δημόσιο ρυθμίζονται σε βάθος 20ετίας (240 δόσεις) και προς τις τράπεζες ως 420 δόσεις (35 χρόνια), εδώ όμως υπάρχει «κόφτης» ηλικίας που είναι τα 85 έτη. Η ηλικία του δανειολήπτη ή του εγγυητή στη λήξη της 35ετίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 85 έτη.

    Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, οι οφειλέτες μπορούν να πετύχουν «κούρεμα» έως 85% στις προσαυξήσεις  για οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, κατά 95% των προσαυξήσεων για χρέη προς την εφορία και στο 100% για πανοτόκια δανείων  είτε πρόκειται για τράπεζες, είτε για servicers. Ενώ προσφέρεται και «κούρεμα» στο κεφάλαιο της οφειλής  που φτάνει στο 75% για χρέη προς το Δημόσιο, στο 80% προς τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης. Οφειλές που αφορούν ΦΠΑ και ΦΜΥ δεν κουρεύονται.

    Η λογική του νέου νόμου είναι βιώσιμες ρυθμίσεις σε βάθος χρόνου, με την ελάχιστη δόση να ξεκινά από τα 50 ευρώ το μήνα. Ωστόσο η λογική του νόμου δημιούργησε εντάσεις στις τράπεζες, καθώς τα «κουρέματα» προκαλούν πίεση με δεδομένη τη διαδικασία εξυγίανσης των προβληματικών χαρτοφυλακίων.

    Να σημειωθεί ότι στην πλατφόρμα ρύθμισης μπορούν να πουν οφειλέτες με χρέη μόνο προς το Δημόσιο. Ενώ οι δανειολήπτες θα πρέπει να έχουν οφειλές τουλάχιστον προς δύο τράπεζες.

    Στο μεταξύ οι πλειστηριασμοί αποκλειστικά και μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά έχουν ανασταλεί εκ νέου, μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ο λόγος του νέου «παγώματος» έχει να κάνει με τις καθυστερήσεις στη σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης των ακινήτων. Στόχος είναι μέσα στον Ιούνιο να πάρουν έγκριση από την ΕΕ οι ΚΥΑ που αφορούν την σύσταση του φορέα, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ το πρώτο τρίμηνο του 2022.



    ΣΧΟΛΙΑ