• Τράπεζες

    Μετά τους πλειστηριασμούς στον αέρα και ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Δεν είναι μόνο οι πλειστηριασμοί που τινάζονται στον αέρα, μετά την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, η μεγαλύτερη παράπλευρη απώλεια είναι ότι …κινδυνεύει και ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες  δύο από τους επενδυτές (funds) που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αναλάβουν τον Φορέα φαίνεται ότι  υπαναχωρούν.

    -Συγνώμη αλλά τα δεδομένα έχουν αλλάξει, φέρονται να διαμήνυσαν  στους αρμόδιους οι εκπρόσωποι των δύο από τα έξι funds που πριν από ένα μήνα είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους στο υπουργείο Οικονομικών για  τον Φορέα. Εξέφρασαν τον προβληματισμό τους αν θα πρέπει να συνεχίσουν, χωρίς ασφάλεια δικαίου και κανόνες που  τηρούνται.

     Και ως γνωστόν η λειτουργία του Φορέα είναι κομβικής σημασίας για τον Εξωδικαστικό, αφού θα αποκτά και θα διαχειρίζεται τα ακίνητα των ευάλωτων. Υπενθυμίζουμε ότι ενδιαφέρον με μη δεσμευτικές προσφορές είχαν εκδηλώσει οι Bain, Davidson Kempner,  Fortress, Bayview, Bracebridge Capital, και το κινεζικό CRC.

    Η απόφαση του Αρείου Πάγου που έχει ανάψει φωτιές σε τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης και funds, απαγορεύει στους  servicers να διενεργούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds που έχουν αποκτήσει τα «κόκκινα» δάνεια των τιτλοποιήσεων με βάση το νόμο 3156 του 2003, ο οποίος αφορούσε εξωδικαστική ρύθμιση των δανείων.

    Και ενώ οι servicers ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει διευκρινιστική εγκύκλιο για το τι ισχύει, απέφυγε να το κάνει και για την υπόθεση θα γνωμοδοτήσει εκ νέου η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου.

    Όμως μέχρι τότε, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης στο mononews.gr :

    -Η  απόφαση δημιουργεί  προβληματισμούς  στους επενδυτές που έχουν αγοράσει χαρτοφυλάκια τιτλοποιημένων δανείων, ή επιθυμούν να αγοράσουν

    -Δεν ενισχύει το  αίσθημα δικαίου

    -Δημιουργεί πρόβλημα στις εναπομείνασες τιτλοποιήσεις, όπως και στη δευτερογενή αγορά

    -Και φυσικά στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

    Από την πλευρά τους οι servicers αναφέρουν ότι το θέμα θα είχε επιλυθεί με μία διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου και στο ερώτημα γιατί τρέχουν τις διαδικασίες των πλειστηριασμών με βάση το νόμο του 2003 και όχι του 2014, απαντούν πως μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού θεώρησαν ότι το θεσμικό πλαίσιο του 2003 πρόσφερε πλήρη κάλυψη στις κινήσεις τους..

    Και τώρα η Ολομέλεια του ΑΠ θα πρέπει να γνωμοδοτήσει ποιο είναι το κατάλληλο πλαίσιο και αν θα έχει αναδρομική ισχύ ή όχι.

    Βέβαια αναφέρουν πως η απόφαση που άναψε φωτιές, είναι βούτυρο στο ψωμί συγκεκριμένων δικηγορικών γραφείων  που θα ξεκινήσουν κύκλο ανακοπών σε αποφάσεις πλειστηριασμών.

    Διαβάστε επίσης

    Συμφωνία ΥΠΟΙΚ με τράπεζες και servicers: Πόσο μειώνονται τα περιθώρια των επιτοκίων για την ρύθμιση οφειλών

    Τράπεζες: Εθελούσιες διαρκείας μέχρι το 2024

    Εθνική Τράπεζα: Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου – Ποια τα κίνητρα και οι στόχοι



    ΣΧΟΛΙΑ