• Οικονομία

    Υπουργείο Οικονομικών: Ψάχνει με το… φανάρι επενδυτές για τα σπίτια των χρεοκοπημένων νοικοκυριών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Τελικά θα βρεθούν επενδυτές για να αποκτήσουν τα σπίτια των ευάλωτων; Να αναλάβουν δηλαδή τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

    Οι servicers κρατάνε μικρό καλάθι και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει εις εξ αυτών στο mononews.gr: «Κυνηγάμε τους επενδυτές με το τουφέκι. Αν δεν δοθούν κίνητρα, δύσκολα θα βρεθεί επενδυτής».

    Και στο εύλογο ερώτημα τι είδους κίνητρα θα έκαναν δελεαστική τη συμμετοχή των επενδυτών στο διεθνή διαγωνισμό που προκηρύχθηκε την περασμένη εβδομάδα, η απάντηση είναι πως:

    -Θα πρέπει να «παγώσει» ο ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που θα μεταβιβαστούν στον Φορέα. Δηλαδή να μην πληρώνει τους φόρους που τους αναλογούν ο επενδυτής.

    -Να εξαιρεθούν από τις διαδικασίες νομιμοποίησης τυχόν αυθαίρετης δόμησης (ημιυπαίθριοι κλπ) στα ακίνητα αυτά,  καθώς η συγκεκριμένη διαδικασία είναι και χρονοβόρα και κοστοβόρα για τον επενδυτή. Η πρόταση είναι η νομιμοποίηση να προχωρά όταν το ακίνητο πουληθεί.

    -Και να υπάρχει κάποιου είδους εγγύηση του Δημοσίου για τα δάνεια που θα πάρουν οι επενδυτές για να αποκτήσουν τα σπίτια των ευάλωτων.

    Μάλιστα η ίδια πηγή αναφέρει πως με την άνοδο των επιτοκίων –στο 5% και 6%–, καθίσταται ασύμφορη η επένδυση, συνεπώς καλό θα ήταν να υπάρχει μία εγγύηση από το κράτος.

    Και όλα αυτά την ώρα που οι πλειστηριασμοί, λόγω προεκλογικής περιόδου πάνε πιθανόν σε νέο «πάγωμα» και οι διαχειριστές των «κόκκινων» δανείων έχουν βρεθεί με την «καυτή πατάτα» που είναι τα 80 δις ευρώ  προβληματικά δάνεια τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν βαρίδι στην οικονομία.

    Για την προκήρυξη του διαγωνισμού οι θεσμοί άσκησαν ισχυρές πιέσεις στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς διαπίστωσαν μεγάλες καθυστερήσεις, με δεδομένο ότι η σύσταση ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2020.

    Η εκκίνηση του διαγωνισμού σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι υπάρχουν ήδη ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

    Σε κάθε περίπτωση όσοι επιθυμούν να επενδύσουν στα σπίτια των χρεωμένων νοικοκυριών  θα πρέπει να καταθέσουν τον φάκελο της προσφοράς τους μέχρι τις 19 Ιουλίου το απόγευμα.

    Και μετά θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της διαδικασίας, η επιλογή δηλαδή των υποψήφιων –αν υπάρξουν- επενδυτών.

    Όπως είναι γνωστό την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε τον διαγωνισμό « για την παραχώρηση των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων».

    Συγκεκριμένα δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ η διακήρυξη για διενέργεια δημόσιου διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων (του άρθρου 218 Ν. 4738/2020).

    Σύμφωνα με το άρθρο 218 επ. Ν. 4738/2020, οι ευάλωτοι οφειλέτες (όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 217 του ίδιου νόμου) οι οποίοι έχουν κηρυχθεί σε πτώχευση ή κατά της πρώτης κατοικίας των οποίων επισπεύδεται αναγκαστική εκτέλεση, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτημα μεταβίβασης της πρώτης κατοικίας τους στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

    Ο εν λόγω Φορέας θα αποκτά την πρώτη κατοικία των συγκεκριμένων ευάλωτων οφειλετών και ακολούθως θα τους την επαναμισθώνει για 12 έτη. Το Ελληνικό Κράτος θα παρέχει, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του νόμου, μηνιαίο επίδομα στέγασης, ύψους έως 210 ευρώ (https://opeka.gr/stegasi-proti-katoikia/epidoma-stegasis/), για την υποστήριξη των ευάλωτων στην πληρωμή του μισθώματος προς τον Φορέα. Κατά τη διάρκεια, καθώς και στο τέλος της 12ετίας, οι οφειλέτες θα έχουν δικαίωμα επαναγοράς της μισθωμένης κατοικίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Ξεκίνησε ο διεθνής διαγωνισμός για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων



    ΣΧΟΛΙΑ