• Τράπεζες

    Σε ομολογιακά δάνεια προχωρούν οι τράπεζες – Τον χορό σέρνει η Eurobank

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    καραβιας-φωκιων-βασιλης-ψαλτης-παυλος-μυλωνας-χρηστος-μεγαλου

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Σε μια σειρά από συντονισμένες ενέργειες προχωρούν άμεσα οι τράπεζες στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διάρθρωσης του ισολογισμού τους.

    Μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, οι τράπεζες προβαίνουν σε μια σειρά ενισχυτικών των κεφαλαίων τους ενεργειών με τον χορό, αυτήν την φορά, να ανοίγει, όπως όλα δείχνουν, η Eurobank, η οποία άλλωστε πρωτοστάτησε και σε ότι αφορά τα σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων.

    Ομολογιακό από την Eurobank

    Την έκδοση ομολογιακού δανείου λοιπόν ακούγεται σύμφωνα με κάποιες έγκυρες πηγές πως δεν θα αργήσει να ανακοινώσει πολύ η Eurobank. Το ύψος της έκδοσης θα καθοριστεί και από τις τιμές στην αγορά μιας και η αναβάθμιση από την S&P ήλθε σε πολύ καλό timing όπως ανέφεραν τραπεζικοί παράγοντες ενώ σε έναν δεύτερο χρόνο ο οίκος εκτιμάται πως θα προχωρήσει σε αναβάθμιση και του rating και των πιστωτικών ιδρυμάτων με δεδομένη την προσπάθεια εξυγίανσης των ισολογισμών τους που διενεργούν οι ελληνικές τράπεζες.

    Το ομόλογο εκτιμάται πως θα είναι Α’ διαβάθμισης ή Senior με δεδομένο πως η τράπεζα δεν έχει περιθώριο έκδοσης Tier 2 αφού έχει ήδη αντίστοιχες εκδόσεις ύψους 950 εκατ. ευρώ.

    Σε ότι αφορά τα κεφάλαια που θα θελήσει να αποσπάσει η τράπεζα αν και δεν υπάρχουν έγκυρες πληροφορίες η εκτίμηση είναι πως θα κινηθούν περί τα 500 εκατ. ευρώ λίγο πάνω λίγο κάτω από το ύψος αυτό.

    Ομολογιακή έκδοση από την Τράπεζα Πειραιώς

    Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη ανακοινώσει την έκδοση υβριδικού ομολόγου AT1 στο πλαίσιο του προγράμματος Sunrise ύψους 600 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά την Πειραιώς η είδηση είναι πως το ομόλογο θα κινηθεί κάτω από το επίπεδο αυτό μιας και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ήταν υπέρτερη του σχεδιασμού. Έτσι δεν αποκλείεται το ομόλογο να διαμορφωθεί σε επίπεδα 300 έως 400 εκατ. ευρώ.

    Ούτως ή άλλως οι τράπεζες αν και έχουν να εξυπηρετήσουν στόχους μέχρι το 2025 σε ότι αφορά τα MREL (ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις) έχουν συγχρόνως να εξυπηρετήσουν και ενδιάμεσους στόχους που έχουν τεθεί σε ότι αφορά τα bail in για το 2022 και το 2023. Eξ αυτού του λόγου και πέραν των αποτελεσμάτων των stress tests θα μπουν στη διαδικασία να ενεργοποιήσουν σχέδια όπως αυτά περιγράφονται παραπάνω.

    Τα σχέδια της Alpha Bank

    Σε ότι αφορά την Alpha Bank, η τράπεζα έχει καταστήσει σαφές πως θα αναθεωρήσει το πλάνο της σε ότι αφορά τα NPEs το Μάιο ενώ σε κάθε περίπτωση έχει βάλει μπροστά να προχωρήσει και αυτή στην πώληση της υπηρεσίας καρτών και POS.

    Tα σχέδια της Εθνικής Τράπεζας

    Επαρκέστερα κεφάλαια δείχνει να έχει η Εθνική Τράπεζα η οποία πάντως επεξεργάζεται περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού τους σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια και στην παρούσα φάση, αν και ακούγεται πως η τράπεζα ενδέχεται να προβεί σε περαιτέρω τιτλοποίηση, το σχέδιο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

    Διαβάστε επίσης:

    Στουρνάρας: Πρέπει να εξαιρεθούν όλες οι καταθέσεις από τη νομοθεσία για το bail-in ασχέτως ύψους

    Υπ. Οικονομικών για ΑΜΚ Τράπεζας Πειραιώς: Ψήφος εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

    ΤΧΣ: Ορόσημο για τον Όμιλο Πειραιώς και την ελληνική οικονομία η επιτυχημένη ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ