• Τράπεζες

    Ρευστότητα άνω των 3 €δισ. μέσω ομολόγων για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες

    Οι επικεφαλής των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών: Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Οι επικεφαλής των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών: Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Με ομολογιακές εκδόσεις οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα αντλήσουν φέτος από τις αγορές πάνω από 3 δισ. ευρώ για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL).

    Ήδη στις αγορές βγήκαν η Πειραιώς και η Eurobank προσελκύοντας το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών και σύντομα θα ακολουθήσει η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank.

    Σε γενικές γραμμές η κάθε τράπεζα εκτιμάται πως θα αντλήσει περί τα 800 με 900 εκατ. ευρώ μέσω ομολογιακών εκδόσεων. Ενώ πέρυσι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες βρήκαν 7 φορές στις αγορές με senior preferred και με Tier 2 ομόλογα αντλώντας  3,4 δισ. ευρώ.

    Χθες, η Eurobank βγήκε στις αγορές και άντλησε 300 εκατ. ευρώ με ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης Tier2, 10ετούς διάρκειας κι το τελικό επιτόκιο ανήλθε στο 6,375%.

    Το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν μεγάλο, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν το 1,8 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά 6 φορές, και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί παρουσίαση ή roadshow, δείχνοντας την δυναμική της τράπεζας.

    Είχε προηγηθεί η έξοδος στις αγορές της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία στις 9 Ιανουαρίου προχώρησε στην έκδοση ομολόγου  μειωμένης εξασφάλισης Tier 2.

    Ζητούσε 500 εκατ. ευρώ και δέχθηκε προσφορές πάνω από 1,8 δισ. ευρώ, με την συναλλαγή να έχει υπερκάλυψη κατά 3,7 φορές.

    Με βάση το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από 145 θεσμικούς επενδυτές, η τελική απόδοση διαμορφώθηκε στο 7,375%, έναντι αρχικού στόχου 7,750%.

    Αναφορικά με την κατανομή, το 62% διατέθηκε σε διαχειριστές κεφαλαίων, το 22% σε τράπεζες και το 16% σε λοιπούς επενδυτές.

    Το 2023 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες άντλησαν από τις αγορές 3,4 δισ. ευρώ.

    Και συγκεκριμένα:

    Η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε δύο εκδόσεις senior preferred ομολόγων ύψους 500 εκατ. ευρώ εκάστη. Το ομόλογο 6ετους διάρκειας του Νοεμβρίου 2023 έχει επιτόκιο 6,875%, ενώ στην έκδοση του Ιουλίου το επιτόκιο είναι 7,25%.

    Και η Eurobank πέρυσι προχώρησε  στην έκδοση δύο ομολόγων  senior preferred, 500 εκατ. ευρώ έκαστο. Η έκδοση του περασμένου  Ιανουαρίου τιμολογήθηκε με 7%, ενώ στην έκδοση του Νοεμβρίου το επιτόκιο  διαμορφώθηκε στο 5,875%.

    Η Εθνική Τράπεζα πέρυσι τον Σεπτέμβριο προχώρησε στην έκδοση ομολόγου Tier 2 ύψους 500 εκατ. ευρώ, με  διάρκεια 10,25 έτη.  Οι προσφορές που δέχθηκε ξεπέρασαν τα 1,3 δισ. ευρώ, και η απόδοση διαμορφώθηκε στο 8%.

    Σε δύο εκδόσεις προχώρησε πέρυσι και η Alpha Bank, με  σε έκδοση ομολόγου 400 εκατ. ευρώ με απόδοση 11,875% (perpetual) και τον Ιούνιο στην έκδοση senior preferred ομολόγου 500 εκατ. ευρώ με απόδοση 6,88%.

    Διαβάστε επίσης:

    Deal Optima bank-Νίκου Καραμούζη στη δευτερογενή αγορά δανείων

    Πειραιώς: Ισχυροί ξένοι θεσμικοί παίρνουν θέση για το placement

    Επιστρέφουν στις τράπεζες «θεραπευμένα» δάνεια 4 δισ. ευρώ μέσα στο 2024



    ΣΧΟΛΙΑ