• Τράπεζες

    Deal Optima bank-Νίκου Καραμούζη στη δευτερογενή αγορά δανείων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιώργος Τανισκίδης, Νίκος Καραμούζης

    Γιώργος Τανισκίδης, Νίκος Καραμούζης


    Στόχος της Optima bank είναι να στηρίξει εκείνες τις επιχειρήσεις, που χωρίς να ευθύνονται πέρασαν κάποια δύσκολα χρόνια και να τις βοηθήσει να επανενταχθούν στο τραπεζικό σύστημα, σημειώνει ο πρόεδρος της  Optima bank, Γιώργος Τανισκίδης, με αφορμή την πρώτη συναλλαγή του 2024 στην δευτερογενή αγορά, καθώς η τράπεζα απέκτησε δάνεια ύψους 10 εκατ. ευρώ, τεσσάρων ξενοδοχειακών μονάδων.

    Και όπως λέει στο mononews.gr: Η Optima εξετάζει όλες τις περιπτώσεις επιχειρηματικών δανείων που «πρασινίζουν» και είναι ανάμεσα στους πρώτους που προσεγγίζουν οι servicers και τα funds, για να αποκτήσει αυτά τα δάνεια. Παράλληλα έχουμε την δυνατότητα να διακρίνουμε αν μία εταιρεία έχει τη δυνατότητα να αναστηθεί ή όχι. Ενώ και η μείωση των επιτοκίων, που εκτιμούμε ότι θα ξεκινήσει μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους θα σημάνει μία περαιτέρω ελάφρυνση στην εξυπηρέτηση του δανεισμού για τις εταιρείες.

    Τα συγκεκριμένα δάνεια που πέρασαν στην Optima bank περιλαμβάνονταν στο χαρτοφυλάκιο Tethys, το οποίο διαχειρίζεται το fund SMERemediumCap του Νίκου Καραμούζη.

    Πέρυσι η κοινοπραξία SMER, το family office του Θ. Λασκαρίδη και το WHG Europe Limited – Brown Hotels, ανέλαβαν τη διαχείριση δανείων από 72 ξενοδοχεία.

    Μάλιστα όπως λέει στο mononews.gr ο Νίκος Καραμούζης: Στο πλαίσιο της διαχείρισης εξετάζεται και η πώληση και άλλων δανείων, αφού επανέλθουν στην κανονικότητα. Από πλευρά μας προσπαθούμε να βρούμε λύσεις με τους υφιστάμενους οφειλέτες. Αυτή  είναι η στρατηγική μας, και μέχρι τώρα –στους 9 μήνες που διαχειριζόμαστε τα συγκεκριμένα δάνεια, κανένα δεν έχει πάει σε πλειστηριασμό.

    «Mας ενδιαφέρει o χώρος των reperforming loans, τα δάνεια εκείνων των  επιχειρήσεων που έχουν εξυγιανθεί και μπορούν να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση του δανεισμού τους», υπογραμμίζει και ο CEO της Optima bank, Δημήτρης Κυπαρίσσης.

    «Στόχος μας είναι οι επιχειρήσεις αυτές να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση και κυρίως να επανεκκινήσουν από υγιή βάση την υλοποίηση των επιχειρηματικών τους πλάνων στην τουριστική αγορά» σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Για τον λόγο αυτό η Optima bank έχει ολοκληρωμένη στρατηγική υποστήριξης των επιχειρήσεων που αν και βρέθηκαν σε δυσχερή οικονομική θέση στο παρελθόν, φρόντισαν και έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τη διαδικασία εξυγίανσης τους και επιστρέφουν στη χρηματοοικονομική αγορά.

    Να σημειωθεί πως πριν από ένα χρόνο η Optima ολοκλήρωσε την πρώτη στην Ελλάδα συναλλαγή αγοράς χαρτοφυλακίου δανείων 30 εκατ. ευρώ της Cepal, τα οποία επίσης επέστρεψαν ενήμερα μέσω της δευτερογενούς αγοράς στο τραπεζικό σύστημα.

    Υπενθυμίζεται ότι στο χαρτοφυλάκιο Tethys περιλαμβάνονταν δάνεια συνολικής νομικής απαίτησης 254 εκατ. ευρώ, 72 ξενοδοχείων που διαθέτουν περισσότερα από 4.000 δωμάτια σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

    Το χαρτοφυλάκιο αυτό πωλήθηκε πέρυσι στην δευτερογενή αγορά από την Intrum στην κοινοπραξία SMERemediumCap (του Νίκου Καραμούζη), το family office Latonia Enterprises Company Limited του Θ. Λασκαρίδη και το WHG Europe Limited – Brown Hotels.

    Διαβάστε επίσης:

    Πειραιώς: Ισχυροί ξένοι θεσμικοί παίρνουν θέση για το placement

    Επιστρέφουν στις τράπεζες «θεραπευμένα» δάνεια 4 δισ. ευρώ μέσα στο 2024

    Τράπεζες: Αυξήσεις μισθών και bonus απόδοσης στους εργαζόμενους



    ΣΧΟΛΙΑ