• Τράπεζες

    Πειραιώς: Ισχυροί ξένοι θεσμικοί παίρνουν θέση για το placement

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους θεσμικούς επενδυτές για το placement της Τράπεζας Πειραιώς κατέγραψε το road show της τράπεζας στο Λονδίνο που ξεκίνησε τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται σήμερα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρά ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας επιθυμούν να αποκτήσουν θέσεις στην Πειραιώς, καθώς θεωρούν ότι η ελληνική τραπεζική αγορά έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, πολύ υψηλότερες από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, αλλά και λόγω των ισχυρών μακροοικονομικών στοιχείων της χώρας.

    Ακόμα λαμβάνουν υπόψη τη θέση της τράπεζας στην αγορά, δεδομένου ότι είναι η μεγαλύτερη σε χαρτοφυλάκιο δανείων και καταθέσεων, διαθέτει υψηλή ρευστότητα, με τον δείκτη δανείων/καταθέσεων στο 67%, διαθέτει ενισχυμένη κεφαλαιακή δομή, χαμηλό δείκτη καθυστερήσεων, ενώ για το 2023 η εξομαλυμένη απόδοση ιδίων κεφαλαίων θα διαμορφωθεί πάνω από 14% το 2023.

    Ο CEO της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο CFO Θοδωρής Γναρδέλλης, η γενική διευθύντρια Επιχειρηματικού Σχεδιασμού, Χρυσάνθη Μπερμπάτη και ο επικεφαλής του IR Ξενοφών Δαμαλάς, είχαν στο Λονδίνο  σειρά διαδοχικών παρουσιάσεων, ενώ το ίδιο θα πράξουν την επόμενη εβδομάδα στο road show της τράπεζας στη Νέα Υόρκη (23 και 24 Ιανουαρίου) και στη συνέχεια στην εκδήλωση της JP Morgan, στην οποία θα παραβρεθεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της τράπεζας Jamie Dimon.

    Στο μεταξύ χθες συνεδρίασε το ΔΣ του  Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και έδωσε το «πράσινο» φως στον σύμβουλο διάθεσης, την BofA, να ξεκινήσει τη διαδικασία αποεπένδυσης.

    Η Bank of America, ενημέρωσε πως οι συνθήκες στις αγορές είναι ευνοϊκές για τη διάθεση των μετοχών του ΤΧΣ, ενώ ισχυρό είναι και το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών να αποκτήσουν θέσεις στην τράπεζα, προτείνοντας να ακολουθηθεί ανάλογο μοντέλο με αυτό της Εθνικής, δηλαδή μέσω βιβλίο προσφορών στο εξωτερικό και με τοποθέτηση και στην ελληνική αγορά.

    Ενώ μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Πειραιώς στις  23 Φεβρουαρίου, ο σύμβουλος θα προτείνει το ποσοστό, όπως και την τιμή διάθεσης.

    Και στην περίπτωση που διατεθεί το 27% θα είναι μία συναλλαγή ύψους άνω του 1,1 δισ. ευρώ.

    Ωστόσο, η τελική απόφαση για το αν θα διατεθεί το σύνολο των μετοχών (27%) που κατέχει το ΤΧΣ ή μικρότερο ποσοστό ανήκει στην κυβέρνηση, η οποία προς το παρόν φαίνεται πως επιθυμεί να διατηρήσει το ελληνικό δημόσιο ένα ποσοστό της τάξης του 10% με 12%.

    Για την Τράπεζα Πειραιώς, στην περίπτωση που προκριθεί η πλήρης αποκρατικοποίηση, στόχος είναι πακέτο μετοχών αξίας 150 εκατ. ευρώ να δοθεί στην εσωτερική αγορά και οι υπόλοιπες μετοχές, αξίας 950 εκατ. ευρώ, να διατεθούν μέσω βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό.

    Σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, 10 μεγάλα funds του εξωτερικού (όπως τα BlackRock, Fidelity, Nordress, Eaton Vance, SEI Investments Management Corp, Pictet, Fiera Capital), που έχουν τοποθετηθεί στην ελληνική τραπεζική αγορά ή έχουν συμμετοχή στην Πειραιώς, θα μπορούσαν να μπουν στο placement δίνοντας 50 εκατ. ευρώ το καθένα, δηλαδή με ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ να ενισχύσουν το ποσοστό τους στην τράπεζα.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζες: Αυξήσεις μισθών και bonus απόδοσης στους εργαζόμενους

    Τράπεζα Πειραιώς: Ξεκινά από σήμερα «σαφάρι» αναζήτησης επενδυτών ενόψει του placement

    Viva Wallet: Η αποτίμηση της εταιρείας θα σταματήσει τον πόλεμο με την JP Morgan



    ΣΧΟΛΙΑ