• Τράπεζες

    Επιστρέφουν στις τράπεζες «θεραπευμένα» δάνεια 4 δισ. ευρώ μέσα στο 2024

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Στα 3 με 4 δισ. ευρώ υπολογίζουν τραπεζίτες και servicers τα πρώην «κόκκινα» και πλέον θεραπευμένα δάνεια που θα επιστρέψουν στις τράπεζες μέσα στο έτος.

    Οι τραπεζίτες, εκτιμούν ότι φέτος θα ανοίξει περαιτέρω η δευτερογενής αγορά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με πωλήσεις πακέτων που έχουν τιτλοποιηθεί ή πουληθεί στο παρελθόν.

    Μάλιστα, σημειώνουν πως αυτές οι συναλλαγές, είναι αναγκαίες για να επιτευχθούν οι στόχοι ανακτήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής».

    Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή των «θεραπευμένων» δανείων πίσω στα χαρτοφυλάκια των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι ένα από  τα στοιχήματα του 2024.

    Βέβαια, τα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί δεν μπορούν να επιστρέψουν στην τράπεζα που τα χορήγησε αρχικά, αλλά να αγοραστούν από άλλη.

    Ο επόπτης επιτρέπει αυτήν την «επιστροφή» των πράσινων δανείων πίσω στις τράπεζες, με την προϋπόθεση ότι βρίσκονται στο Stage I, που σημαίνει ότι εξυπηρετούνται κανονικά για διάστημα 2 ετών.

    Νέα εξαγορά ενήμερου χαρτοφυλακίου δανείων 4 ξενοδοχειακών μονάδων

    Η πρώτη συναλλαγή του 2024 στην δευτερογενή αγορά είναι η απόκτηση από την Optima bank των δανείων τεσσάρων ξενοδοχειακών μονάδων –σε Κρήτη, Κω και Σαντορίνη ύψους 10 εκατ. ευρώ.

    «Mας ενδιαφέρει o χώρος των reperforming loans, τα δάνεια εκείνων των  επιχειρήσεων που έχουν εξυγιανθεί και μπορούν να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση του δανεισμού τους», λέει στο mononews.gr, ο CEO της Optima bank, Δημήτρης Κυπαρίσσης.

    Τα ενήμερα δάνεια των 4 ξενοδοχείων που απέκτησε η τράπεζα περιλαμβάνονταν στο χαρτοφυλάκιο Tethys.

    Και όπως λέει ο κ. Κυπαρίσσης, οι τέσσερις μονάδες, όπως φαίνεται από τους ισολογισμούς τους, μπορούν να εξυπηρετήσουν κανονικά τον δανεισμό τους.

    «Στόχος μας είναι οι επιχειρήσεις αυτές να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση και κυρίως να επανεκκινήσουν από υγιή βάση την υλοποίηση των επιχειρηματικών τους πλάνων στην τουριστική αγορά.»

    Για τον λόγο αυτό η Optima bank έχει ολοκληρωμένη στρατηγική υποστήριξης των επιχειρήσεων που αν και βρέθηκαν σε δυσχερή οικονομική θέση στο παρελθόν, φρόντισαν και έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τη διαδικασία εξυγίανσης τους και επιστρέφουν στη χρηματοοικονομική αγορά.

    Να σημειωθεί πως πριν από ένα χρόνο η Optima ολοκλήρωσε την πρώτη στην Ελλάδα συναλλαγή αγοράς χαρτοφυλακίου δανείων 30 εκατ. ευρώ της Cepal, τα οποία επίσης επέστρεψαν ενήμερα μέσω της δευτερογενούς αγοράς στο τραπεζικό σύστημα.

    Υπενθυμίζεται ότι στο χαρτοφυλάκιο Tethys περιλαμβάνονταν δάνεια συνολικής νομικής απαίτησης 254 εκατ. ευρώ, 72 ξενοδοχείων που διαθέτουν περισσότερα από 4.000 δωμάτια σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

    Το χαρτοφυλάκιο αυτό πωλήθηκε πέρυσι στην δευτερογενή αγορά από την Intrum στην κοινοπραξία SMERemediumCap (του Νίκου Καραμούζη), το family office Latonia Enterprises Company Limited του Θ. Λασκαρίδη και το WHG Europe Limited – Brown Hotels.

    Διαβάστε επίσης:

    Morgan Stanley: Με μειωμένα κέρδη κλείνει το έτος- Υψηλότερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα

    Mediobanca: Contrarian στις ελληνικές τράπεζες – Μειώνει τιμές στόχους και συστάσεις

    Τράπεζες: Αυξήσεις μισθών και bonus απόδοσης στους εργαζόμενους



    ΣΧΟΛΙΑ