• Τράπεζες

    Πρώτη κατοικία: Προστασία από… Σεπτέμβριο

    • Έφη Καραγεώργου
    πλειστηριασμοί


    Ραντεβού τον Σεπτέμβριο δίνουν οι δανειολήπτες που πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο νέο  νόμο προστασίας της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό.

    Διότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα είναι συνδεδεμένη με τις αρμόδιες υπηρεσίες και θα «σκανάρει» όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να εγκριθούν τα αιτήματα των επιλέξιμων δανειοληπτών αναμένεται να μπει σε πλήρη λειτουργία μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου.

    Στην καλύτερη περίπτωση, οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν γύρω στις 10 Ιουλίου και αμέσως μετά έρχεται ο «νεκρός» μήνας του Αυγούστου, εποχή διακοπών για τις υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου.

    Τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν λοιπόν ότι η πλατφόρμα θα μπει σε πλήρη και ουσιαστική λειτουργία από τον Σεπτέμβριο. Ακόμα θεωρούν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών θα περιμένει μέχρι  να καταστεί πλήρως αυτοματοποιημένο το σύστημα, προκειμένου να αναζητούνται και να ελέγχονται αυτόματα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

    Ωστόσο ο χρόνος πιέζει διότι το  δικαίωμα ένταξης στις ευεργετικές διατάξεις του νέου νόμου, που αφορά πάνω–κάτω 200.000 δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια ή μικρά επιχειρηματικά με προσημείωση σε πρώτη κατοικία εκπνέει στο τέλος του έτους. Συνεπώς το σύστημα θα βομβαρδιστεί με αιτήματα οφειλετών το τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2019.

    Να σημειωθεί ότι οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες της  ηλεκτρονικής πλατφόρμας αποτελούν ιδιαίτερα «βαρύ» έργο, σύνθετο και  μεγάλη πρόκληση, καθώς μέσω της πλατφόρμας  και  με βάση τα κριτήρια του νόμου θα υπολογίζεται: Το  ποσοστό επιδότησης που θα λαμβάνει από το κράτος ο επιλέξιμος δανειολήπτης.

    Το ποσοστό αυτό ειδικά για τους οφειλέτες στεγαστικών δανείων διαμορφώνεται από το  20% έως το  50% ανάλογα πάντα με την οικογενειακή κατάστασή του και το εισόδημά του. Ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για επιχειρηματικά δάνεια με  υποθήκη σε  πρώτη κατοικία  είναι οριζόντιο 30% για όλους τους επιλέξιμους δανειολήπτες.

    Στην περίπτωση τώρα που η διαδικασία μέσω της πλατφόρμας δεν οδηγήσει σε συμφωνία αναδιάρθρωσης της «κόκκινης» οφειλής, τότε ο δανειολήπτης μπορεί να καταθέσει αίτημα αναδιάρθρωσης ενώπιον του αρμόδιου Ειρηνοδικείου.

    Επίσης μέσω της πλατφόρμας θα ενημερώνονται και οι πιστωτές για τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί για ένταξη στο νέο πλαίσιο προστασίας,  και αυτοματοποιημένα θα τους παρέχει όλα τα  δεδομένα που έχουν «φορτωθεί» σε αυτήν,  ώστε στη συνέχεια οι τράπεζες να είναι σε θέση να προτείνουν τις κατάλληλες ρυθμίσεις  στους δανειολήπτες.

    Πιο απλά, η πλατφόρμα αναλαμβάνει το ρόλο του «μεγάλου αδελφού» καθώς Δημόσιο και πιστωτικά ιδρύματα θα έχουν πλήρη πρόσβαση στο εισοδηματικό και περιουσιακό του κάθε δανειολήπτη, δηλαδή τι εισόδημα δηλώνει, τι περιουσία έχει, αλλά και αν διαθέτει και τι ύψους καταθέσεις σε τράπεζες.

    Ακόμα ο ρόλος της πλατφόρμας επεκτείνεται και στο «ξεκαθάρισμα» των  εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, προκειμένου να εντοπιστούν και μέσω αυτής της διαδικασίας οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι  βρήκαν επί σειρά ετών καταφύγιο στον Κατσέλη, ώστε να βοηθηθούν και τα δικαστήρια στην  ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων αυτών.



    ΣΧΟΛΙΑ