• Τράπεζες

    Προστασία πρώτης κατοικίας: Προς νέα κατάργηση δικαιολογητικών


    Στην απλοποίηση των διαδικασιών για την υποβολή αίτησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας με την κατάργηση δύο ακόμη πιστοποιητικών, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να διευκολύνει την υποβολή αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους.

    Πρόκειται για:

    • το πιστοποιητικό γης, στο οποίο καταγράφεται η αξία των ακινήτων, όπως π.χ. τα αγροτεμάχια , η αξία των οποίων δεν προβλέπεται στο Ε9 και

    • το έντυπο υπολογισμού της αξίας των οχημάτων και των λοιπών σκαφών περιουσιακών στοιχείων.

    Υπενθυμίζεται ότι σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη καταργήσει την υποχρέωση για την προσκόμιση του πιστοποιητικού βαρών, που είχε «κολλήσει» στην απροθυμία των υποθηκοφυλάκων να εξασφαλιστούν έγκαιρα την απόκτησή του.

    Ωστόσο όπως διαπιστώνεται από την εξέλιξη των αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μεγάλος αριθμός δανειοληπτών συνεχίζει να καθυστερεί την υποβολή της αίτησης κατά το στάδιο της υποχρέωσης για προσκόμιση των συγκεκριμένων δικαιολογητικών, με αποτέλεσμα η διαδικασία για την υποβολή της αίτησης να κρατά επί μακρόν.

    Αυτό επιβεβαιώνεται από την πορεία των αιτήσεων που δείχνει ότι, ενώ μεγάλος αριθμός οφειλετών έχει συναινέσει στην άρση του απορρήτου του και βρίσκεται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας πριν την οριστική υποβολή της αίτησης, στο πάτημα του κουμπιού για την υποβολή της αίτησης, έχουν καταφέρει να φτάσουν πολύ λίγοι οφειλέτες.

    Συγκεκριμένα από τις αρχές Ιουλίου, οπότε και ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα μέχρι και την περασμένη εβδομάδα ενώ 38.876 οφειλέτες έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου και άλλοι 26.197 έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης, έχουν υποβληθεί μόλις 140 αιτήσεις.

    Οι τράπεζες έχουν διεκπεραιώσει μόλις 17 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες, ενώ αυτοί που έχουν ήδη αποδεχθεί την πρόταση της τράπεζας είναι μόλις 7 δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.



    ΣΧΟΛΙΑ