• Οικονομία

    Όλο το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για κατάθεση δικαιολογητικών πριν την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης

    Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης

    Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης


    Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο του ΕΦΚΑ για τηλεφωνικές κλήσεις σε 1.000 δημοσίους υπαλλήλους για να καταθέσουν δικαιολογητικά πριν την αίτηση συνταξιοδότησης τους.

    Ειδικότερα από τον Ιανουάριο του 2024 το σχέδιο μπαίνει σε λειτουργία και το 1555 ξεκινάει να παίρνει τηλέφωνο στους πρώτους 1.000 δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης, δηλαδή 6 μήνες πριν τη συνταξιοδότησή τους. Μάλιστα γι αυτό το λόγο σήμερα ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης επισκέπτεται το τηλεφωνικό κέντρο του 1555.

    Συγκεκριμένα οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα τηλεφωνήσουν στους πρώτους-τυχερούς- δημοσίους υπαλλήλους 6 μήνες πριν τη συνταξιοδότηση να καταθέσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

    Ουσιαστικά, ο e-ΕΦΚΑ εγκαινιάζει υπηρεσίες όπου για πρώτη φορά το κράτος θα πηγαίνει στον πολίτη κι όχι ο πολίτης στο κράτος.

    Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα ακολουθήσουν οι επόμενοι 1.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

    Με την ολοκλήρωση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΕΦΚΑ η διαδικασία αυτή θα αφορά όλους τους ασφαλισμένους που πλησιάζουν στη σύνταξη προκειμένου η σύνταξη να βγαίνει άμεσα.

    Διαδικασία

    Ο e-ΕΦΚΑ μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1555, δρομολογεί πιλοτικά πρωτοβουλία για την τηλεφωνική ενημέρωση και την καθοδήγηση των ασφαλισμένων του, με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα σε σχέση με τη διαδικασία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησής τους. Η συγκεκριμένη δράση σχεδιάστηκε με σκοπό την προσωποποιημένη και εξατομικευμένη υποστήριξη, εν πρώτοις, συγκεκριμένης κατηγορίας ασφαλισμένων, προκειμένου να παγιωθεί ως παρεχόμενη υπηρεσία προς τους ασφαλισμένους και τις ασφαλισμένες του Φορέα. Η εν λόγω υποστήριξη παρέχεται με βάση τα στοιχεία που τηρεί ο e-ΕΦΚΑ στα αρχεία του για την άσκηση των καθηκόντων του. Ουδέν στοιχείο αντλεί από άλλους φορείς.

    Στο πλαίσιο αυτής της δράσης θα παρέχονται αναλυτικές οδηγίες και σαφείς κατευθύνσεις τηλεφωνικά, ώστε να υποβάλλονται οι αιτήσεις με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά και να απαντώνται όλες οι σχετικές τους απορίες αναφορικά με λ.χ. το αρμόδιο υποκατάστημα, τυχόν δικαιώματα εξαγορών, κλπ. Οι οδηγίες θα παρέχονται προς τους ασφαλισμένους που, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται από τον e-ΕΦΚΑ, πρόκειται να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης μέσα στο έτος 2024.

    Ο e-ΕΦΚΑ προσεγγίζει με δική του πρωτοβουλία τον πολίτη, για να τον διευκολύνει, επικοινωνώντας μαζί του τηλεφωνικά πριν από αυτόν για αυτόν.

    Επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ζητηθεί να δώσετε στον e-ΕΦΚΑ στοιχεία σχετικά με κωδικούς πρόσβασης PIN ή άλλα συνθηματικά.

    Ο e-ΕΦΚΑ, στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του, όπως αυτά περιγράφονται στη νομοθεσία, έχει ήδη στη διάθεσή του όλες τις πληροφορίες που αφορούν στον ασφαλιστικό βίο του κάθε ασφαλισμένου και στη συνταξιοδότησή του. Επομένως, για να ενημερώνει σχετικά με τον χρόνο θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού σας δικαιώματος, για τον τρόπο υποβολής της αίτησης για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, για τυχόν αιτήσεις εξαγοράς ετών ασφάλισης στις οποίες μπορείτε να προβείτε, για τυχόν χρόνο διαδοχικής ασφάλισης και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία αφορά στη συνταξιοδότησή θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα σας που έχει ήδη στην κατοχή του και ειδικότερα:

    i. Όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, λοιπά στοιχεία ταυτοποίησης, ΑΦΜ

    ii. ΑΜΚΑ, αριθμοί μητρώου σε επιμέρους πρώην Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης

     iii. Στοιχεία επικοινωνίας (email, κινητό/ σταθερό τηλέφωνο)

    iv. Πληροφορίες που αφορούν στον ασφαλιστικό βίο και σε σχετικά δικαιώματά (χρόνος έναρξης ασφάλισης, τυχόν χρόνος παράλληλης/ διαδοχικής ασφάλισης, σπουδές, χρόνος στρατιωτικής θητείας)

    Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα

    Στόχος του ΕΦΚΑ είναι η δημιουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ), που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα αποτελέσει το κανάλι διαλειτουργικότητας με τα πληροφοριακά συστήματα άλλων φορέων, τις υφιστάμενες εφαρμογές και τα μητρώα της δημόσιας διοίκησης. Μάλιστα χτες κατά την παρουσίαση του σε σχετική εκδήλωση αναφέρθηκαν στις νέες ρυθμίσεις που αφορούν και τις επικουρικές συντάξεις. Σημειώνοντας μάλιστα ότι κατάφερε μέσα σε ένα 24ωρο να απονείμει 11.000 επικουρικές συντάξεις.

    Διαβάστε επίσης

    Σύνταξη με οφειλές- Οι επιλογές που έχουν οι ασφαλισμένοι με χρέη για να πάρουν σύνταξη

    Μαρία Αγγελικούση: Μυστήριο με την απόλυση του διευθυντή της εφοπλίστριας λίγο πριν του δώσει μπόνους



    ΣΧΟΛΙΑ