• Τράπεζες

    Προς νέα αναθεώρηση τα σχέδια αναδιάρθρωσης της HSBC

    Νόελ Κουίν, επικεφαλής HSBC


    Η HSBC Holdings μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρήσει τα σχέδια αναδιάρθρωσής της αφού καταλαγιάσει η καταιγίδα που έχει προκαλέσει η πανδημία.

    Όπως είπε σε επενδυτές ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Noel Quinn, η HSBC βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με τελείως διαφορετικές από εκείνες που είχε να αντιμετωπίσει τον Φεβρουάριο, όταν ανακοίνωσε σχέδιο περικοπής περίπου 30.000 θέσεων εργασίας σε ορίζοντα τριετίας.

    «Θα χρειαστεί να σκεφτούμε τι πρόσθετα μέτρα χρειάζεται να πάρουμε για να αντιμετωπίσουμε τις νέες οικονομικές συνθήκες που θα προκύψουν μετά την πανδημία Covid-19», ανέφερε συγκεκριμένα ο Quinn σε δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν παράλληλα με την ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

    Η HSBC έχει σταματήσει τις περικοπές λόγω της πανδημίας, με το σκεπτικό ότι η απόλυση εργαζομένων στην παρούσα χρονική στιγμή θα ήταν λάθος. Ωστόσο, όπως είπε ο Quinn, η κρίση έχει κάνει το παγκόσμιο οικονομικό πλαίσιο «σημαντικά πιο αβέβαιο».

    Ο Quinn διορίστηκε μόνιμος CEO της HSBC τον περασμένο μήνα, έχοντας διατελέσει επικεφαλής της τράπεζας στο μεσοδιάστημα που ακολούθησε την αποπομπή του προκατόχου, John Flint, τον περασμένο Αύγουστο, από τον πρόεδρο, Mark Tucker.

    Το νέο «αφεντικό» της HSBC αντιμετώπισε αρκετές δοκιμασίες καθώς εξαπλωνόταν η πανδημία. Αυτόν τον μήνα, ιδιώτες επενδυτές της τράπεζας στο Χονγκ Κονγκ αντέδρασαν με οργή όταν η HSBC ανέστειλε την καταβολή μερίσματος υπό την πίεση της Τράπεζας της Αγγλίας. Επιπλέον, τόσο ο Quinn όσο και ο Tucker χρειάστηκε, για να καθησυχάσουν τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν για τις αμοιβές των τραπεζιτών, να δώσουν μέρος των απολαβών τους για κοινωφελείς σκοπούς συνδεδεμένους με την πανδημία.

    Στη δήλωση της Παρασκευής, ο Tucker ζήτησε για μία ακόμη φορά συγγνώμη από τους επενδυτές για το μέρισμα και ανέφερε ότι η εταιρεία θα αναθεωρήσει την πολιτική της πριν από την ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της.

    Πρόσθεσε δε ότι η εξάπλωση του ιού έχει οδηγήσει σε «πρωτοφανή κοινωνική και οικονομική αστάθεια».



    ΣΧΟΛΙΑ