• Business

    Δραματικές εξελίξεις: Σε περικοπή 35.000 θέσεων εργασίας προχωρά η HSBC – Ανησυχία και στην Ελλάδα

    • NewsRoom

    Νόελ Κουίν, επικεφαλής HSBC


    HSBC Holdings πρόκειται να μειώσει κατά 35.000 τις θέσεις εργασίας της προχωρώντας σε ριζική αναδιάρθρωση υπό τον πρόεδρο Μαρκ Τάκερ.

    Η τράπεζα με έδρα το Λονδίνο, έχει στόχο να μειώσει το κόστος κατά 4,5 δισ. δολάρια στα υποκαταστήματα με την χαμηλότερη απόδοση στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Αντίθετα, θα επιταχύνει τις επενδύσεις στην Ασία,  όπου η τράπεζα πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της, ακόμη και αν οι κίνδυνοι από τις διαδηλώσεις του Χονγκ Κονγκ και την επιδημία του κοροναϊού συνεχιστούν. Το διοικητικό συμβούλιο αποφασίζει επίσης εάν το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που ανακοινώθηκε από τον προσωρινό επικεφαλής Νόελ Κουίν είναι αρκετό για να διασφαλίσει την παραμονή του στην κορυφαία αυτή θέση.

    «Κάποια τμήματα της επιχείρησής μας δεν έχουν ικανοποιητικές επιδόσεις», δήλωσε ο Κουίν την Τρίτη, προσθέτοντας: «Διαμορφώνουμε λοιπόν ένα αναθεωρημένο πλάνο για να αυξήσουμε τις αποδόσεις για τους επενδυτές».

    Ο Κουίν δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι ο αριθμός του προσωπικού ενδέχεται να μειωθεί κατά 15% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

    “Στόχος μας είναι να φτάσουμε κοντά στις 200.000”, διευκρίνισε.

    Οι περικοπές στην HSBC θα επεκταθούν σε τμήματα επενδυτικής τραπεζικής που διαθέτει σε Ευρώπη και ΗΠΑ, κυρίως σε αυτά που δραστηριοποιούνται στο σταθερό εισόδημα. Στις ΗΠΑ, τα στοιχεία ενεργητικού που συνδέονται με τις εμπορικές συναλλαγές τους θα μειωθούν κατά το ήμισυ σχεδόν στο πλαίσιο του νέου σχεδίου.

    Από την άλλη πλευρά, θα ενισχύσει τα τα τμήματα επενδυτικής τραπεζικής στην Ασία και στη Μέση Ανατολή.

    Η διαχείριση που θα κάνουμε θα είναι “χειρουργικής ακριβείας και αδίστακτη” με στόχο τα τμήματα της επιχείρησης στα οποία οι αποδόσεις δεν είναι αποδεκτές, δήλωσε ο CFO της τράπεζας Ewen Stevenson, σε τηλεοπτική συνέντευξη του Bloomberg.

    Μια ανανεωμένη στρατηγική αποτελεί τη βασική πλατφόρμα για τα σχέδια του προέδρου Τάκερ να μεταμορφώσει την HSBC, καθώς τα ερωτηματικά έχουν επικεντρωθεί στις σχετικά χαμηλές αποδόσεις της, δεδομένης της έκθεσής της σε πολλές από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, ιδίως στην Κίνα, όπου έχει επικεντρώσει τις επενδύσεις της.

    Σχολιάζοντας το σχέδιο αναδιάρθρωσης της HSBC στην τηλεόραση Bloomberg, ο επικεφαλής επενδύσεων της Coutts & Co, Alan Higgins, δήλωσε ότι η νέα στρατηγική είχε νόημα, αλλά ότι ήταν “στη συντηρητική πλευρά”.

    Η τράπεζα προειδοποίησε ότι η έκρηξη του κοροναϊού και η οικονομική αναταραχή στο Χονγκ Κονγκ ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην απόδοση της το 2020. Οι μετοχές της HSBC μειώθηκαν κατά 3,2% μετά την απόφαση της τράπεζας να αναστείλει τις προγραμματισμένες επαναγορές μετοχών για το 2020 και το 2021, περίοδο κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος της αναδιάρθρωσης.

    Τα προσαρμοσμένα προ φόρων κέρδη της HSBC ύψους 22,2 δισ. δολαρίων ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών (21,8 δισ. δολάρια), παρά την επιβάρυνση της κατά πολλά δισεκατομμύρια δολάρια από το κόστος της αναδιάρθρωσης.

    Η Ελλάδα

    Αν και δεν γίνεται καμία αναφορά στην Ελλάδα εν τούτοις προ ημερών το πρακτορείο Reuters εξηγούσε ότι η διοίκηση της HSBC φέρεται να εξετάζει την  αποχώρησή της από την Τουρκία και την Ελλάδα  στην προσπάθειά της να περικόψει δαπάνες.

    Η νέα διοίκηση της τράπεζας, υπό τον προσωρινό CEO Νόελ Κουίν, φέρεται να εξετάζει τρόπους για τη μείωση της παρουσίας της και σε άλλες αγορές, όπως αυτές της Αρμενίας και του Ομάν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Εκπρόσωπος της HSBC η οποία ρωτήθηκε για το θέμα αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

     



    ΣΧΟΛΙΑ