• Τράπεζες

    Πώς η Eurobank θα αναδειχθεί σε Τράπεζα Ανάπτυξης

    • Ευγενία Τζώρτζη
    Φωκίων Καραβίας. CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας. CEO Eurobank


    Σημαντικό ρόλο στη στήριξη επενδυτικών σχεδίων είτε μέσω χρηματοδότησης είτε μέσω συμβουλευτικών υπηρεσιών αναμένεται να διαδραματίσει η Eurobank, η διοίκηση της οποίας φιλοδοξεί να την αναδείξει ως Τράπεζα Ανάπτυξης.

    Αυτό επεσήμανε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης εκπροσώπων του τύπου ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Φωκίων Καραβίας, απαριθμώντας ως έργα αναφοράς που θα επιταχύνουν την ανάπτυξη την επένδυση του Ελληνικού, την Κασσιώπη, τον Ελληνικό Χρυσό, τον ΟΛΠ, την πώληση του 30% του Αεροδρομίου, στα οποία όπως είπε η Eurobank θα συμμετάσχει ενεργά.

    Η πολιτική της Eurobank σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου κ. Γιώργο Ζαννιά συμβαδίζει με τη γενικότερη έξοδο της οικονομίας από την κρίση και στόχος της τράπεζας είναι να αναστρέψει τα δίδυμα ελλείμματα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, δηλαδή το έλλειμμα αποταμίευσης και το έλλειμμα τραπεζικής χρηματοδότησης.

    Η διοίκηση της Eurobank επανέλαβε τη δέσμευσή της ότι θα χρηματοδοτήσει κάθε υγιές επενδυτικό σχέδιο και επέμεινε ότι το πρόβλημα συνεχίζει να εντοπίζεται στο σκέλος της ζήτησης για δάνεια και όχι στο σκέλος της προσφοράς.

    Παρά το γεγονός ότι το εξωτερικό περιβάλλον δεν είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικό, ο κ.Καραβίας επεσήμανε ότι το πρόβλημα της οικονομίας δεν είναι θέμα προσφοράς χρήματος είναι θέμα ζήτησης και όπως υπογράμμισε στη Eurobank προσπαθούμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

    Η Eurobank όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου επιδιώκει να διαλύσει το μύθο ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια. Η τράπεζα διαθέτει επαρκή ρευστότητα και το εμπροσθοβαρές σχέδιο που υλοποιεί σε συνεργασία με την Pimco για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά τα δύο τρίτα έως τα τέλη του έτους, επιτρέπει την ταχεία εξυγίανση του ισολογισμού έτσι ώστε να συμμετάσχει ανεπηρέαστη στον αναπτυξιακό κύκλο της οικονομίας.

    Η στεγαστική πίστη

    Εκτός από τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων η τράπεζα προσβλέπει στην επανεκκίνηση της αγοράς στεγαστικής πίστης λανσάροντας στην αγορά δάνεια σταθερού επιτοκίου για όλη τη χρονική διάρκεια αποπληρωμής. Το μέσο σταθερό επιτόκιο που προωθεί η τράπεζα είναι συνάρτηση του προφίλ κάθε πελάτη, αλλά διαμορφώνεται ακόμα και κάτω από 4%, εξασφαλίζοντας σταθερή αλλά και χαμηλή δόση της τάξης κάτω των 500 ευρώ το μήνα για ένα δάνειο 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής τα 25 χρόνια.

    «Η στιγμή για την επανεκκίνηση της στεγαστικής πίστης μετά από πολυετή περίοδο χειμερίας», είναι σύμφωνα με τον κ. Καραβία «κατάλληλη, καθώς αφήνουμε πίσω τον κύκλο της αβεβαιότητας και τα νοικοκυριά μπορούν πλέον να σχεδιάσουν την κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών, αξιοποιώντας τα οφέλη της σταθερής δόσης για όλο το διάστημα αποπληρωμής του δανείου». Η αγορά της στεγαστικής πίστης διαμορφώθηκε το 2018 στα 400 εκατ. ευρώ και οι προοπτικές είναι ανοδικές.

    Η ανάκαμψη των τιμών στις κατοικίες που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, σε επίπεδα ωστόσο που απέχουν ακόμη από τα προ κρίσης, τεκμηριώνει σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Eurobank κ. Τάσο Αναστασάτο την αξιοποίηση της ευκαιρίας για την αγορά κατοικίας, τη στιγμή που η μεγέθυνση της οικονομίας και η πτώση της ανεργίας, δημιουργούν τις συνθήκες για την περαιτέρω άνοδο των τιμών στα ακίνητα.

    «Με δεδομένο ότι σε μακροχρόνιο ορίζοντα είναι πιο πιθανή η άνοδος των επιτοκίων, είναι ευκαιρία για κάποιον να γνωρίζει το ύψος της δόσης και να υπολογίσει εάν είναι πιο συμφέρον να πληρώνει ενοίκιο ή να αγοράσει ακίνητο έχοντας σταθερή δόση για όλη τη διάρκεια του δανείου», επεσήμανε ο γενικός διευθυντής λιανικής τραπεζικής της Eurobank κ. Ιάκωβος Γιαννακλής.

    Με δεδομένο ότι σε μακροχρόνιο ορίζοντα, π.χ. 20 ετών ενός στεγαστικού δανείου, είναι πιο πιθανή η ανοδική πορεία των επιτοκίων, είναι ευκαιρία τώρα για τον δανειολήπτη να κλειδώσει το σημερινό χαμηλό επιτόκιο και να έχει συγκριτικό οικονομικό όφελος εάν αυτό αυξηθεί, εξήγησε ο κ. Γιαννακλής. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα σταθερού επιτοκίου επιτρέπει τη δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής χωρίς επιβάρυνση και μπορούν να το επιλέξουν και οι σημερινοί πελάτες της τράπεζας που έχουν δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο χωρίς πέναλτι.

    Πρόγραμμα Επιβράβευσης για συνεπείς δανειολήπτες

    Η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε παράλληλα πρόγραμμα επιβράβευσης των ενήμερων δανειοληπτών στεγαστικών δανείων, με ισχύ από την 1η Οκτωβρίου. Οι συνεπείς δανειολήπτες θα έχουν τη δυνατότητα να:

    • Λάβουν νέο στεγαστικό δάνειο με έκπτωση στο επιτόκιο κατά 0,50% σε σχέση με την εκάστοτε ισχύουσα τιμολόγηση των στεγαστικών δανείων (με πρόγραμμα σταθερού ή κυμαινομένου επιτοκίου). Η έκπτωση θα ισχύει τόσο για τους ίδιους τους δανειολήπτες, όσο και για τα παιδιά τους, στηρίζοντας έτσι τις ανάγκες προγραμματισμού του ελληνικού νοικοκυριού. Επιπλέον, θα έχουν άμεση προτεραιότητα στην προώθηση του αιτήματός τους για ταχύτατη οικονομική προέγκριση και εκταμίευση του δανείου τους.

    • Παραλείψουν τη δόση Δεκεμβρίου του στεγαστικού τους δανείου ανά έτος, για ενδεχόμενη διευκόλυνσή τους καθώς είναι μήνας με αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις, μεταθέτοντας έτσι την αποπληρωμή του στις επόμενες δόσεις, κατόπιν σχετικού αιτήματός τους στην Τράπεζα.

    • Λάβουν έκπτωση έως 50% στο επιτόκιο αγορών της πιστωτικής τους κάρτας Eurobank, εφόσον παραμένουν ενήμεροι στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Η έκπτωση ισχύει τόσο για υφιστάμενους, όσο και νέους κατόχους πιστωτικής κάρτας.

    Επιπρόσθετα, οι απόλυτα ενήμεροι πελάτες, θα έχουν δώρο 4 αεροπορικά εισιτήρια (δηλαδή, 2 εισιτήρια μετ’ επιστροφής), για οποιονδήποτε προορισμό εσωτερικού από το δίκτυο της AEGEAN και της Olympic Air , στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας της Τράπεζας με την AEGEAN μέσω του προγράμματος επιβράβευσης €πιστροφή.

    Δικαιούχοι του προγράμματος επιβράβευσης της Eurobank είναι όσοι ενήμεροι δανειολήπτες έχουν στεγαστικό δάνειο για τουλάχιστον 5 έτη και είναι συνεπείς καθ’ όλη τη διάρκεια εξυπηρέτησης του δανείου τους. Η προσφορά αφορά σε δάνεια που έχουν εκταμιευθεί έως και τις 31.12.2014.



    ΣΧΟΛΙΑ