• Τράπεζες

    Πώς έγιναν «καπνός» 4 δισ. από τη χρηματιστηριακή αξία Εθνικής, Alpha, Eurobank και Πειραιώς


    Αλλαγή σκυτάλης στη μετοχική βάση των τραπεζών συντελείται κάτω από τη «βαριά σκιά» της μεγάλης πτώσης των χρηματιστηριακών τους αποτιμήσεων. Συνολικά 4,05 δισ. ευρώ είναι οι απώλειες που καταγράφουν κατά σειρά η Εθνική, η Alpha Bank, η Eurobank και η Πειραιώς, καθώς οι τιμές των μετοχών τους έχουν υποχωρήσει μεσοσταθμικά κατά 39% από την προηγούμενη κορυφή τους, όπου είχαν βρεθεί στα τέλη του περασμένου Απριλίου.

    Μόνο στις επτά τελευταίες συνεδριάσεις που έχουν γίνει στο «ναό» του χρήματος, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μετράνε απώλειες 1,4 δισ., αφού οι τιμές τους έχουν πάει 17,9% χαμηλότερα. Σε αυτό το σύντομο διάστημα, η μείωση της χρηματιστηριακής αξίας των τραπεζών είναι… 11 φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με τη συναλλακτική δραστηριότητα, η οποία και διαμορφώθηκε στα 126,5 εκατ. ευρώ.

    Όπως όλα δείχνουν, οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται τις τελευταίες μέρες ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά των πωλητών. Από τη μια πλευρά «πυροβολούν τα χαρτιά» εκείνοι που συστηματικά ασκούν την «τέχνη» της υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Κυρίως ξένοι, αλλά και ορισμένοι Έλληνες «παίκτες» που δείχνουν να έχουν πιο επιθετικές διαθέσεις, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Διότι αφ’ ενός είδαν να κηλιδώνεται το μεταμνημονιακό αφήγημα Τσίπρα και αφ’ ετέρου τους έδωσαν «πάτημα» τα αδύναμα αποτελέσματα του εξαμήνου των τραπεζών.

    Σε διασταυρούμενα πυρά τα τραπεζικά «χαρτιά»

    Από την άλλη πλευρά, τα «πυρά» προέρχονται από διεθνή χαρτοφυλάκια που επιχειρούν να μειώσουν την μετοχική τους παρουσία, στο πλαίσιο της περιστολής του ρίσκου στις αναδυόμενες αγορές.

    Οι εξελίξεις που στιγματίζουν την Τουρκία, όπως επίσης και την Αργεντινή, σε συνδυασμό με τους κραδασμούς στη Βραζιλία, την Ινδία και την Ινδονησία, έχουν διαφοροποιήσει τη στρατηγική των ξένων funds, που προχωρούν σε σταδιακό περιορισμό της επενδυτικής τους έκθεσής, σε τέτοιου είδους αγορές. Οι διαχειριστές των Funds έχουν εντάξει στη γενικότερη γραμμή της μείωσης θέσεων και από τις ελληνικές τράπεζες. Αυτός φαίνεται να είναι ο λόγος που εδώ και πέντε μήνες οι τραπεζικές μετοχές ακολουθούν φθίνουσα πορεία.

    Λόγω της έλλειψης βάθους της ελληνικής αγοράς, οι ξένοι «παίκτες» δυσκολεύονται στην έξοδο, η προσφορά βρίσκει ανταπόκριση μόνο σε χαμηλότερες τιμές. Εκτός από τις απ’ ευθείας πωλήσεις στο χρηματιστήριο, τα διεθνή χαρτοφυλάκια προσπαθούν να μειώσουν τη μετοχική τους παρουσία και με παραχωρήσεις «πακέτων» σε προσυμφωνημένες τιμές.

    Κατά κανόνα τα Fund που μειώνουν την παρουσία τους στις ελληνικές τράπεζες έχουν «εγκλωβιστεί» σ’ αυτές από τις προ τριετίας ανακεφαλαιοποιήσεις, έχοντας χάσει παράλληλα το «στοίχημα» των υπεραξιών.

    Το «κενό» που αφήνουν αναπληρώνεται από άλλα διεθνή χαρτοφυλάκια, τα οποία απορροφούν την προσφορά στις τρέχουσες χαμηλές τιμές, οι οποίες λογίζονται ως ευκαιρία εισόδου. Τουλάχιστον για εκείνους πού βλέπουν μισογεμάτο και όχι μισοάδεια το «ποτήρι» για τις τράπεζες.

    Τι έχει συμβεί σε όγκους συναλλαγών και τζίρους

    Στις επτά τελευταίες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις, έχουν αλλάξει χέρια 33,5 εκατ. μετοχές της Alpha Bank, συναλλακτικής αξίας 49,6 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των μετοχών αντιστοιχεί στο 2,2% της τράπεζας.

    Στο ίδιο χρονικό διάστημα στην Εθνική έχουν γίνει συναλλαγές 28,9 εκατ. ευρώ, με 13,7 εκατ. μετοχές να αλλάζουν χέρια. Κάτι που αντιστοιχεί στο 1,5% της τράπεζας, η οποία όμως ήταν σε διαπραγμάτευση μόνο στις 4 από τις 7 τελευταίες συνεδριάσεις. Λόγω της διαδικασίες συγχώνευσης του αριθμού των μετοχών της (reverse split).

    Στη Eurobank η αξία των συναλλαγών είναι 28,7 εκατ. ευρώ και αφορά τη διακίνηση 39,9 εκατ. μετοχών, που αποτελούν το 1,8% της τράπεζας.

    Στην Πειραιώς τέλος, οι επταήμερες συναλλαγές ανήλθαν στα 19,3 εκατ. ευρώ, με 8,8 εκατ. μετοχές να αλλάζουν χέρια. Δηλαδή το 2% του συνόλου.

    Παρά το γεγονός ότι ένα τμήμα του συναλλακτικού όγκου αφορά ενδοσυνεδριακές αγοραπωλησίες, εν τούτοις αρκετοί είναι εκείνοι που διαβλέπουν την αλλαγή σκυτάλης, στη μετοχική βάση των τραπεζών. Μάλιστα αν ληφθεί υπόψη το γεγονός της ισχυρής παρουσίας που έχει το ΤΧΣ στην Εθνική (ελέγχοντας το 40,4%) τότε οι ανακατατάξεις στη μετοχική της βάση μπορεί να είναι εντονότερες, λόγω του περιορισμένου ποσοστού που είναι στην ελεύθερη διασπορά. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με την Πειραιώς και την Alpha Bank, στις οποίες το ΤΧΣ διακρατεί ποσοστά 26,4% και 11% αντίστοιχα.

    Η μεγάλη βουτιά από την προηγούμενη κορυφή

    Ανεξαρτήτως αυτών, η μετοχή της Εθνικής έχει χάσει το 44,6% της αξίας της από τις 30 του μηνός του περασμένου Απριλίου έως χθες. Με συνέπεια η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας να έχει μειωθεί κατά 1,35 δις ευρώ. Η τιμή της μετοχής γράφει απώλειες 19,1% στις τέσσερις τελευταίες μέρες.

    Από τον περασμένο Απρίλιο, η Alpha Bank έχει χάσει χρηματιστηριακή αξία 1,22 δις ευρώ, με τη μετοχή να βρίσκεται 37,5% χαμηλότερα. Στις επτά τελευταίες συνεδριάσεις οι απώλειες για τη μετοχή είναι 18,7%.

    Η χρηματιστηριακή αξία της Eurobank έχει μειωθεί κατά 850,4 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταμήνου, όταν και η μετοχή έχει υποχωρήσει κατά 37,1%. Οι απώλειες που καταγράφει το «χαρτί» στις επτά τελευταίες συνεδριάσεις είναι 14,7%.

    Η μετοχή της Πειραιώς έχει χάσει 40,7% από τα τέλη του περασμένου Απριλίου, με τη χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας να έχει μειωθεί κατά 623,5 εκατ. ευρώ. Οι ποσοστιαίες απώλειες για τη μετοχή 19,3% στο διάστημα των τελευταίων επτά, χρηματιστηριακών συνεδριάσεων.

    Όλα αυτά έχουν προκαλέσει σημαντικές ανακατατάξεις και στην κλίμακα των κεφαλαιοποιήσεων των εισηγμένων εταιρειών. Η Alpha Bank πέσει στη έκτη θέση, πίσω από Coca-Cola, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μότορ-Όιλ, ΕΛΠΕ. H Εθνική είναι στην έβδομη θέση, ενώ στη δέκατη θέση είναι η Eurobank (πίσω από Jumbo και Τιτάνα) και στη δέκατη Τρίτη βρίσκεται η Πειραιώς. Η οποία είναι και η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι νέες κινήσεις του Χρήστου Μεγάλου στην Πειραιώς και το θρίλερ με Ντυνάν και Forthnet

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πλήρης στήριξη του Μπομπ Ντάιαμοντ στην Praxia Bank

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα μυστικά της «άγριας» κερδοσκοπίας με τις τραπεζικές μετοχές και πότε μπορεί να ξαναγυρίσουν σε ανοδικό κύκλο



    ΣΧΟΛΙΑ