• The Wiseman

    Οι νέες κινήσεις του Χρήστου Μεγάλου στην Πειραιώς και το θρίλερ με Ντυνάν και Forthnet

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Στην Πειραιώς η Αναστασία Μακαριγάκη

    Συνεχίζονται οι οργανωτικές αλλαγές στην Τράπεζα Πειραιώς, με την προσθήκη έμπειρων στελεχών από την αγορά, επιλογής Χρήστου Μεγάλου. Νέα επικεφαλής του HR στην τράπεζα αναλαμβάνει από 1ης Σεπτεμβρίου η κα Αναστασία Μακαριγάκη. Η κα Μακαριγάκη διαθέτει πολυετή εμπειρία στο χώρο του Ανθρώπινου Δυναμικού και της Επικοινωνίας, έχοντας εργαστεί επί σειρά ετών σε εταιρείες από το χώρο της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των υπηρεσιών. Την τελευταία δεκαετία κατείχε θέση Senior HR Director Greater Balkans, South East Europe Franchise and Commercial Categories East Europe Region για τον όμιλο PepsiCo.

    Το «καραβάνι» της Forthnet προχωρά

    Κανονικά προχωρά ο διαγωνισμός για την πώληση της Forthnetπαρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις. Οι τράπεζες και η Nomura, ως σύμβουλος της διαδικασίας, βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ενώ η παροχή στοιχείων από τη Forthnet πραγματοποιείται ομαλά, αναφέρουν πηγές με γνώση των εξελίξεων. Έχει πραγματοποιηθεί το οικονομικό σκέλος των ελέγχων και εκκρεμεί η ολοκλήρωση των νομικών ελέγχων επί συμβάσεων και άλλων στοιχείων της εταιρείας. Εκτιμάται ότι, εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα, σε εύλογο χρονικό διάστημα θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προτάσεις από τις Vodafone-Wind και Antenna Group. Στόχος των τραπεζών είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Εάν οι προσφορές που λάβουν κριθούν ικανοποιητικές, αυτό είναι άλλο θέμα.

    Προχωρά ο επανασχεδιασμός της Eldorado στην Ελλάδα

    Από τις 22 του περασμένου Μαΐου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είχε αναφέρει πως «βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία με την Eldorado Gold μέσα στις επόμενες εβδομάδες, στο πνεύμα της απόφασης της διαιτησίας που εκδόθηκε». Είχε προηγηθεί, αρχές Απριλίου, η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου που δικαίωσε τον καναδικό όμιλο στη διένεξή του με το ελληνικό κράτος. Χθες ο George Burns, πρόεδρος και CEO της εταιρείας ανέφερε πως η Eldorado συνεχίζει να βρίσκεται σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τις εκκρεμείς άδειες που απαιτούνται για την προώθηση του έργου στις Σκουριές. Στην αγορά θεωρούν βέβαιο πως η επένδυση θα προχωρήσει, παρά τα πρόσκαιρα εμπόδια. Ήδη η λειτουργία και δομή της Ελληνικός Χρυσός στην Ελλάδα έχει πλήρως αναδιοργανωθεί, με αλλαγές σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνον της διοίκησης.

    Ιντριγκάρει η παρουσία του Ιδρύματος Ωνάση και του Mubadala στο Ντυνάν

    Την Παρασκευή υποβάλλονται οι μη δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση της Ημιθέα, θυγατρικής της Πειραιώς που ελέγχει το Ερρίκος Ντυνάν. Στελέχη της αγοράς τοποθετούν μια ρεαλιστική πρόταση για την πώληση του Ντυνάν, κοντά στα 80 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών.

    Σημειώνεται πως έχει δοθεί η δυνατότητα υποβολής και ξεχωριστών προσφορών, δηλαδή για τη νοσοκομειακή δραστηριότητα και τις υποδομές. Η στήλη γνωρίζει πως έχουν ήδη κλείσει τα πρώτα MoU’s για κοινοπρακτικά σχήματα.

    Συνολικά 23 υποψήφιοι επενδυτές φέρονται να έχουν υπογράψει συμβάσεις εμπιστευτικότητας (NDAs). Ανάμεσά τους, το CVC Capital, η Ευρωκλινική (ελέγχεται από την Global Finance) σε σύμπραξη με ξένο fund, η Βιοϊατρική της οικογένειας Σπανού, το Farallon Capital Management (κατέχει το 17,5% της Euromedica), o όμιλος Αποστολόπουλου (πληροφορίες έκαναν λόγο για προχωρημένες συζητήσεις με το private equity fund Davidson Kempner), του Ιδρύματος Ωνάση (που συνδέεται με την επιστροφή του νοσοκομείου στο Δημόσιο, αφού ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και εφόσον πλειοδοτήσει το ίδρυμα) και του Mubadala Investment Company.

    Η παρουσία του Mubadala από οικονομικής επιφάνειας αλλάζει εντελώς τα δεδομένα για το Ντυνάν. Πρόκειται για το sovereign fund του Άμπου Ντάμπι που διαθέτει συνδυασμένο χαρτοφυλάκιο ύψους 126 δισ. δολαρίων, έχοντας ήδη επενδύσει σε κλάδους όπως ο πετρελαϊκός, οι υποδομές, η τεχνολογία, η αεροναυπηγική, η εξόρυξη μετάλλων, η ανάπτυξη ακινήτων και άλλοι. Στην Ελλάδα το Mubadala υλοποίησε πρόσφατα την πρώτη του επενδυτική κίνηση αποκτώντας, στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού, τις Νηρέα και Σελόντα, μετέχοντας σε σχήμα με την Αndromeda. Θεωρείται βέβαιο πως εάν καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά θα συνεργαστεί με “παίκτη” του κλάδου.

    Ξηλώνεται το πουλόβερ στη Folli Follie

    Η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την υπόθεση της εταιρείας Folli Follie. Επίκεινται ακόμη σοβαρότερες νομικές κινήσεις και διεκδικήσεις αποζημιώσεων από ομολογιούχους και επενδυτές.

    Τι γίνεται με Sixt

    Στο τελικό στάδιο εισέρχεται η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση της εταιρείας μίσθωσης αυτοκινήτων Lion Rental, μέλους του ομίλου Β. Θεοχαράκη, που αποτελεί την αποκλειστική δικαιοδόχο του ονόματος Sixt στην Ελλάδα. Η Μοτοδυναμική έχει αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής και εκκρεμεί να κριθεί fit and proper από την γερμανική οικογένεια Sixt.

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ