• Τράπεζες

    Πλειστηριασμοί: Δεν θα χτυπήσει το e-σφυρί για ακίνητα μέχρι 80.000 ευρώ λόγω εκλογών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Τάσος Πανούσης από την doValue, o Θόδωρος Αθανασόπουλος της Cepal και ο Γιώργος Γεωργακόπουλος της Intrum

    Ο Τάσος Πανούσης από την doValue, o Θόδωρος Αθανασόπουλος της Cepal και ο Γιώργος Γεωργακόπουλος της Intrum


    Κάνουν κράτει στους πλειστηριασμούς οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης λόγω εκλογών και ουσιαστικά «παγώνουν» άτυπα το e σφυρί ειδικά για τα μικρότερης αξίας ακίνητα.

    Σύμφωνα με τους servicers δεν θα προχωρήσουν στη διενέργεια πλειστηριασμών για ακίνητα αξίας 60.000 με 80.000 ευρώ, ενώ κανονικά στο σφυρί θα συνεχίσουν να βγαίνουν τα ακίνητα μεγάλης αξίας –όπως είναι κατοικίες σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες-, όπως και οι ιδιοκτησίες των στρατηγικά κακοπληρωτών.

    Βέβαια σύμφωνα με το νόμο αναστέλλονται οι διαδικασίες πλειστηριασμών μία βδομάδα πριν και μία εβδομάδα μετά τις εκλογές, ωστόσο ακόμα δεν έχει εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ, ενώ δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πηγές της αγοράς να παγώσουν οι πλειστηριασμοί για όλο το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

    Προς το παρόν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e auction  είναι αναρτημένοι 183.661 πλειστηριασμοί με τους 1.463 να έχουν προγραμματιστεί μέσα στη βδομάδα.

    Ωστόσο σύμφωνα με τους εκπροσώπους των servicers «οι  πλειστηριασμοί αποτελούν πάντα το έσχατο μέσο σε μια διαδικασία είσπραξης. Δεν αποτελούν ποτέ το εργαλείο πρώτης επιλογής διότι είναι μια διαδικασία κοστοβόρα και χρονοβόρα». Ειδικά δε για τα οικιστικά ακίνητα οι servicers υπογραμμίζουν πως «η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών θα βρει συμβιβαστική λύση» καθώς  με βάση ιστορικά στοιχεία 8 στα 10 δάνεια ρυθμίζονται συναινετικά.

    Αυτό σημαίνει ότι περίπου  60 χιλιάδες ακίνητα είναι επίφοβα να βρεθούν αντιμέτωπα με το ηλεκτρονικό σφυρί.

    Για να γίνει κατανοητή η προτεραιότητα που δίνεται στις συναινετικές ρυθμίσεις έναντι των πλειστηριασμών, αρκεί μόνο να σημειωθεί ότι κατά τα έτη 2020 – 2022, το 83% των ανακτήσεων από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια προήλθε από συναινετικές λύσεις διευθέτησης, ενώ μόνο το 17% των ανακτήσεων προήλθε από πλειστηριασμούς.

    Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 58.600 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν ολοκληρωθεί συνολικά, από την 1η Ιανουαρίου 2018 μέχρι και τις  15 Απριλίου 2023.

    Υπολογίζεται ότι το 82% των ολοκληρωμένων πλειστηριασμών έχει επισπευσθεί από τράπεζες ή από εταιρείες διαχείρισης, με το 76% αυτών των πλειστηριασμών να αφορά ιδιοκτησίες φυσικών προσώπων (σύμφωνα με την πλατφόρμα του   iMEdD Lab που  παρακολουθεί και παρουσιάζει την εξέλιξη των πλειστηριασμών στην Ελλάδα).

    Σε ότι αφορά τις κατοικίες διαδικασία πλειστηριασμού κινήθηκε από τράπεζες και servicers  για  περισσότερες από 55 χιλιάδες σπίτια  και ολοκληρώθηκαν   15.546 πλειστηριασμοί.

    Διαβάστε επίσης

    Alpha Bank: Ξεκινά από τις 15 Μαΐου το υβριδικό μοντέλο εργασίας για 3.200 εργαζόμενους

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το δεύτερο εξάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ