• Τράπεζες

    Στον αέρα ξανά οι πλειστηριασμοί; Αγωνία στους servicers και κόντρα κυβέρνησης αντιπολίτευσης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Τάσος Πανούσης από την doValue, o Θόδωρος Αθανασόπουλος της Cepal και ο Γιώργος Γεωργακόπουλος της Intrum

    Ο Τάσος Πανούσης από την doValue, o Θόδωρος Αθανασόπουλος της Cepal και ο Γιώργος Γεωργακόπουλος της Intrum


    Κορυφώνεται η κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση με αφορμή την απόφαση του Αρείου Πάγου, που επιτρέπει στα funds  να προχωρούν σε πλειστηριασμούς και με το νόμο του 2003.

    Την ίδια ώρα οι servicers αγωνιούν και φοβούνται νέο «πάγωμα» των πλειστηριασμών ενόψει των εκλογών. Και ακόμα απορούν για τον χρόνο που εκδόθηκε η απόφαση καθώς την ανέμεναν μετά τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ αφού καθαρογραφεί.

    Το θέμα των πλειστηριασμών είναι hot στην προεκλογική ατζέντα για κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Είναι καυτό για τους servicers καθώς κάθε αναστολή και καθυστέρηση στη διεξαγωγή τους δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στους στόχους ανακτήσεων.

    Οι πλειστηριασμοί έχουν μετατραπεί σε διελκυστίνδα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αναφέρουν οι servicers,  και εκτιμούν πως θα μπορούσε να είχε διευθετηθεί με υπουργική πράξη…

    Χθες σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει πως «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζει με αίσθημα ευθύνης, ορθολογισμού και κοινωνικής ευαισθησίας το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους

    «Υλοποιεί στοχευμένες πρωτοβουλίες και αποτελεσματικές δράσεις ως προς το ζήτημα αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και τους περιορισμούς των οδηγιών και κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κοινοτικού δικαίου».

    Από την πλευρά της η αντιπολίτευση ζητά «πάγωμα» των πλειστηριασμών, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά  τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα «παγώνει» κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, κι αγροτικής γης μέχρι τις εκλογές. Ενώ είχε προηγηθεί και επίκαιρη ερώτηση για το θέμα 44 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Οικονομικών.

    Βέβαια μία νομοθετική ρύθμιση ενδεχομένως να φέρει καθυστερήσεις στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας,  καθώς προαπαιτούμενο είναι η  εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Από την πλευρά τους οι servicers αναφέρουν πως «ακολουθούμε το θεσμικό πλαίσιο, το νόμο, η κυβέρνηση αποφασίζει και μεις συμμορφωνόμαστε».

    Ωστόσο επαναλαμβάνουν πως στόχος τους είναι οι ρυθμίσεις και όχι οι πλειστηριασμοί. Υπογραμμίζουν ότι το 1/5 των ανακτήσεων προέρχεται από πλειστηριασμούς.

    Σημειώνουν ότι έχουν ρυθμιστεί δάνεια ύψους 27 δις ευρώ και τα ποσοστά εγκρισιμότητας μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού είναι στο 75%.

    Και ακόμα αναφέρουν ότι δεν θα γίνουν 700 χιλιάδες πλειστηριασμοί, αλλά ότι 700 χιλιάδες είναι τα ακίνητα που έχουν ως collateral τα δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers.

    «Εμείς θα κάνουμε ότι μας  υποχρεώσει ο νόμος. Η υπόθεση και οι αποφάσεις είναι θέμα της κυβέρνησης, όχι δικό μας. Εμείς θα συμμορφωθούμε» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι διαχειριστές των «κόκκινων» δανείων.

     Διαβάστε επίσης 

    Άρειος Πάγος: Νίκη για τα Funds, μπορούν να προχωρούν σε πλειστηριασμούς

    Παγκρήτια Τράπεζα: Βοήθεια στους δοκιμαζόμενους λαούς της Τουρκία και της Συρίας

    Alpha Bank: Διέθεσε 700.783 νέες μετοχές σε στελέχη της στην τιμή των €0,29



    ΣΧΟΛΙΑ