• Τράπεζες

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το δεύτερο εξάμηνο

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Ο Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank, παραβρέθηκε χθες στη γενική συνέλευση της Fairfax International στο Τορόντο και μιλώντας εκτίμησε πως η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και θα πετύχει ανάπτυξη 2,5-3% τα επόμενα χρόνια.

    Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση μετόχου της Fairfax για την πρόσφατη κατάρρευση της Credit Suisse στην Ευρώπη και γενικότερα για τις τράπεζες ο κ. Καραβίας ανέφερε ότι: «Έχω δει στην καριέρα μου πολλές κρίσεις, αλλά και πολύ σοβαρότερες, όπως την κρίση χρέους στην Ελλάδα την περίοδο 2010-2017. Σήμερα η Eurobank βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση της, τα τελευταία 15-20 χρόνια».

    Σύμφωνα με τον ίδιο η απόδοση ιδίων κεφαλαίων της Eurobank θα κινηθεί ανοδικά κατά 13% την τριετία 2023-2025, η πιστωτική επέκταση κατά 7% ετησίως, ενώ η τράπεζα θα προχωρήσει στην επαναγορά του 1,4% που κατέχει το ΤΧΣ, και θα διανείμει μέρισμα για το 2024 το 25% των κερδών.

    «Είχαμε μια φανταστική χρονιά σε όρους κερδοφορίας και η ενσώματη λογιστική αξία της μετοχής (ΤΒV) αυξήθηκε κατά 20% σε 1,70 ευρώ κυρίως λόγω της οργανικής κερδοφορίας και ορισμένων one – off συναλλαγών» ανέφερε ο κ. Καραβίας για τα αποτελέσματα που πέτυχε η τράπεζα το 2022.

    Ο CEO της Eurobank εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Ακόμα πρόσθεσε πως η υψηλή απόδοση της τράπεζας θα συνεχιστεί καθώς τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν σε 0,22 ευρώ από 0,18 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 22%.

    Σημείωσε πως τα έσοδα της Eurobank ενισχύονται από την αύξηση των επιτοκίων, ενώ οι καταθέσεις είναι διαφοροποιημένες, ενώ η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων παραμένει σταθερή.

    Περαιτέρω, η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων αναμένεται να αυξηθεί από 10% σε 13% προσθέτοντας 200 μονάδες βάσης στα κεφάλαια, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η πιστωτική επέκταση κατά 7% ετησίως, αλλά και να ενισχυθούν οι κεφαλαιακοί δείκτες ώστε να επιβραβευθούν οι μέτοχοι.

    Στόχος της τράπεζας είναι η επαναγορά των μετοχών –ποσοστό 1,4%- που κατέχει το ΤΧΣ, όπως και η διανομή μερίσματος του 25% των κερδών το 2024.

    Διαβάστε επίσης:

    Το «πάρτι» με υπεραξίες 3,74 δισ. στις τράπεζες και γιατί η μετοχή της Πειραιώς είναι η πιο hot στην αγορά



    ΣΧΟΛΙΑ