Τράπεζες

Πυρετώδεις οι διαβουλεύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια – Στη Φρανκφούρτη οι τραπεζίτες

πλειστηριασμοί


Με στόχο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου το θεσμικό πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στο κυβερνητικό επιτελείο και τις τράπεζες είναι πυρετώδεις.

Το νέο πλαίσιο θα «πατάει» πάνω στο κυπριακό μοντέλο «Εστία», που προβλέπει «κούρεμα» της οφειλής και επιδότηση της δόσης στα στεγαστικά και θα πρέπει να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα.

Από την πλευρά τους οι δανειστές ζητούν –και συμφωνεί η ελληνική πλευρά- ο νέος νόμος να έχει ισχυρούς «κόφτες» που θα αποκλείουν την ένταξη των στρατηγικών κακοπληρωτών στην προστασία του. Και ταυτόχρονα η ελληνική πλευρά θέλει να πάρει το συντομότερο το πράσινο φως από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) για να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου δημιουργίας Asset Protection Schemes.

Στο μεταξύ χθες στην Φρανκφούρτη σε κλειστή εκδήλωση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της PwC Ελλάδας, την οποία παρακολούθησαν στελέχη από τον διεθνή τραπεζικό και επενδυτικό χώρο, οι CEO της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, και της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης, αναφέρθηκαν στην μείζονα πρόκληση των ελληνικών τραπεζών, τα «κόκκινα» δάνεια. Αν και τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα, ωστόσο το πρόβλημα απαιτεί άμεσα λύση.

«Η Eurobank διαθέτει ένα ξεκάθαρο και εμπροσθοβαρές σχέδιο, με σαφή οδικό χάρτη. Εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να ολοκληρώσουμε στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε ανακοινώσει τη συγχώνευση με τη Grivalia και αμέσως μετά τις δύο τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων €2 δισ. και €7 δισ. αντίστοιχα, που θα μας επιτρέψει να μειώσουμε τα ΝΡΕ κάτω του 15% έως το τέλος του έτους και σε μονοψήφιο ποσοστό μέσα σε τρία χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Καραβίας και σημείωσε πως: «το σχέδιο της Eurobank, που έχει συζητηθεί με τις ρυθμιστικές αρχές, είναι ρεαλιστικό και αυτοτελώς υλοποιήσιμο. Ταυτόχρονα, έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να είναι απολύτως συμβατό με τα πλάνα που εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος, που εφόσον προχωρήσουν θα διευκολύνουν περαιτέρω τη συνολικότερη διαχείριση του προβλήματος, αυξάνοντας τη δυνητική δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας».

«Έχω την πεποίθηση ότι η Alpha Bank είναι σε θέση να αντιμετωπίσει επιτυχώς τα κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα και την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού» τόνισε ο κ. Ψάλτης και σημείωσε: «Επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μείωσης των NPEs και είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στον σχεδιασμό μας. Οι διαρθρωτικές λύσεις που εξετάζονται επί του παρόντος μπορούν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ευχέρεια επιλογών και να μας οδηγήσουν με ταχύτερο ρυθμό στα επιθυμητά αποτελέσματα. Η σταδιακή βελτίωση που παρατηρείται στις τιμές της αγοράς ακινήτων, στο διαθέσιμο εισόδημα και στο κλίμα εμπιστοσύνης, ενισχύει τις προσπάθειές μας να αναδιαρθρώσουμε τα υγιή χαρτοφυλάκια των Πελατών μας και να στηρίξουμε την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕΤ, κ. Νικόλαος Καραμούζης, τόνισε ότι οι συνθήκες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα βελτιώνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, παρά το αβέβαιο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον και τις πιέσεις που δημιουργεί η επιτακτική ανάγκη σημαντικής μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Οι καταθέσεις επιστρέφουν, η εξάρτηση από το Ευρωσύστημα για ρευστότητα μειώθηκε σημαντικά και τείνει να μηδενιστεί, η πρόσβαση στις αγορές βελτιώνεται αν και δεν είναι πλήρως απρόσκοπτη. Η απομόχλευση επιβραδύνεται, τα δεσμευτικά σχέδια αναδιάρθρωσης ολοκληρώθηκαν κανονικά, οι τράπεζες πέρασαν επιτυχώς τα stress tests τον Ιούνιο 2018 και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας τους διατηρούνται πάνω από τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα. Η μεγάλη πρόκληση παραμένει ωστόσο, το σημαντικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παρά τη μείωση τους κατά €20 δισ. το τελευταίο διάστημα και τη δέσμευση των ελληνικών τραπεζών για περαιτέρω μείωση τους κατά €50 δισ. μέχρι το τέλος του 2021, οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές. Τα πλάνα που ετοιμάζουν παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών για δημιουργία σχημάτων σημαντικής επιτάχυνσης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι καλοδεχούμενα. Ωστόσο, οι οικονομικές συνθήκες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για τη πορεία των τραπεζών και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για αυτό, παραμένει επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και οι πρωτοβουλίες επιτάχυνσης των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παναγιώτης Πετράκης: Άμεση δράση για να μην έχουμε μικρό ή μεσαίο «ατύχημα» στις τράπεζες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι είπαν 3 τραπεζίτες για τα κόκκινα δάνεια: Τα σχέδια της Eurobank και της Alpha Bank

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί το αφεντικό της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς δεν θέλει αναπληρωτές CEO


ΣΧΟΛΙΑ