• Τράπεζες

    Πειραιώς: Σπάει τα κοντέρ το placement – 9 δισ. οι προσφορές, μεταξύ 3,85-3,9 ευρώ η μετοχή

    Χρήστος Μεγάλου, Τράπεζα Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Σπάει τα κοντέρ η Τράπεζα Πειραιώς με τις προσφορές τη δεύτερη μέρα του placement για το 27% να προσεγγίζουν τα 9 δισ ευρώ, με τα 270 εκατ. ευρώ να αφορούν την ελληνική αγορά.

    Η δυναμική της ζήτησης ωθεί προς τα πάνω την τιμή διάθεσης της μετοχής, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι μακροχρόνιοι επενδυτές προσφέρουν από 3,85- 3,9 ευρώ τη μετοχή.

    Να σημειωθεί ότι το εύρος τιμής έχει οριστεί στα 3,7 με 4 ευρώ.

    Ωστόσο οι κατατεθειμένες προσφορές γίνονται σε τιμή σημαντικά υψηλότερη από το κάτω άκρο των 3,7 ευρώ.

    Για το λόγο αυτό, αύριο το πρωί θα συνεδριάσει το ΔΣ του ΤΧΣ και πρόκειται να ανακοινώσει νέο ελάχιστο εύρος τιμών για τις προσφορές, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα διαμορφωθεί ανάμεσα στα 3,88 με 3,92 ευρώ τη μετοχή.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σημερινή συνεδρίαση η τιμή της μετοχής της Πειραιώς σημείωσε διόρθωση 1,52% στα 4,154 ευρώ με συνολική αξία συναλλαγών πάνω από 15 εκατ. ευρώ.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή της της χρονιάς η μετοχή ενισχύεται πάνω από 30% με την κεφαλαιοποίηση να είναι σήμερα στα 5.194.025.444 ευρώ. Η μετοχή έχει «σπάσει» τα κοντέρ καθώς σε 12μηνη βάση τα  κέρδη διαμορφώνονται κοντά στο 100%, ενώ από την ΑΜΚ του Απριλίου 2021 η τιμή έχει ενισχυθεί από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Απριλίου 2021 κατά 265%.

    Στις 10 χθες το πρωί άνοιξε το διεθνές βιβλίο προσφορών και μέσα σε 6 λεπτά εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τους θεσμικούς επενδυτές για να αγοράσουν και το 27% των μετοχών της Πειραιώς.

    Η ζήτηση είναι πρωτοφανής –για τα ελληνικά δεδομένα– και όλα τα «μεγάλα» σπίτια δηλώνουν «παρών» στην έκδοση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο placement θα έχει συμμετοχή και το Helikon Investments που κατέχει το 4,53% των μετοχών, ενώ έχει και το 9,18% των δικαιωμάτων ψήφου.

    Μάλιστα, η ισχυρή ζήτηση οδήγησε σε άμεση ανταπόκριση του Ταμείου, που με έκτακτη συνεδρίαση του χθες νωρίς το μεσημέρι αποφάσισε να διαθέσει το σύνολο της συμμετοχής του στην Τράπεζα Πειραιώς, δηλαδή το 27%, αντί για το 22% με το οποίο άνοιξε χθες το πρωί η Δημόσια Προσφορά.



    ΣΧΟΛΙΑ