• Τράπεζες

  Μέσα σε 6 λεπτά καλύφθηκε το placement της Τράπεζας Πειραιώς

  megalou

  Χρήστος Μεγάλου, CEO τράπεζας Πειραιώς


  Πρωτοφανές γεγονός για τα ελληνικά δεδομένα αποτελεί η υπερκάλυψη μέσα σε λίγα λεπτά του placement του 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς.

  Μέσα σε 6 λεπτά εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τους θεσμικούς επενδυτές για να αγοράσουν και το 27% των μετοχών της Πειραιώς.

  Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται σίγουρο ότι το placement θα καλυφθεί πάνω από 8 φορές.

  Η υπερβάλλουσα ζήτηση, έτσι όπως εκφράστηκε στο πλαίσιο του wall crossing, είναι αυτή που καθορίζει τις εξελίξεις και είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει στη διάθεση και του επιπλέον ποσοστού, όπως επιβεβαίωναν και αρμόδιες πηγές.

  Τέλος, όσον αφορά στην κατανομή, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, οι αρχικά προσφερόμενες μετοχές έχουν καταρχάς, κατανεμηθεί ως εξής:

  (i) 15% που αντιστοιχεί σε 41.262.118 μετοχές σε επενδυτές που συμμετέχουν στην ελληνική δημόσια προσφορά. Εξ αυτών, το 30% θα κατανεμηθεί για την ικανοποίηση αιτήσεων ιδιωτών επενδυτών και έως 70% σε ειδικούς επενδυτές. Σε περίπτωση μη κάλυψης της προσφοράς από τη ζήτηση τυχόν αδιάθετες μεταφέρονται στο ξένο βιβλίο.

  (ii) 85% που αντιστοιχεί σε 233.818.671 μετοχές σε επενδυτές που συμμετέχουν στη διεθνή προσφορά.

  Και στην περίπτωση αυτή, πάντως, το Ταμείο μπορεί να τροποποιήσει το ποσοστό κατανομής κατά τη διακριτική του ευχέρεια, με βάση τη ζήτηση που εκφράζεται σε κάθε μέρος της προσφοράς, υπό την προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε αλλαγή δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η ελληνική δημόσια προσφορά να λάβει ποσοστό χαμηλότερο από το 15%, εάν η ζήτηση που εκφράζεται από επενδυτές που έχουν συμμετάσχει στην ελληνική δημόσια προσφορά είναι τουλάχιστον ίση με αυτό το ποσοστό.

  Αξίζει να αναφερθεί πως στην ΕΤΕ αποφασίστηκε η αύξηση του ποσοστού μετοχών που θα διατίθετο στην ελληνική αγορά – από 15% αρχικά στο 20% – λαμβάνοντας μία μετοχή για κάθε 1,72 μετοχές που ζήτησαν.

  Το βιβλίο προσφορών θα κλείσει την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024.

  Περισσότερες λεπτομέρειες σε λίγο…

  Διαβάστε επίσης:

  Όλα τα «μυστικά» του σημερινού placement της Πειραιώς – Πώς θα διατεθεί το 22%+5%

  Πειραιώς: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το Ενημερωτικό Δελτίο για το placement
  Τράπεζα Πειραιώς: Η νέα εποχή, τα «χρυσά» κέρδη 253,9% για τη μετοχή, το ΤΧΣ, ο Πόλσον και η ώρα του placement
  Τρ. Πειραιώς: Νέα υπηρεσία Digital Onboarding για Ελεύθερους Επαγγελματίες & Ατομικές Επιχειρήσεις  ΣΧΟΛΙΑ