• Τράπεζες

    Πειραιώς: Ποιοι ρώτησαν στο Λονδίνο για το placement, νέες επαφές Μεγάλου στη Νέα Υόρκη

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Νέο κύκλο επαφών με θεσμικούς επενδυτές ξεκινά αύριο η Τράπεζα Πειραιώς στη Νέα Υόρκη, μετά την επιτυχή παρουσίαση των προοπτικών της στο Λονδίνο, καθώς σε περίπου 1 μήνα θα ξεκινήσει το placement για τη διάθεση του ποσοστού που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην τράπεζα.

    «Η κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θα διατεθεί το σύνολο των μετοχών (27%) που κατέχει το ΤΧΣ ή μικρότερο ποσοστό, ωστόσο, εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια» αναφέρει χαρακτηριστικά στο mononews.gr πηγή της Πειραιώς που συμμετέχει στη διαδικασία.

    Άλλωστε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στο Blomberg, ερωτηθείς για το placement στην Τράπεζα Πειραιώς απάντησε πως: «Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη εάν το ελληνικό κράτος θα πουλήσει μέρος ή το σύνολο του μεριδίου του. Αναμένουμε νέα σύντομα».

    Και ακόμα συμπλήρωσε πως: «Χρειαζόμαστε περισσότερο ανταγωνισμό στον τραπεζικό τομέα».

    Το road show της Πειραιώς την Τρίτη και την Τετάρτη 23 και 24 Ιανουαρίου στη Ν. Υόρκη διοργανώνουν οι σύμβουλοι της Goldman Sachs και UBS, και την Πέμπτη θα ακολουθήσει η παρουσίαση της J.P. Morgan στην οποία θα δώσει το «παρών» η ομάδα της Πειραιώς.

    Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας Jamie Dimon.

    Να σημειωθεί ότι στο Λονδίνο ο CEO της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου και η ομάδα του, δηλαδή ο CFO Θοδωρής Γναρδέλλης, η γενική διευθύντρια Επιχειρηματικού Σχεδιασμού, Χρυσάνθη Μπερμπάτη και ο επικεφαλής του IR Ξενοφών Δαμαλάς, είχαν σειρά διαδοχικών συναντήσεων και παρουσιάσεων σε 25 θεσμικούς επενδυτές, ανάμεσα τους οι: Fidelity, Black Rock, Nordress, Wellington κ.α.

    Και όπως αναφέρει στο mononews.gr πηγή της τράπεζας, το κλίμα στο Λονδίνο ήταν εξαιρετικά θετικό για την τράπεζα και εν γένει για όλα τα ελληνικά assets, καθώς η ελληνική οικονομία εμφανίζει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τις ευρωπαϊκές.

    Η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακοινώσει τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα στις 23 Φεβρουαρίου και ευθύς θα ξεκινήσει η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

    Στις παρουσιάσεις τονίζεται η ισχυρή θέση της Τράπεζας Πειραιώς στην αγορά, η οποία στο τέλος του 2023 έχει εξομαλυμένη απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 14%, πέτυχε καθαρή πιστωτική επέκταση 1,6 δισ ευρώ, περιόρισε στο 5% τον δείκτη των «κόκκινων» δανείων και έχει κεφαλαιακούς δείκτες στο 13% (CET1) και 17,5% (CAD).

    Και επισημαίνεται πως: Η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει ισχυρή πλεονάζουσα ρευστότητα με δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 242%.

    Σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις, το μερίδιο της στις νέες εκταμιεύσεις δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης διαμορφώνεται στο 40%.

    Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023 η Πειραιώς είχε το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων (με 29,4 δισ. ευρώ εξυπηρετούμενα δάνεια) και καταθέσεων (με 58,7 δισ. ευρώ), πρωταγωνιστεί στο κομμάτι διαχείρισης περιουσίας με 8,5 δισ. ευρώ υπό διαχείριση κεφάλαια, όπως και σε θέματα ESG και βιώσιμων χρηματοδοτήσεων.

    Διαβάστε επίσης: 

    Μητσοτάκης για Τράπεζα Πειραιώς: Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη αν θα πουληθεί μέρος ή το σύνολο του 27% – Να περιμένουμε ειδήσεις σύντομα

    Χρηματιστήριο: 11 πακέτα στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, λίγο πριν το νέο ρεκόρ ο Μυτιληναίος, πάνω από 3 εκατ. συναλλαγές στην Πειραιώς

    Γιατί όλοι «βλέπουν» την Πειραιώς – Πάνω από 3 εκατ. κομμάτια συναλλαγές κάθε μέρα



    ΣΧΟΛΙΑ