• ΑΓΟΡΕΣ

    Ποιες μετοχές θα πρωταγωνιστήσουν και το 2024 – Τι έδειξε το rebalancing και η έκρηξη τζίρου το Νοέμβριο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) - Απόστολος Βακάκης (Jumbo) - Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank) - Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ) - Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank)

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) – Απόστολος Βακάκης (Jumbo) – Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank) – Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ) – Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank)


    Οκτώ στις δέκα μετοχές του MSCI του ελληνικού χρηματιστηρίου έκλεισαν με κέρδη χθες και ταυτόχρονα οι συναλλαγές τους απογειώθηκαν.

    Δεν είναι και λίγοι εκείνοι οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά ότι με το χθεσινό rebalancing οι ξένοι έδειξαν με ποια χαρτιά θα ασχοληθούν και το 2024.

    Ακόμα και οι οριακές απώλειες σε ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,86% 16,42 και Μότορ Όιλ ΜΟΗ 0,08% 26,62 δεν σημαίνουν τίποτα.

    Ειδικά στην περίπτωση της Μότορ Όιλ, η μετοχή «μαζεύτηκε» από τα χαμηλά ημέρας τα 24,22 ευρώ για να κλείσει στα 24,80, ενώ είχε εμφανίσει κίνηση και πιο ψηλά, στα 25 ευρώ.

    Συνολικά, στα 59,5 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκαν χθες οι συναλλαγές στην Εθνική, στα 36,71 εκατ. ευρώ στον Μυτιληναίο, στα 26,6 εκατ. ευρώ στην Jumbo, στα 22,7 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς, στα 16,83 εκατ. στην Eurobank, στα 16,28 εκατ. ευρώ στην Alpha, στα 13,9 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ, στα 13,65 στον ΟΠΑΠ, στα 12 εκατ. ευρώ στην ΜΟΗ και στα 8,5 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ.

    Οι χρηματιστές θεωρούν ότι πάνω από 30 εκατ. ευρώ πρέπει να εισέρευσαν στην ΕΤΕ ΕΤΕ 1,85% 7,70 κοντά στα 20 εκατ. ευρώ στον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 κοντά στα 10 εκατ. ευρώ στην Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 πάνω από 10 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 πάνω από 8 – 9 εκατ. ευρώ επιπλέον στην Alpha ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 πάνω από 7 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ, πάνω από 7 εκατ. ευρώ στον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,86% 16,42 περίπου 5 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 πάνω από 6 στην Μότορ Όιλ και περίπου 15 εκατ. ευρώ στην Jumbo.

    Τα κεφάλαια αυτά μπήκαν κατά τη διάρκεια των call auctions στο Χρηματιστήριο για τον καθορισμό της τελικής τιμής.

    Τα funds

    Πωλητές όπως αναφέρουν εκτιμήσεις επαγγελματιών της αγοράς, δεν ήταν άλλα από funds που ακολουθούν τους δείκτες (index funds), δεδομένου ότι χθες ήταν η τελευταία μέρα του Νοεμβρίου και συνήθως οι ξένοι επενδυτές κλείνουν τα βιβλία τους ενόψει της νέας χρονιάς.

    Αγοραστές ήταν, όπως λέγεται long only funds, στις τελευταίες διευθετήσεις των χαρτοφυλακίων τους ενόψει του 2024 και με δεδομένο ότι σήμερα είναι μία κρίσιμη μέρα για την ελληνική οικονομία, καθώς αναμένεται η αξιολόγηση της Fitch και όπως όλα δείχνουν η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από αυτόν τον οίκο είναι δεδομένη.

    Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι την τελευταία μέρα του μήνα, η JP Μorgan σε έκθεσή της συστήνει το Χ.Α. από τις αναδυόμενες αγορές για υπεραπόδοση και το 2024. Μάλιστα, σημειώνει ότι τα κέρδη ανά μετοχή μπορούν να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Λίγες μέρες πριν αλλάξει ο χρόνος, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. καταγράφει κέρδη πάνω από 37%, ενώ οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο, για τον Νοέμβριο ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, φτάνοντας στα 174 εκατ. ευρώ!

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Πόσα κεφάλαια μοιράστηκαν οι «δέκα» του MSCI κατά το rebalancing – Long only funds οι αγοραστές



    ΣΧΟΛΙΑ