• Τράπεζες

    Πειραιώς: Η εκρηκτική ζήτηση οδηγεί την τιμή διάθεσης πολύ πάνω από τα 3,80/μετοχή

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς


    Η εκρηκτική ζήτηση από τα πρώτα λεπτά της δημόσιας προσφοράς για τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς οδηγεί σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα την τελική τιμή διάθεσης.

    Οι προσφορές την πρώτη μέρα υπερκάλυψαν κατά τέσσερις φορές την έκδοση, καθώς προσέγγισαν τα 4 δισ. ευρώ, δίνοντας τον τόνο στο τι θα ακολουθήσει σήμερα και αύριο Τετάρτη, μέρα που ολοκληρώνεται το  placement. Με την αγορά να προεξοφλεί ότι η υπερκάλυψη θα ξεπεράσει τις 8 φορές.

    Το τέλος της σημερινής μέρας θεωρείται κρίσιμο, αφού όπως αναφέρεται στο Ενημερωτικό Δελτίο το ΤΧΣ έχει τη δυνατότητα να ζητήσει πιο στενό εύρος από αυτό που αρχικά είχε καθοριστεί και ήταν από τα 3,70 ευρώ μέχρι τα 4 ευρώ.

    Πηγές της αγοράς θεωρούν ότι υπό παρούσες συνθήκες της εντονότατης ζήτησης το ελάχιστο όριο για την τιμή διάθεσης θα ξεκινά από τα 3,80 ευρώ, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί ακόμα υψηλότερα και μάλιστα σε σημείο που μπορεί να αποτελέσει έκπληξη, να υπερκεράσει δηλαδή και τα 3,9 ευρώ.

    Χθες η τιμή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,79% 3,75 στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου έκλεισε στα 4,218 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά  5,82%, με την κεφαλαιοποίηση της να διαμορφώνεται στα 5,27 δισ. ευρώ. Γεγονός που ανεβάζει την τράπεζα στην 6η θέση της κλίμακας των εταιρειών με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, αφήνοντας πίσω τη Μυτιληναίος.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή της της χρονιάς η μετοχή ενισχύεται κατά 31,81%.

    Η μετοχή έχει «σπάσει» τα κοντέρ καθώς σε 12μηνη βάση τα  κέρδη διαμορφώνονται στο 100,86%, ενώ από την ΑΜΚ του Απριλίου 2021 η τιμή έχει ενισχυθεί από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Απριλίου 2021 κατά 266,8%.

    Στις 10 χθες το πρωί άνοιξε το διεθνές βιβλίο προσφορών και μέσα σε 6 λεπτά εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τους θεσμικούς επενδυτές για να αγοράσουν και το 27% των μετοχών της Πειραιώς.

    Η ζήτηση είναι πρωτοφανής –για τα ελληνικά δεδομένα– και όλα τα «μεγάλα» σπίτια δηλώνουν «παρών» στην έκδοση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο placement θα έχει συμμετοχή και το Helikon Investments που κατέχει το 4,53% των μετοχών, ενώ έχει και το 9,18% των δικαιωμάτων ψήφου.

    Μάλιστα, η ισχυρή ζήτηση οδήγησε σε άμεση ανταπόκριση του Ταμείου, που με έκτακτη συνεδρίαση του χθες νωρίς το μεσημέρι αποφάσισε να διαθέσει το σύνολο της συμμετοχής του στην Τράπεζα Πειραιώς, δηλαδή το 27%, αντί για το 22% με το οποίο άνοιξε χθες το πρωί η Δημόσια Προσφορά.

    Με βάση το εύρος της τιμής διάθεσης η συνολική αξία ολόκληρου του πακέτου που κατέχει το ΤΧΣ στην Πειραιώς κυμαίνεται από τα 1,249 δισ. έως 1,35 δισ. ευρώ.

    Θα είναι δηλαδή μεγαλύτερη από το placement της Εθνικής.

    Το ελληνικό σκέλος της δημόσιας προσφοράς καλύπτει το 15% ενώ το υπόλοιπο 85% θα κατευθυνθεί σε διεθνή funds.

    Να σημειωθεί ότι από την παραχώρηση των μετοχών δεν μεταβάλλεται το ποσοστό συμμετοχής των λοιπών υφιστάμενων μετόχων εκ των οποίων το family office του αμερικανού μεγαλοεπενδυτή, Τζον Πόλσον, θα παραμείνει στο 18,62%.

    Πάντα ανάλογα με το κοινοποιημένο εύρος διάθεσης η προσφορά μετοχών στην Ελλάδα θα κινηθεί από τα 187,4 έως τα 202,5 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 27%.

    Αντίστοιχα η διάθεση σε ξένους επενδυτές θα κυμανθεί από τα 1,062 δισ. έως τα περίπου 1,147 δισ. με τιμή διάθεσης στην περιοχή των 3,80 ευρώ η παραχώρηση μετοχών της Πειραιώς γίνεται στο 74,8% της ενσώματης καθαρής θέσης της τράπεζας η οποία στη χρήση του 2023 ήταν στα 5,08 ευρώ ανά μετοχή.

    Το προφίλ και η αλλαγή σελίδας της τράπεζας

    Έχοντας περί τους 18.900 μετόχους η Πειραιώς διαθέτει αυτή τη στιγμή 394 καταστήματα και 8.053 εργαζόμενους, ενώ εξυπηρετεί 6,2 εκατ. πελάτες, εκ των οποίων 863 χιλιάδες σε εβδομαδιαία βάση, πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω winbank. Η τράπεζα έχει επίσης υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών ύψους 9,3 δισ. ευρώ.

    Η αλλαγή σελίδας που έχει συντελεστεί στην Πειραιώς και η συνακόλουθη μετάβαση στη «νέα εποχή» πιστοποιείται με τον πλέον παραστατικό τρόπο από τα συγκριτικά στοιχεία των επιδόσεών της, μεταξύ της οικονομικής χρήσης του 2020 και αυτής του 2023.

    Στην οποία τα καθαρά κέρδη για τους μετόχους ανήλθαν σε 788 εκατ. ευρώ, με την προοπτική να φτάσουν στο 1 δισ. το 2025, όταν το 2020 η τράπεζα είχε καταγράψει ζημιές 668 εκατ. ευρώ.

    Μάλιστα, η τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει και σε διανομή μερίσματος μέχρι 79 εκατ. ευρώ, που παραπέμπει σε 0,063 ευρώ ανά μετοχή εφόσον δοθεί το πράσινο φως από ενιαίο εποπτικό μηχανισμό (SSM).

    Στο «μέτωπο» των «κόκκινων» δανείων τα 22,5 δισ. των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων το 2020, έχουν συρρικνωθεί πλέον στα επίπεδα των 1,3 δισ., αντιπροσωπεύοντας ένα ποσοστό NPE 3,5%, με στόχο να πέσει κάτω από το 3% σε ορίζοντα διετίας.

    Η Πειραιώς διαθέτει πιά το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς (25%) σε εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως επίσης και στις καταθέσεις (28%) οι οποίες ανέρχονται σε 58,7 δισ. από 49,6 δισ. ευρώ το 2020.

    Στο ίδιο διάστημα τα καθαρά έσοδα από τόκους ανέβηκαν στα 2 δισ. από 1,486 δισ., τα έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 547 εκατ. ευρώ από 317 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά έξοδα έπεσαν στα 793 εκατ. ευρώ, από 891 εκατ. ευρώ.

    Επίσης στην περσινή χρήση η συνολική κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας διαμορφώθηκε στο 18,2% από 13,4% που ήταν το 2020, ενώ το ενεργητικό της βρίσκεται τώρα στα 79,3 δισ. από τα 71,6 δισ. που ήταν πρό τριετίας.

    Στο τέταρτο τρίμηνο της περσινής χρήσης η Πειραιώς παρουσίασε το ιστορικά ισχυρότερο τρίμηνο αποτελεσμάτων, παράγοντας 0,25 ευρώ κέρδη ανά μετοχή και πετυχαίνοντας 20% απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων της. Μεγέθη που για το σύνολο της χρήσης διαμορφώθηκαν σε 0,80 ευρώ κέρδη ανά μετοχή και απόδοση κεφαλαίων στο 17%.

    Με τον CEO Χρήστο Μεγάλου να δηλώνει εμφατικά ότι «Συνεχίζουμε να ανεβάζουμε τον πήχη των επιδιώξεών μας και να είμαστε προσηλωμένοι στη δημιουργία αξίας προς όφελος των μετόχων μας. Προσφέροντας παράλληλα συνεχή στήριξη προς τους πελάτες μας και ευρύτερα την ελληνική οικονομία».

    Βούληση της τράπεζας είναι (εφόσον της επιτραπεί) να ενισχύσει τις χρηματικές διανομές προς τους μετόχους, από το τωρινό 10% των κερδών, στο 50% από το 2025.

    Η μετάβαση στη «νέα εποχή» για την Πειραιώς έχει εκφραστεί και με τη συνεχή άνοδο της μετοχής, η οποία σε ορίζοντα τριετίας έχει προσφέρει τις μεγαλύτερες αποδόσεις στον τραπεζικό τομέα. Αποζημιώνοντας πλουσιοπάροχα όσους μετείχαν στην ΑΜΚ του 2021, αλλά κι εκείνους που έχτισαν μετοχικές θέσεις μεταγενέστερα.

    Διαβάστε επίσης:

    Πειραιώς: Στα 3,85 ευρώ η προσφορά των ξένων, ήδη υπερκάλυψη 4 φορές

    Μέσα σε 6 λεπτά καλύφθηκε το placement της Τράπεζας Πειραιώς

    Οριστικό: Το ΤΧΣ αποφάσισε τη διάθεση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ