• Τράπεζες

    Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Θέλουμε να δώσουμε μέρισμα 20% από τα κέρδη του 2022 – Ανοιχτοί και για επαναγορά μετοχών

    • NewsRoom
    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας


    Την πρόθεσή της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας για την επιβράβευση των μετόχων, μέσω της διανομής μερίσματος από τα κέρδη του 2022 ή ακόμα και την επαναγορά μετοχών (share buybacks), με  payout ratio στα επίπεδα του 20%-30%, αποκάλυψε στους αναλυτές ο Παύλος Μυλωνάς, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 2022.

    Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, η απόφαση για μέρισμα 20%, το οποίο θα αντιστοιχεί στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ, αν γίνει δεκτή η πρόταση, εξαρτάται από τον SSM, η απάντηση του οποίου αναμένεται εντός των επόμενων μηνών. Πάντως, τα πάντα θα έχουν ξεκαθαρίσει έως τον Ιούλιο.

    Όσον αφορά την πιθανότητα για share buy back,  αυτό θα εξαρτηθεί από την συζήτηση με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Όπως ανέφερε αυτές προβλέπονται ως δυνατότητα στη Στρατηγική Αποεπένδυσης που έχει δημοσιεύσει το ΤΧΣ. Πρόκειται για ένα σενάριο που δεν είναι τόσο πιθανό για φέτος  καθώς εξαρτάται από την απόφαση του επόπτη, ενώ το ύψος τους θα εξαρτηθεί από τα διαθέσιμα κεφάλαια.  «Σε 1-2 χρόνια οι συνθήκες για κάτι τέτοιο θα είναι πιο ώριμες», ανέφερε ο κ. Μυλωνάς.

    Ο κ. Μυλωνάς εκτίμησε πως δεν υπάρχουν σημαντικοί λόγοι ανησυχίας για το 2023, θεωρώντας πως η χώρα θα καταφέρει ανάπτυξη 1,6% φέτος, 2,6% το 2024 και 2,7% το 2025, αντίστοιχα.

    Ο κ. Μυλωνάς τόνισε πως η Εθνική αναμένεται να προχωρήσει, με βάση το βασικό της σενάριο, στην έκδοση ομολόγου Tier2 στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ανέφερε επίσης πως η διοίκηση εξετάζει όλες τις ευκαιρίες ανάπτυξης που δεν έχουν αυξημένο ρίσκο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για εξαγορές και συνεργασίες στον τεχνολογικό τομέα εντός και εκτός Ελλάδος.

    Παράλληλα, ανέφερε πως η Εθνική  προχώρησε από τον Νοέμβριο έως τώρα σε αποπληρωμή 5,5 δισ. ευρώ TLTRO μειώνοντας τα στα 6 δισ. ευρώ.

    Ο κ. Μυλωνάς αποκάλυψε, επίσης πως τα στελέχη της Εθνικής θα βρίσκονται αύριο στο Λονδίνο για το Roadshow της Morgan Stanley. Παράλληλα προγραμματίζεται νέο Roadshow στο τέλος του μήνα με συμμετοχή και του ίδιου.

    Διαβάστε επίσης

    Παύλος Μυλωνάς: Επιστροφή στα μερίσματα για την Εθνική Τράπεζα

    Εθνική Τράπεζα: Στα 1,12 δισ. ευρώ τα κέρδη μετά φόρων για το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ