Τράπεζες

Π. Μυλωνάς: Η Εθνική Τράπεζα έχει πλέον την ευελιξία να εκμεταλλευτεί επενδυτικές ευκαιρίες

  • NewsRoom
Μυλωνάς ΕΤΕ Εθνική Τράπεζα

Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας


Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων πριν από λίγο αναφέρθηκε κυρίως στα επιτεύγματα που σημείωσε η τράπεζα κατά τον τελευταίο χρόνο και υπογράμμισε τις στρατηγικές δυνατότητες που διανοίγονται πλέον για την Εθνική, διαθέτοντας αφενός την ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση στην αγορά και αφετέρου έχοντας ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις και τους όποιους περιορισμούς απέρρεαν για αυτήν, από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.

Υπάρχει, είπε, στρατηγική ευελιξία να εκμεταλλευτούμε επενδυτικές ευκαιρίες, εάν και όταν αυτές παρουσιαστούν.

Αναφερόμενος στην μείωση των κόκκινων δανείων, ο κ. Μυλώνας αναφέρθηκε σε μία νέα ομάδα που έχει συσταθεί εντός της Εθνικής Τράπεζας, με αποκλειστικό στόχο τη χρηματοδότηση των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία οι διαχειριστές των κόκκινων δανείων θα πουλήσουν σε νέους επενδυτές.

Μετά από 10 και πλέον χρόνια, ο δείκτης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων διαμορφώθηκε κάτω από 10%, συγκεκριμένα 7%, συγκλίνοντας ταχύτατα προς τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ωστόσο σημείωσε πως η πρόκληση για την οικονομία στον τομέα αυτόν δεν είναι πλέον πώς τα διαχειρίζονται οι τράπεζες, αλλά πώς θα καταφέρουν οι εταιρίες διαχείρισης να εντάξουν και πάλι στην πραγματική οικονομία τα σχεδόν 50 δισεκατομμύρια ευρώ στοιχείων ενεργητικού που  διαχειρίζονται.

Περνώντας στα υγιή δάνεια, το 2021 η Εθνική Τράπεζα στήριξε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ νέα δάνεια, καθαρά, μετά τις αποπληρωμές, που είναι μία επιτυχία και μία συμβολή σημαντική στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2022, η τράπεζα αύξησε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες το μερίδιό της στις νέες εκταμιεύσεις δανείων λιανικής.

Αναφερόμενος στα υπόλοιπα επιτεύγματα της ΕΤΕ ο κ Μυλωνάς ανέφερε ότι   η τράπεζα προχώρησε σε μία θεαματική αναβάθμιση των ψηφιακών της υπηρεσιών, προσφέροντας άλλες ταχύτητες συναλλαγών, μεγάλες διευκολύνσεις για τον μικρό και το μεγάλο πελάτη της και άλλο, πολύ ευρύτερο, φάσμα τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών.

  • Η Εθνική πέτυχε να ανεβάσει τον δείκτη της κεφαλαιακής της επάρκειας στο 15% (μετά το IFRS 9). Διαθέτει δηλαδή τον μεγαλύτερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στην αγορά, με μεγάλη διαφορά, χωρίς μάλιστα να έχει καταφύγει σε αύξηση κεφαλαίου. Το γεγονός αυτό ανοίγει τη συζήτηση για διανομή μερίσματος, για τη χρήση του 2022.
  • Τα προσαρμοσμένα κέρδη του Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, μετά από φόρους, ανήλθαν το 2021 σε 834 εκατομμύρια ευρώ. Τα οργανικά λειτουργικά κέρδη ειδικότερα αυξήθηκαν κατά 40% σε ετήσια βάση και ανήλθαν στα 450 εκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας το στόχο που είχε τεθεί για αυτή τη χρονιά.

Ακόμα ο  κ. Μυλωνάς υπογράμμισε ότι η Εθνική συνάπτει και προσβλέπει σε μελλοντικές στρατηγικές συνεργασίες με fintech, και όχι μόνο, εταιρίες, έτσι ώστε να επιτύχει συνέργειες και να ωφεληθεί από σύνθετες και καινοτόμες υπηρεσίες, σημαντικές για τους πελάτες.

Από την πλευρά του, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε πως στην δεκαπενταετία που πέρασε, η ελληνική οικονομία και η Εθνική Τράπεζα δοκιμάστηκαν σκληρά αλλά στάθηκαν όρθιες. Η Εθνική  επιδεικνύοντας  αφοσίωση στους στόχους της και με την ορθότητα των επιλογών της στη διαχείριση των κρίσεων, ισχυροποιείται σήμερα επιχειρησιακά, επενδύει στην τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό της και ετοιμάζεται να γίνει ξανά η τράπεζα πρώτης επιλογής της Ελλάδας. Η Εθνική βρίσκεται σε ένα νέο σημείο εκκίνησης για το αύριο.

Διαβάστε επίσης:

AXIA για ΕΤΕ, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς: Το δεύτερο τρίμηνο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για τις τραπεζικές μετοχέςΣΧΟΛΙΑ