• Τράπεζες

    AXIA για ΕΤΕ, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς: Το δεύτερο τρίμηνο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για τις τραπεζικές μετοχές

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank, Βασίλης Ψάλτης,CEO Alpha Bank

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank


    Την άποψη ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2022 θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών διατυπώνουν οι αναλυτές της AXIA Ventures ενόψει των αποτελεσμάτων εξαμήνου που ετοιμάζονται να ανακοινώσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

    Αναλυτικότερα, σε έκθεσή τους για τις ελληνικές τράπεζες, με τίτλο «It’s getting hot in here», οι αναλυτές της AXIA επισημαίνουν ότι αναμένουν ισχυρά νούμερα, υποστηριζόμενα από την ευνοϊκή εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, η οποία εξακολουθεί να απολαμβάνει ούριους ανέμους, σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες οικονομίες του πλανήτη.

    Σε επίπεδο τριμήνου, τα σημαντικότερα στοιχεία αναμένεται να είναι:

    • Πολύ ισχυρές καθαρές εκταμιεύσεις, 5 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους,
    • η συνέχιση του πολύ χαμηλού ρυθμού σχηματισμού μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE), με όλες τις συστημικές τράπεζες να ανακοινώνουν μονοψήφια ποσοστά NPE για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια και χαμηλό υποκείμενο κόστος ρίσκου και
    • ορισμένα εφάπαξ στοιχεία, όπως κέρδη από πωλήσεις και συναλλαγές, τα οποία θα ενισχύσουν τους κεφαλαιακούς δείκτες.

    Συνολικά, σε επαναλαμβανόμενη βάση, υπολογίζουν την απόδοση RoTE να διαμορφωθεί μεταξύ 5,2%-9,0%.

    Όπως σημειώνουν, αν και οι επενδυτές θα εκτιμήσουν τα στοιχεία αυτά, το ενδιαφέρον στην αγορά, αλλά και των αναλυτών, εκτιμούν ότι θα στραφεί πολύ γρήγορα στην ενημέρωση για τις πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές και, ειδικότερα, στο τι θα πουν οι διοικήσεις ότι θα κάνουν σε σχέση με την ποιότητα των assets.

    Υπενθυμίζεται δε ότι μετά το καλό ξεκίνημα που έκαναν φέτος οι ελληνικές τράπεζες, τους τελευταίους μήνες κινούνται περίπου 30% χαμηλότερα κατά μέσον όρο, υποαποδίδοντας του τραπεζικού δείκτη Euro Stoxx κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες την ίδια περίοδο.

    Οι αποτιμήσεις είναι, όπως αναφέρουν, ελκυστικές, στο 0,17x-0,52x έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου και του μέσου όρου των αναδυόμενων (0,56x και 0,68x αντίστοιχα για το 2022).

    Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρούν πως το δεύτερο τρίμηνο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την εκτίναξη των μετοχών σε υψηλότερα επίπεδα.

    Eurobank

    Η Eurobank ανοίγει τον χορό των αποτελεσμάτων των τραπεζών στις 29 Ιουλίου και οι αναλυτές περιμένουν ένα πολύ καλό τρίμηνο με προβλεπόμενη απόδοση RoTE 9,0% (+130 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο έτος) και τον δείκτη CET1 να διαμορφώνεται στο 13,7%, γεγονός που αναμένεται να λειτουργήσει θετικά στις συζητήσεις με τον SSM σχετικά με την καταβολή μερίσματος για το 2022.

    Εθνική Τράπεζα

    Για την Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ -1,94% 7,07 αναμένεται ένα ακόμη καλό τρίμηνο, με την απόδοση RoTE να διαμορφώνεται στο 7,4% (+40 μονάδες βάσης σε σχέση με πέρυσι).

    Alpha Bank

    Για την Alpha Bank, η απόδοση RoTE αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,2%, ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

    Τράπεζα Πειραιώς

    Η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ -1,85% 3,72 εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει απόδοση RoTE (μετά το κουπόνι AT1) 6,9% (+170 μονάδες βάσης σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους), καθώς τα έσοδα από το core banking αυξάνονται.

    Οι εκτιμήσεις της AXIA

    Οι εκτιμήσεις των αναλυτών της AXIA για τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών

    Διαβάστε επίσης:

    Τι θα κάνει η Fed με τα επιτόκια – Όλο το παρασκήνιο και οι λεπτομέρειες

    Τράπεζες: Αύξηση στα έσοδα από τόκους

    Moody’s: Οι τράπεζες του Νότου θα ωφεληθούν από την αύξηση των επιτοκίων



    ΣΧΟΛΙΑ