• First Top Stories

    Παρέμβαση Κομισιόν στο τραπεζικό sell-off: Οι ελληνικές τράπεζες θα κάνουν αυτό που πρέπει για τα «κόκκινα» δάνεια

    • NewsRoom

    Ο Μαργαρίτης Σχοινάς


    «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, μία ημέρα μετά την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο και ενώ δημοσίευμα του Bloomberg κάνει λόγο για συζητήσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Κομισιόν για το ενδεχόμενο δημιουργίας Οχημάτων Ειδικού Σκοπού (SPVs) που θα αναλάβουν τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών.

    «Χάρη στην επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση του 2015, οι ελληνικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε σημαντική αναδιάρθρωση, και πρέπει να συνεχίσουν να επικεντρώνονται στη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος των κόκκινων δανείων», πρόσθεσε ο κ. Σχοινάς.

    «Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι ελληνικές τράπεζες παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα» δήλωσε ο κ. Σχοινάς. Κι αυτό θα υποστηριχθεί από τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες προχωρά η ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε.

    Την ίδια ώρα, η Morgan Stanley χαρακτήρισε υπερβολικές τις ανησυχίες για το χθεσινό sell off των τραπεζών αν και ο οίκος επισημαίνει ότι οι ρευστοποιήσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν, μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη διαύγεια για το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Πειραιώς ή μέχρι οι τράπεζες να αποκαλύψουν τους στόχους για τη μείωση των NPEs έως το 2021 και τη συμμετοχή των πωλήσεων/διαγραφών.

    «Αισθάνεται», όμως, ότι οι τελευταίες κινήσεις των μετοχών είναι υπερβολικές, δεδομένου ότι τώρα οι τράπεζες είναι φθηνότερες από το Νοέμβριο του 2017, όταν τα IFRS9 και τα stress tests ήταν προ των πυλών. Αυτό είναι αλήθεια ειδικά για τις Αlpha ΒankEurobank και Εθνική, ότι η πίεση για άντληση κεφαλαίων φέτος δεν είναι εμφανής. Εντέλει, σημειώνει o οίκος, οι συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές λαμβάνουν υπόψη την ικανότητα των τραπεζών να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια, χωρίς να επηρεαστούν οι μετοχές.

    Η πρόβλεψη για το PBV το επόμενο 12μηνο δείχνει ότι ο κλάδος σήμερα είναι φθηνότερος απ’ ό,τι τον Νοέμβριο του 2017. Η Εθνική είναι 6% φθηνότερη (0,29x PBV), η Αlpha Βank 7% (0,21x),η Πειραιώς 25% (0,09x) και η Eurobank 10% πιο ακριβή (0,22x) έναντι της αποτίμησης στις 17 Νοεμβρίου του 2017.

    Προειδοποιήσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα περιλαμβάνει και ανάλυση της Goldman Sachs η οποία υποστηρίζει πως «η ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει οποιοδήποτε σοκ -εσωτερικό ή εξωτερικό, οικονομικής ή πολιτικής φύσεως- παραμένει περιορισμένη».

    Η έκθεση της επενδυτικής τράπεζας αποτυπώνει το περιεχόμενο συναντήσεων που διενήργησε στην Αθήνα στις 27-28 Σεπτεμβρίου με τραπεζικές διοικήσεις, αλλά και με κυβερνητικά στελέχη. Στις συναντήσεις αυτές οι τράπεζες αναφέρθηκαν στον σχεδιασμό τους για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους στο 15-25% μέχρι το 2021, από 48% το δεύτερο τρίμηνο του 2018.

    Κατά την Goldman Sachs αυτή η προσπάθεια θα υποστηριχθεί από το ισχυρό οικονομικό momentum, περιλαμβανομένης της ανάκαμψης στη στεγαστική αγορά, που βρίσκεται στα αρχικά στάδια, από μια αυξανόμενα δυναμική δευτερογενή αγορά χονδρικής πώλησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και από έναν χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των στρατηγικών κακοπληρωτών με την πάροδο του χρόνου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πιθανή συνέχιση των πιέσεων στις τράπεζες «βλέπουν» Morgan Stanley, Goldman Sachs, Moody’s

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγαλου-ργεί η Τράπεζα Πειραιώς στο ΧΑ. Υψηλός ο τζίρος



    ΣΧΟΛΙΑ