• Οικονομία

    Κριστίν Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια το καλοκαίρι

    • Bloomberg
    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ

    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια το καλοκαίρι, σύμφωνα με την πρόεδρο της, Κριστίν Λαγκάρντ.

    Σε συνέντευξη στο Bloomberg House στο Νταβός ερωτήθηκε εάν θα μπορούσε να υπάρξει υποστήριξη από την πλειοψηφία για μια τέτοια κίνηση, δεδομένου ότι αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν σηματοδοτήσει αυτό το χρονοδιάγραμμα.

    «Θα έλεγα ότι είναι πολύ πιθανό», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Αλλά πρέπει να είμαι επιφυλακτική, διότι λέμε επίσης ότι εξαρτόμαστε από τα δεδομένα και ότι υπάρχει ακόμη ένα επίπεδο αβεβαιότητας και ορισμένοι δείκτες που δεν είναι σταθεροί στο επίπεδο που θα θέλαμε να τους δούμε».

    Μία μόλις ημέρα πριν από την έναρξη της λεγόμενης περιόδου ηρεμίας που προηγείται των συνεδριάσεων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, η πρόεδρος ενώνει τη φωνή της με πολλούς συναδέλφους της, επιδιώκει να αμβλύνει τις προσδοκίες για επικείμενη χαλάρωση, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι οι αξιωματούχοι βρίσκονται σε μια πορεία για την τελική μείωση του κόστους δανεισμού.

    «Μιλήσατε με μερικούς από αυτούς, εκείνοι μίλησαν πρόσφατα και ο καθένας τους έχει την άποψή του, την οποία σέβομαι απόλυτα», είπε η Λαγκάρντ.

    «Γενικά συμπλέουμε προς τις αποφάσεις που λαμβάνουμε με βάση τα δεδομένα. Ορισμένοι από αυτούς έχουν τα τοπικά εγχώρια δεδομένα τους, έχουν τα αντίστοιχα ποσοστά πληθωρισμού, τα οποία είναι διαφορετικά από τη μία χώρα στην άλλη».

    Ενώ η πρόεδρος αναγνώρισε πώς διαμορφώνεται η συναίνεση, είπε επίσης ότι τα στοιχήματα της αγοράς για επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων αποπροσανατολίζουν.

    «Δεν βοηθάει τη μάχη μας κατά του πληθωρισμού, αν η προσδοκία είναι τέτοια που είναι πολύ υψηλή σε σχέση με το τι είναι πιθανό να συμβεί», δήλωσε η Λαγκάρντ.

    Νέες προβλέψεις

    Οι αγορές χρήματος αντέδρασαν στα σχόλιά της την Τετάρτη περιορίζοντας την έκταση των μειώσεων που αναμένονται από την ΕΚΤ φέτος. Τώρα βλέπουν 140 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους – που ισοδυναμεί με πέντε κινήσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας, με 60% πιθανότητα για μια έκτη.

    Οι traders προεξοφλούσαν έξι μειώσεις στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Υπάρχει επίσης λιγότερη πεποίθηση ότι η πρώτη κίνηση θα γίνει μόλις τον Απρίλιο, που μέχρι τώρα θεωρούνταν σίγουρη.

    Ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Klaas Knot, μιλώντας ταυτόχρονα στο CNBC, υποστήριξε την άποψή του για τα στοιχήματα των επενδυτών.

    «Οι αγορές προτρέχουν, είναι αρκετά σαφές, και το πρόβλημα για εμάς είναι ότι στο τέλος αυτό μπορεί να γίνει αυτοκαταστροφικό», είπε. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι έχουμε μια αξιόπιστη προοπτική επιστροφής του πληθωρισμού στο 2% το 2025, αλλά πολλά πρέπει να πάνε ακόμη καλά για να συμβεί αυτό».

    Η Λαγκάρντ αναγνώρισε επίσης ότι οι αξιωματούχοι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία προτού βεβαιωθούν ότι οι τιμές καταναλωτή είναι υπό έλεγχο.

    «Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, κατευθυνόμαστε προς το 2%, αλλά αν και εφόσον δεν είμαστε βέβαιοι ότι είναι σταθερά στο 2% – μεσοπρόθεσμα – και δεν έχουμε τα στοιχεία που το υποστηρίζουν, δεν πρόκειται να φωνάξω νίκη», είπε. «Όχι ακόμα», πρόσθεσε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Σεντένο: Η ΕΚΤ μπορεί να πάρει αποφάσεις για τα επιτόκια νωρίτερα από τον Μάιο

    «Βόμβα» Holzmann: Δεν είναι σίγουρο ότι η ΕΚΤ θα κάνει μειώσεις επιτοκίων φέτος

    EKT-Fed: Υποχωρούν οι προσδοκίες των traders για μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια



    ΣΧΟΛΙΑ