• Οικονομία

    Βρετανία: Ξαφνικό «άλμα» του πληθωρισμού στο 4% τον Δεκέμβριο

    • NewsRoom
    Τζέρεμι Χαντ, Βρετανός υπ. Οικονομικών

    Τζέρεμι Χαντ, Βρετανός υπ. Οικονομικών


    Απροσδόκητη αύξηση για πρώτη φορά σε 10 μήνες κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Βρετανία, εντείνοντας τις ανησυχίες για “πάγωμα” των μειώσεων των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

    Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 4% σε σχέση με πέρυσι τον Δεκέμβριο, έναντι αύξησης 3,9% τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρή πτώση στο 3,8%.

    Σε μηνιαία βάση, ο ονομαστικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,4%, πάνω από τη συναινετική πρόβλεψη 0,2%.

    Ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού,, διατηρήθηκε στο 5,1%.

    “Όπως είδαμε στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ο πληθωρισμός δεν μειώνεται οριζοντίως, αλλά το σχέδιό μας λειτουργεί και πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό”, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ.

    “Λάβαμε δύσκολες αποφάσεις για τον έλεγχο του δανεισμού και τώρα αλλάζουμε κατεύθυνση, επομένως πρέπει να παραμείνουμε στην πορεία που χαράξαμε, συμπεριλαμβανομένης της τόνωσης της ανάπτυξης με πιο ανταγωνιστικά φορολογικά επίπεδα”, συμπλήρωσε.

    “Τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι δεν έχει γίνει ‘δουλειά’“, δήλωσε ο Alpesh Paleja, επικεφαλής οικονομολόγος στη Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας.

    Τα “αγκάθια” αλκοόλ και καπνός

    Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία, υπήρχαν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός ενισχύθηκε επίσης από τις δαπάνες ενόψει των Χριστουγέννων.

    Ο πληθωρισμός των τιμών στα ενδύματα, εκτινάχθηκε στο 6,8%, ενώ οι κονσόλες παιχνιδιών υπολογιστών, ο αθλητικός εξοπλισμός, τα παιχνίδια και τα DVD συνέβαλαν επίσης στην αύξηση των τιμών στις κατηγορίες.

    Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι λίγοι λιανοπωλητές αναγκάστηκαν να κάνουν εκπτώσεις για να στηρίξουν τη ζήτηση την εορταστική περίοδο.

    Ο πληθωρισμός των τροφίμων συνέχισε να επιβραδύνεται, υποχωρώντας στο 8% από 9,2% τον Νοέμβριο.

    Αυτό αντισταθμίστηκε περισσότερο από την αύξηση των τιμών του αλκοόλ και του καπνού, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 12,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

    Η απότομη αύξηση στις τιμές του αλκοόλ και του καπνού οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στις αυξήσεις των φόρων για τον καπνό.

    Οι τιμές του καπνού αυξήθηκαν κατά 4,1% μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου σε σύγκριση με άνοδο 0,3% μεταξύ των ίδιων δύο μηνών πέρσι.

    Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές απομακρύνονται από τα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων.

    Οι αγορές “βλέπουν” πλέον μόνο 60% πιθανότητα μείωσης τον Μάιο, κάτι που ήταν σχεδόν βέβαιο μόλις πριν από λίγες ημέρες.

    Σημειώνεται ότι η στερλίνα σημείωσε αύξηση μετά την είδηση και τελευταία διαπραγματευόταν στα 1,263 δολάρια, ενώ σε σχέση με το ευρώ αυξήθηκε 0,08% στις 85,90 πένες.

    Διαβάστε επίσης: 

    Πόρτο Χέλι: Αλλαγές στο θέρετρο των €200 εκατ. του Σεΐχη του Άμπου Ντάμπι

    Σούπερ μάρκετ: Τι μπαίνει στα ταμεία τους από τις προσφορές

    Waller (FED) για μειώσεις επιτοκίων: Δεν βλέπω τον λόγο να κινηθούμε τόσο γρήγορα ή τόσο δραματικά



    ΣΧΟΛΙΑ