• Τράπεζες

    Όλο το σχέδιο για την Attica Bank: Πόσα θα βάλουν οι επενδυτές, πώς θα προχωρήσει η συγχώνευση με Παγκρήτια – Με 51% η Thrivest στη νέα τράπεζα

    Αλέξανδρος Εξάρχου - Ελένη Βρεττού

    Αλέξανδρος Εξάρχου – Ελένη Βρεττού


    Η αποφασιστικότητα του επιχειρηματία Αλέξανδρου Εξάρχου της Thrivest και η ικανότητα της CEO της Attica Bank Ελένης Βρεττού διαμορφώνουν το νέο τοπίο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας με την είσοδο του 5ου πυλώνα, της νέας τράπεζας που θα προκύψει από τη συνένωση της Αττικής με την Παγκρήτια.

    Στη new bank που θα δημιουργηθεί και αφού ολοκληρωθεί και δεύτερη αύξηση κεφαλαίου –το ύψος της οποίας θα καλύψει τις προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια των δύο τραπεζών, αλλά και για την ανάπτυξη της νέας τράπεζας- η επιχειρηματική τριπλέτα των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου, θα ελέγχει το 51%.

    Χτες το απόγευμα «κλείδωσε» η συμφωνία μετόχων και οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα το πρωί, πριν από το άνοιγμα του ΧΑ.

    Και έτσι το deal για τη δημιουργία μιας νέας ισχυρής μη συστημικής τράπεζας αποκτά υπόσταση, διαψεύδοντας τις «Κασσάνδρες». Η Ελένη Βρεττού πάλεψε να βρει λύσεις και πάντα είχε έτοιμο plan B για να την σωτηρία της Αττικής, ο Αλέξανδρος Εξάρχου, μεθοδικός και αποφασιστικός πίστεψε και «έτρεξε» τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα, ενώ καθοριστικός ήταν ο ρόλος του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και της Υποδιοικήτριας ΤτΕ Χριστίνας Παπακωνσταντίνου.

    Ειδικότερα σε ότι αφορά τη συμφωνία μετόχων οι πληροφορίες αναφέρουν πως:

    Στην τρέχουσα αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, η Παγκρήτια Τράπεζα θα συμμετάσχει με 34 εκατ. ευρώ (με εγγύηση της Thrivest), ενώ η Thrivest θα συμμετέχει με 30 εκατ. ευρώ και με 329 εκατ. ευρώ το ΤΧΣ.

    Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ με 10 εκατ. ευρώ εκάστη, καλύπτοντας έτσι την συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ (40 εκατ. ευρώ), που πλέον αποτελεί παρελθόν για την Attica Bank.

    Όπως σχολίαζαν κύκλοι της αγοράς η συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην ΑΜΚ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα εποχή της Τράπεζας Αττικής και παράλληλα δημιουργεί γι’ αυτές την δυνατότητα υπεραξίας από την νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί, μετά την συγχώνευση με την Παγκρήτια.

    Το ΤΜΕΔΕ αποτελεί ήδη παρελθόν για την Αττικής και ο νυν πρόεδρος της τράπεζας Κώστας Μακέδος θα αποχωρήσει σε ενάμιση μήνα περίπου που θα γίνει η ετήσια γενική συνέλευση της Attica Bank.

    Να σημειωθεί ότι στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Αττικής θα υπάρχουν τέσσερα ανεξάρτητα μέλη, τα οποία θα προταθούν από την Επιτροπή Υποψηφιοτήτων της τράπεζας, ενώ τόσο ο Πρόεδρος του Δ.Σ., όσο και η Διευθύνουσα Σύμβουλος θα είναι κοινής αποδοχής όλων των μετόχων.

    Η Ελένη Βρεττού, που με προσήλωση, τόλμη και ευφυία βρήκε λύσεις για την «σωτηρία» της Αττικής θα είναι η Διευθύνουσα Σύμβουλος, και το μοναδικό εκτελεστικό μέλος του νέου 13μελούς ΔΣ, στο οποίο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εκπροσωπείται με 4 μέλη και άλλα 3 μέλη θα τοποθετήσει η Thrivest.

    Ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την ανάπτυξη της τράπεζας είναι και το γεγονός ότι με την έξοδο του ΤΜΕΔΕ από την Αττικής, στο ΔΣ δεν θα συμμετέχει φυσικό ή εταιρικό πρόσωπο που να προσδοκά οφέλη από την εμπορική λειτουργία της τράπεζας ή και από τη διαχείριση κόκκινων δανείων.

    Ωστόσο συνεχίζει να προκαλεί εντύπωση και παραμένει ερώτημα που ζητά απάντηση γιατί το ΤΜΕΔΕ που είχε δεσμευτεί να συμμετάσχει στην τρέχουσα ΑΜΚ μαζί με την Ellington που διαχειριζόταν και τα «κόκκινα» δάνεια της τράπεζας, αρνήθηκε να προχωρήσει με την Thrivest.

    Σε κάθε περίπτωση η Thrivest Holding –εταιρεία συμφερόντων Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη, Αλ. Εξάρχου-, αποτελεί έναν θεσμικό επενδυτή που επιδιώκει την επενδυτική συμμετοχή ως μετόχου σε μια εξυγιασμένη, σωστά κεφαλαιοποιημένη και ανταγωνιστική Τράπεζα Αττικής, η οποία θα μπορεί να είναι κερδοφόρος και να δημιουργήσει υπεραξία για τους μετόχους της. Και προς την κατεύθυνση αυτή συντρέχουν πλέον όλες οι προϋποθέσεις.

    Η συγχώνευση Αττικής με Παγκρήτια

    Μόλις ολοκληρωθεί η τρέχουσα κεφαλαιακή ενίσχυση της Attica Bank ύψους 490 εκατ. ευρώ (473,3 εκατ. ευρώ άμεση αύξηση και 16,7 εκατ. ευρώ με άσκηση warrants) θα ξεκινήσει η διαδικασία συγχώνευσης των δύο τραπεζών.

    Η Παγκρήτια θα ξεκινήσει due diligence στην Αττικής. Σύμφωνα με τη στρατηγική διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων η Attica Bank θα πρέπει να περιορίσει τον δείκτη στο 50%, όπως και δεσμεύεται να πράξει και η Παγκρήτια.

    Στη συνέχεια θα καθοριστούν οι παράμετροι για την σχέση ανταλλαγής.

    Μετά τη συγχώνευση των δύο τραπεζών θα ακολουθήσει νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα καλύπτει τις προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια των δύο τραπεζών, αλλά και για την ανάπτυξη της τράπεζας.

    Στην αύξηση αυτή θα συμμετέχουν όλοι οι μέτοχοι –ΤΧΣ, Thrivest, Αττικής, Παγκρήτια– ανάλογα με το ποσοστό που συμμετέχουν στη new bank και η Thrivest θα ασκήσει τα warrants με την επιχειρηματική τριπλέτα των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου, να ελέγχει το 51% της νέας τράπεζας και θα ακολουθήσει η είσοδος της στο ΧΑ.

    Να σημειωθεί ότι το ύψος της νέας αυτής αύξησης θα εξαρτηθεί από μία σειρά παραγόντων που έχουν να κάνουν με την στρατηγική διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

    Διαβάστε επίσης:

    Attica Bank: Στο Δ.Σ. κλειδώνουν οι όροι της αύξησης



    ΣΧΟΛΙΑ