• Τράπεζες

    Ο Ηρακλής ΙΙΙ έρχεται, οι τράπεζες ετοιμάζουν νέα πακέτα τιτλοποιήσεων και πωλήσεων χαρτοφυλακίων

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank


    Αμέσως μετά τις εκλογές αναμένεται να μπει σε ισχύ ο Ηρακλής ΙΙΙ που θα καλύψει με τις εναπομείνασες εγγυήσεις των 3,5 δισ. ευρώ, τις τιτλοποιήσεις των συστημικών τραπεζών που έχουν μείνει εκτός, κυρίως όμως θα ενταχθούν στο «όχημά» του και χαρτοφυλάκια τιτλοποιήσεων της Attica Bank και της Παγκρήτιας.

    Παράλληλα στην τελική ευθεία προς πώληση βρίσκονται τέσσερα χαρτοφυλάκια  «κόκκινων» δανείων από τράπεζες και servicers.

    Η Attica Bank έχει ξεκινήσει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την CarVal Investors για την πώληση του χαρτοφυλακίου Astir I, ενώ η CEO της Αττικής, Ελένη Βρεττού έχει ξεκινήσει τη διαδικασία και για την πώληση άλλων δύο «κόκκινων» χαρτοφυλακίων, των τιτλοποιήσεων  Omega και Metexelixis, ύψους 1,3 δισ. ευρώ και 700 εκατ ευρώ αντίστοιχα.

    Η πώληση του Astir I είναι το πρώτο βήμα για τη μείωση των προβληματικών δανείων της τράπεζας, το ύψος των οποίων προσεγγίζει τα 2,6 δισ. ευρώ. Ο στόχος της Ελένης Βρεττού, όπως αποτυπώνεται στο 3ετές  business plan,  είναι η μείωση του δείκτη «κόκκινων» δανείων από το 65,8% σε κάτω από 35%.

    Η CarVal είναι ένας από τους μεγαλύτερους «παίκτες» διεθνώς στην αγορά των κόκκινων δανείων με επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 135 δισ. δολάρια σε 82 χώρες και μεταξύ άλλων στην Ελλάδα, έχει αγοράσει από την Εθνική Τράπεζα ένα μέρος του χαρτοφυλακίου Earth συνολικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ.

    Πωλητήριο έχει βάλει η Εθνική Τράπεζα για το project Pronto, που περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα χρηματοδοτικών μισθώσεων, συμπεριλαμβανομένων: της πώλησης της συμμετοχής στην Probank Leasing A.E., της πώλησης χαρτοφυλακίου χρηματοδοτικών μισθώσεων της τράπεζας (πρώην FBB) και της πώλησης του χαρτοφυλακίου χρηματοδοτικών μισθώσεων της NBG Leasing S.A., λογιστικής αξίας 51 εκατ ευρώ.

    Δύο χαρτοφυλάκια έχει βγάλει προς πώληση και η doValue. Συγκεκριμένα αναζητά αγοραστή για το project Suez, που περιλαμβάνει δάνεια του Νόμου Κατσέλη, ονομαστικής απαίτησης 279 εκατ. ευρώ, που ανήκουν σε 1.880 δανειολήπτες.

    Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον μεγάλων «παικτών» της αγοράς, όπως των Fortress, Bracebridge Capital και Lone Star, διότι τα δάνεια στην πλειονότητά τους εξυπηρετούνται κανονικά.  Σύμφωνα με πληροφορίες το χαρτοφυλάκιο θα καταλήξει στη Fortress, καθώς έκανε την καλύτερη προσφορά.

    Επίσης, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την πώληση στη δευτερογενή αγορά και του χαρτοφυλακίου Heliopolis, το οποίο περιλαμβάνει δάνεια μικρών επιχειρήσεων, στεγαστικά και καταναλωτικά, ονομαστικής απαίτησης 793,2 εκατ. ευρώ και μικτής λογιστικής αξίας 392,5 εκατ. ευρώ. Είναι δάνεια που ανέλαβε τη διαχείριση τους η doValue, μέσω της τιτλοποίησης Cairo.

    Ηρακλής ΙΙΙ

    Για του γνωρίζοντες είναι θέμα χρόνου η Κομισιόν να δώσει το «πράσινο» φως για να ξεκινήσει ο Ηρακλής ΙΙΙ και να χρησιμοποιηθούν οι αδιάθετες εγγυήσεις που είχε στη διάθεσή του το Ελληνικό Δημόσιο όταν εγκρίθηκε ο πρώτος «Ηρακλής».

    Το όριο των εγγυήσεων που είχε εγκριθεί έφτανε τα 21,5 δισ. ευρώ και απορροφήθηκαν με τον ΗΡΑΚΛΗ Ι και ΙΙ τα 18,7 δισ. ευρώ. Απομένουν δηλαδή περίπου 3,5 δισ. ευρώ (αν συνυπολογιστούν και οι αποπληρωμές), τα οποία θα δώσουν μεγάλη ανάσα κυρίως στις μη συστημικές τράπεζες.

    Επίσης, εκτός «Ηρακλή ΙΙ» έχουν μείνει η τιτλοποίηση Frontier ΙΙ, ύψους 1 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας, που περιλαμβάνει εξασφαλισμένα δάνεια μεγάλων, μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, καθώς και στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

    Η τιτλοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, Sunrise III, που περιλαμβάνει περίπου 37.000 δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων, συνολικής λογιστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ. Και η κοινή τιτλοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Solar, ύψους περί τα 300 εκατ ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Eurobank: Επιτάχυνση του ρυθμού ανόδου των τιμών διαμερισμάτων το α’ τρίμηνο του 2023

    ΤτΕ: Τρεις άδειες για μικροπιστώσεις έως 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

    Τράπεζα Πειραιώς: Δόσεις για αγορές με χρεωστική κάρτα μέσω της winbank

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ