• Τράπεζες

    ΤτΕ: Τρεις άδειες για μικροπιστώσεις έως 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

    • NewsRoom
    Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής ΤτΕ

    Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής ΤτΕ


    Τρεις εταιρείες έχουν μέχρι σήμερα αδειοδοτηθεί από την ΤτΕ για την παροχή μικροπιστώσων σε μικρές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

    Πρόκειται για τα ιδρύματα «Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. Microfinance Solutions», «Μicrosmart» και «AΦΗ Microfinance Α.Ε.», τα οποία έλαβαν άδεια προκειμένου να χορηγούν ποσά έως 25.000 ευρώ, και τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν τη δρατηριότητά τους το επόμενο διάστημα.

    Η ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions, το οποίο ανήκει στο ΤΜΕΔΕ, έλαβε άδεια τον Ιανουάριο του 2022.

    Η Μicrosmart έλαβε άδεια τον Μάρτιο του 2023 και δραστηριοποιείται στα Βαλκάνια. Μέτοχοί του είναι η Albanian Besa Capital (ABC Foundation), η Balkan Fund for Economic Development Foundation και ο διευθύνων σύμβουλός της Νεοκλής Στάμκος. H ABC Foundation είναι κύρια μέτοχος της Fondi BESA, η οποία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα μικροπίστωσης των Βαλκανίων, με πάνω από 29.000 πελάτες και χαρτοφυλάκιο άνω των 100 εκατ. ευρώ. Το ALBANIAN BESA CAPITAL Foundation είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός.

    Τέλος η AΦΗ Microfinance Α.Ε., η οποία έλαβε άδεια τον Μάιο του 2023, συνδέεται με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Action Finance Initiative (AFI) και δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά στον τομέα των μικροπιστώσεων. Διευθύνουσα σύμβουλος του ιδρύματος είναι η Αναστασία Τσιλόγλου.

    Τόσο η AFI Microfinance όσο και η Microsmart δραστηριοποιούνται ως αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες στον χώρο των μικροχρηματοδοτήσεων, μεσολαβώντας προς συγκεκριμένες τράπεζες για την εκταμίευση από αυτές μικροδανείων προς πελάτες, που οι ίδιες οι εταιρείες είχαν προσεγγίσει και καταρχάς αξιολογήσει.

    Σύμφωνα με τον νόμο ν. 4701/20, για τις εταιρείες του χώρου των μικροπιστώσεων προβλέπεται:

    Την υποχρέωση διαφάνειας στους όρους δανειοδότησης, που αφορούν το επιτόκιο, το συνολικό κόστος, τον αριθμό και το ποσό των δόσεων, τη διάρκεια αποπληρωμής, το περιεχόμενο και το κόστος των συμβουλευτικών υπηρεσιών, το δικαίωμα καταγγελίας, τη διαδικασία είσπραξης ανεξόφλητων οφειλών και τη διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.

    Η διάρκεια αποπληρωμής της χορηγηθείσας μικροχρηματοδότησης μπορεί να κυμαίνεται από 12 μήνες έως 10 έτη.

    Δεν επιτρέπεται η λήψη εμπράγματων εξασφαλίσεων για τη χορήγηση των μικροχρηματοδοτήσεων.

    Εκτός από τη χορήγηση των μικροχρηματοδοτήσεων, τα ιδρύματα υποχρεούνται να παρέχουν στους δικαιούχους και συμβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρηματικής εκπαίδευσης σε τεχνικές διαχείρισης, στήριξη για την επίλυση νομικών, φορολογικών και διοικητικών προβλημάτων και καθοδήγηση.

    Διαβάστε επίσης

    ΤτΕ: Αυξημένη κατά 52,5% η τουριστική κίνηση στο 4μηνο

    Intel: Η Bain Capital αγοράζει το 20% του μεριδίου της στην IMS Nanofabrication

    ONEX Shipyards: Διευρύνεται η συνεργασία της με την Fincantieri S.p.A21

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ