• Τράπεζες

    Νέο «όχι» του Αρείου Πάγου στους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ελβετικό φράγκο


    Η ομηρία συνεχίζεται, αναφέρει σε ανακοίνωση τους ο Σύλλογος των Δανειοληπτών, καθώς προ ημερών η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, χωρίς  αιτιολόγηση απέρριψε το αίτημα προτίμησης που κατέθεσαν ζητώντας οι συλλογικές αγωγές κατά τραπεζών να δικαστούν συντομότερα και όχι σε δύο χρόνια, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2025.

    Όπως είναι γνωστό για τις 5 Δεκεμβρίου 2025, αναβλήθηκε η εκδίκαση συλλογικών αγωγών κατά της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, «παρά τη ρητή πρόβλεψη του νόμου ότι η δικάσιμος θα έπρεπε να προσδιοριστεί υποχρεωτικά σε προθεσμία 90 ημερών και παρά τις διαμαρτυρίες των πληρεξούσιων δικηγόρων των καταναλωτών», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΔΑΝΕΦ.

    Ο Σύλλογος των δανειοληπτών σημειώνει πως κατέθεσε αίτημα προτίμησης για κάθε υπόθεση αντίστοιχα, ώστε να προσδιοριστούν οι αναβληθείσες υποθέσεις σε εγγύτερη χρονικά δικάσιμο.

    «Καταγγείλαμε δημόσια αυτή την εξέλιξη ως παράταση της αγωνίας των δανειοληπτών και παράλληλα ζητήσαμε εγγράφως ακρόαση τόσο από τον Υπουργό Δικαιοσύνης όσο και από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

    »Ενημερωθήκαμε όμως ότι τα αιτήματα προτίμησης που είχαμε καταθέσει, παρά την εκτενή τους τεκμηρίωση, απορρίφθηκαν από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, χωρίς αιτιολόγηση.

    Το ιστορικό

    Συγκεκριμένα στις 12 Ιανουαρίου επρόκειτο να εκδικαστεί συλλογική αγωγή 350 δανειοληπτών ελβετικού φράγκου κατά της Alpha Bank, υπόθεση που αναβλήθηκε για το 2025, ώστε να εκδικαστεί μαζί με τη συλλογική αγωγή 1.100 δανειοληπτών κατά της Εθνικής Τράπεζας (είχε αναβληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο). Ενώ για τις 19 Απριλίου έχει προσδιοριστεί και άλλη συλλογική αγωγή 1.600 δανειοληπτών κατά της Τράπεζας Πειραιώς.

    Εκτός από την αναβολή σε βάθος 2ετίας, ο ΑΠ δεν έχει αποστείλει ακόμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το προδικαστικό ερώτημα για την υπόθεση, όπως ζητούν με τις συλλογικές τους αγωγές οι δανειολήπτες. Και αυτό την ώρα που το  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έχει ήδη απαντήσει σε προδικαστικά ερωτήματα άλλων χωρών – μελών της ΕΕ και έχει κρίνει ως καταχρηστική τη ρήτρα ισοτιμίας.

    Και έχει  διαπιστώσει έλλειψη διαφάνειας στην ενημέρωση των δανειοληπτών, διότι δεν είχε καταστεί σαφές σε αυτούς ότι η αξία του δανείου θα αναπροσαρμόζεται ακολουθώντας την ισοτιμία ελβετικού φράγκου. Μάλιστα στη Γαλλία η τράπεζα BNP Paribas, θεωρήθηκε υπεύθυνη από το Εφετείο της Γαλλίας και υποχρεώθηκε να αποζημιώσει τους δανειολήπτες με ποσό από 400-600 εκατ. ευρώ (όπως έχει γράψει το Bloomberg).

    Να σημειωθεί ότι την περίοδο 2007 – 2009 που εκταμιεύθηκαν τα δάνεια, η ισοτιμία, ελβετικού φράγκου – ευρώ ήταν 1:1,67 και σήμερα βρίσκεται κάτω από το 1:1, που συνεπάγεται αύξηση στο κεφάλαιο κατά 70% και αύξηση στις δόσεις εξυπηρέτησης των δανείων πάνω από 50%.

    Τι λένε ο ΣΥΔΑΝΕΦ

    Στην χθεσινή τους ανακοίνωση οι Δανειολήπτες Ελβετικού Φράγκου  αναφέρουν χαρακτηριστικά πως:

    «Γίνεται ξεκάθαρο, ότι η δικαιοσύνη παίρνει έμπρακτα θέση. Ενώ τα αιτήματά μας προς ακρόαση παραμένουν αναπάντητα, η απόρριψη των αιτημάτων προτίμησης μας, δίνει την εικόνα μιας δικαιοσύνης η οποία τάσσεται με τα συμφέροντα των τραπεζών! Όταν πρόκειται για τη νομιμοποίηση των εταιρειών διαχείρισης, η απόφαση εκδίδεται μέσα σε 15 ημέρες. Όταν όμως πρόκειται για την προάσπιση των συμφερόντων των δανειοληπτών, δίνεται αναβολή σε δικάσιμο 2 χρόνια μετά! Μια τέτοια εξέλιξη είναι πολύ μακριά από την ανθρωποκεντρική σκοπιά της δικαιοσύνης, αγνοεί την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι δανειολήπτες, και τους εξαντλεί ηθικά και οικονομικά, απέναντι στους τραπεζικούς κολοσσούς».

    Και σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης τους σημειώνουν ότι: «Η συνεχώς παρατεινόμενη αβεβαιότητα που αναγκάζονται να βιώνουν οι δανειολήπτες με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου για μια υπόθεση που έπρεπε να έχει λυθεί με την αποστολή προδικαστικού ερωτήματος στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη από το 2020, με την πρώτη συλλογική αγωγή που εκδικάστηκε από τον Άρειο Πάγο, αποτυπώνει αυτή την πραγματικότητα με τα πιο μελανά χρώματα».

    Διαβάστε επίσης

    Οργή στους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο: Απορρίφθηκε το αίτημα να δικαστούν οι αγωγές τους πριν τον Δεκέμβριο του 2025

    Ελβετικά ρολόγια: Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης εξαγωγών μετά το ρεκόρ

    «Όμηροι» του Αρείου Πάγου χιλιάδες δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου



    ΣΧΟΛΙΑ