• Business

    Ελβετικά ρολόγια: Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης εξαγωγών μετά το ρεκόρ

    • Bloomberg
    Ελβετικά ρολόγια

    Ελβετικά ρολόγια (Πηγή: Jose Sarmento Matos/Bloomberg)


    Μειώθηκε το β’ εξάμηνο του 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης των εξαγωγών ελβετικών ρολογιών, ενώ οι εξαγωγές είχαν σημειώσει ρεκόρ το α’ εξάμηνο, λόγω της αύξησης των τιμών, αλλά και την αύξηση των πωλήσεων φθηνότερων μοντέλων ρολογιών χαλαζία.

    Ειδικότερα, οι εξαγωγές ρολογιών έφτασαν τα 26,7 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (30,9 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2023, ωστόσο ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων μειώθηκε στο 3,6% το β’ εξάμηνο από 11,8% το α’ εξάμηνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ελβετικής Βιομηχανίας Ρολογιών.

    Εντούτοις, παρά την επιβράδυνση, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,6% σε υψηλό ρεκόρ το 2023, ανέφερε η Ομοσπονδία.

    Οι όγκοι αυξήθηκαν κατά 7,2% στα 16,9 εκατομμύρια μονάδες καθώς οι αποστολές της δημοφιλούς συνεργασίας Omega MoonSwatch ώθησαν τις εξαγωγές ρολογιών χαλαζία πάνω από 10 εκατομμύρια μονάδες.

    Οι ΗΠΑ παρέμειναν ο κορυφαίος προορισμός για τα ελβετικά ρολόγια με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 7% κατά τη διάρκεια του έτους στα 4,1 δισεκατομμύρια φράγκα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 16% των συνολικών εξαγωγών.

    Την ίδια στιγμή, οι αποστολές προς την Κίνα αυξήθηκαν σχεδόν 8% κατά τη διάρκεια του έτους σε περίπου 2,8 δισεκατομμύρια φράγκα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 10% των εξαγωγών.

    Τα ακριβά ρολόγια κορυφαίων κατασκευαστών συνέχισαν να αποφέρουν κέρδη με τα ρολόγια με τιμή άνω των 3.000 φράγκων να αντιπροσωπεύουν το 92% της συνολικής αύξησης.

    Ρολόγια με τιμές χονδρικής από 200 φράγκα ή λιγότερο, όπως το Omega MoonSwatch της Swatch Group, ήταν υπεύθυνα για το 83% της αύξησης του όγκου, ανέφερε η Ομοσπονδία.

    Πιέζει το φράγκο

    Σημειώνεται ότι οι αγοραστές ρολογιών περιορίζουν τις δαπάνες εν μέσω οικονομικών και γεωπολιτικών ανησυχιών.

    Ταυτόχρονα, η εκτίναξη της αξίας του ελβετικού φράγκου πιέζει τους παραγωγούς.

    «Ιδιαίτερα οι υπεργολάβοι και οι προμηθευτές, αναμένουν λιγότερο θετικές προοπτικές φέτος», ανέφερε η Ελβετική Ομοσπονδία.

    «Παρόλο που η υποτονική οικονομική κατάσταση φαίνεται να έχει μόνο μερικό αντίκτυπο στην αγορά προϊόντων πολυτελείας μέχρι στιγμής, επηρεάζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών σε όλα τα επίπεδα, ενώ αρκετά brands έχουν ήδη δηλώσει ότι σκοπεύουν να είναι προσεκτικά στις προβλέψεις τους», συμπλήρωσε.

    Παράλληλα, η βιομηχανία τονίζει ότι το ισχυρό φράγκο αναμένεται να συνεχίσει να πιέζει τις ωρολογοποιίες το 2024.

    Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας Τόμας Τζόρνταν, δήλωσε πρόσφατα ότι η υψηλή αξία του ελβετικού νομίσματος πλήττει τους εξαγωγείς.

    Σύμφωνα με περσινή αναφορά του Bloomberg News, η επιβράδυνση έπληξε τον κλάδο, καθώς η ζήτηση για ακριβά ρολόγια από μάρκες όπως οι Rolex, Patek Philippe και Audemars Piguet εκτινάχθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα κατά τη διάρκεια και μετά την έξοδο από την πανδημία covid-19.

    Διαβάστε επίσης: 

    Swatch: Διαψεύστηκε η πρόβλεψη του CEO για ρεκόρ πωλήσεων – Οι δύο κύριοι λόγοι

    Δάνεια σε ελβετικό φράγκο – Μάστιγα για τους δανειολήπτες

    Toyota: Πρωτιά στις παγκόσμιες πωλήσεις για 4η συνεχή χρονιά



    ΣΧΟΛΙΑ