• Τράπεζες

    «Όμηροι» του Αρείου Πάγου χιλιάδες δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου

    ελβετικό φράγκο


    Από αναβολή σε αναβολή πάει ο Άρειος Πάγος τις συλλογικές αγωγές δανειοληπτών του ελβετικού φράγκου, αντίθετα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα δικαστήρια έχουν δικαιώσει τους δανειολήπτες,  οι οποίοι θα αποζημιωθούν από την τράπεζα που τους χορήγησε τα δάνεια σε ελβετικό.

    Αναβολή έδωσε και σε νέα υπόθεση των δανειοληπτών ελβετικού φράγκου ο Άρειος Πάγος, η οποία θα εκδικαστεί στις 5 Δεκεμβρίου 2025, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε ομηρία χιλιάδες δανειολήπτες.

    Συγκεκριμένα στις 12 Ιανουαρίου επρόκειτο να εκδικαστεί συλλογική αγωγή 350 δανειοληπτών ελβετικού φράγκου κατά της Alpha Bank, υπόθεση που αναβλήθηκε για το 2025, ώστε να εκδικαστεί μαζί με τη συλλογική αγωγή 1.100 δανειοληπτών κατά της Εθνικής Τράπεζας (είχε αναβληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο).

    Ενώ για τις 19 Απριλίου έχει προσδιοριστεί και άλλη συλλογική αγωγή 1.600 δανειοληπτών κατά της Τράπεζας Πειραιώς.

    «Η εμμονή του δικαστηρίου του ΑΠ σε μακροπρόθεσμη ημερομηνία δικασίμου χωρίς να θέλει να επιλύσει τάχιστα το ζήτημα της αναιρέσεως επί της συλλογικής αγωγής, δημιουργεί ερωτηματικά» σχολιάζουν χαρακτηριστικά στο mononews.gr δικηγόροι της υπόθεσης.

    Αποτέλεσμα αυτής της κωλυσιεργίας είναι ότι μένει στο συρτάρι των δικαστών του Άρείου Πάγου το προδικαστικό ερώτημα για την υπόθεση  αντί να αποσταλεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως ζητούν με τις συλλογικές τους αγωγές οι δανειολήπτες.

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη απαντήσει σε προδικαστικά ερωτήματα άλλων χωρών – μελών της ΕΕ και έχει κρίνει ως καταχρηστική τη ρήτρα ισοτιμίας.

    Συγκεκριμένα έχει διαπιστώσει έλλειψη διαφάνειας στην ενημέρωση των δανειοληπτώ. Ότι δηλαδή δεν είχε καταστεί σαφές σε αυτούς ότι η αξία του δανείου θα αναπροσαρμόζεται ακολουθώντας την ισοτιμία ελβετικού φράγκου.

    Να σημειωθεί ότι την περίοδο 2007 – 2009 που εκταμιεύθηκαν τα δάνεια, η ισοτιμία, ελβετικού φράγκου – ευρώ ήταν 1:1,67 και σήμερα βρίσκεται κάτω από το 1:1.

    Αυτό σημαίνει αύξηση στο κεφάλαιο κατά 70% και όλος ο συναλλαγματικός κίνδυνος μετακυλίεται στους δανειολήπτες καταναλωτές, όπως αναφέρει η κ. Δέσποινα Σονιάδου, μέλος του ΔΣ στο Σύλλογο Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου.

    Και ενώ οι δικαστές στην Ελλάδα δεν στέλνουν ούτε το προδικαστικό ερώτημα, μόλις τον περασμένο Νοέμβριο οι Γάλλοι δικαστές έκριναν υπεύθυνη τράπεζα BNP Paribas, για την τεράστια ζημιά που υπέστησαν οι δανειολήπτες, οι οποίοι μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 – 2009 επιβαρύνθηκαν πολλαπλάσια από την επιλογή της δανειοδότησης σε ελβετικό φράγκο.

    Με αποτέλεσμα η τράπεζα να έρθει σε φιλικό διακανονισμό με την την ένωση καταναλωτών CLVC και  συμφώνησε να αποζημιώσει τους δανειολήπτες με ποσό από 400-600 εκατ. ευρώ (όπως έχει γράψει το Bloomberg).

    Σε κάθε περίπτωση η αποστολή του προδικαστικού ερωτήματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα ξεμπλοκάρει την υπόθεση, δίνοντας  μία οριστική λύση στο πρόβλημα που κρατά δέσμια χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία παραμένουν εγκλωβισμένα στη διακύμανση της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου, με τις δόσεις εξυπηρέτησης των δανείων τους να έχουν αυξηθεί πάνω από 50%.

    Διαβάστε επίσης:

    Αυξημένη ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια αναμένουν οι τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Δάνεια άνω των €400 εκατ. στους αγρότες – Στήριξη στους πληγέντες Θεσσαλίας, Εύβοιας, Εβρου

    Intesa Sanpaolo: Γιατί είπαν «όχι» οι Ιταλοί στην πρόταση να γίνουν cornerstone investor στην Τράπεζα Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ