• Τράπεζες

    «Ναι» από την Κομισιόν στην συγχώνευση Eurobank – Grivalia

    • NewsRoom

    Φωκίων Καραβίας CEO της Eurobank. Γιώργος Χρυσικός, διευθύνων σύμβουλος της Grivalia ΑΕΕΑΠ


    Το «πράσινο φως» στο σχέδιο συγχώνευσης της Eurobank με την πρώην θυγατρική τηςGrivalia έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς, όπως αναφέρει, είναι σύμφωνο με τις δεσμεύσεις της τράπεζας βάσει των κανονισμών περί κρατικών ενισχύσεων.

    Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι τον Νοέμβριο του 2015 η Κομισιόν ενέκρινε τα τροποποιημένα σχέδια αναδιάρθρωσης των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Eurobank. Μία από τις δεσμεύσεις με βάση τις οποίες η Κομισιόν ενέκρινε τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης στη Eurobank, ήταν ότι για μία περίοδο πέντε ετών η τράπεζα δεν θα αποκτούσε μερίδιο σε καμία θυγατρική που είχε αποεπενδύσει, χωρίς προηγούμενη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτή τη βάση, η Ελλάδα κοινοποίησε τη σχεδιαζόμενη συναλλαγή μεταξύ της Eurobank και της Grivalia, προκειμένου να λάβει την έγκρισή της σύμφωνα με τους κανονισμούς περί κρατικών εγγυήσεων. Στην αξιολόγησή της η Κομισιόν εξέτασε τον αντίκτυπο της συναλλαγής στην βιωσιμότητα και την κεφαλαιακή θέση της Eurobank.

    Η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συναλλαγή θα βελτιώσει την βιωσιμότητα της Eurobank και η βελτιωμένη κεφαλαιακή της θέση θα της επιτρέψει να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων της κατά τα επόμενα έτη.

    Στη βάση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη συναλλαγή, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της απόφασης αναδιάρθρωσης του 2015. Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, η σημερινή έγκριση δεν επηρεάζει τον έλεγχο συγκέντρωσης, ο οποίος μπορεί ακόμη να διεξαχθεί από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιώργος Χρυσικός: Γιατί ωφελούνται οι μέτοχοι της Grivalia από τη συγχώνευση με Eurobank

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι κινήσεις της Eurobank και η στάση των αγορών: «Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη»
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Eurobank: Χαρδούβελης ή Ζανιάς για πρόεδρος; Ποια θέση καταλαμβάνει ο Γιώργος Χρυσικός



    ΣΧΟΛΙΑ