• Τράπεζες

    Moody’s: Yποβαθμίζει το outlook των ελληνικών τραπεζών-Προειδοποιεί για τα «κόκκινα» δάνεια

    • NewsRoom
    moodys

    Moody’s


    Στην υποβάθμιση της προοπτικής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε σταθερό από θετικό προχώρησε η Μοody’s, με τον οίκο να επικαλείται τις αρνητικές επιπτώσεις του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία, στις επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ δεν αποκλείει και αύξηση των επισφαλών δανείων.

    Όπως αναφέρει ο οίκος, η υποβάθμιση αποτυπώνει την επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα στους επόμενους 12 με 18 μήνες.

    Ειδικότερα, στη σημερινή, 15 Απριλίου 2020, ανάλυση  της η  Moody’s εκτιμά ότι οι οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω των μέτρων έναντι του κορωνοϊού θα επηρεάσουν την ήδη αδύναμη κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών.

    Όπως αναφέρει τα καθαρά έσοδα από τόκους θα παραμείνουν χαμηλά ωστόσο αναμένεται περιορισμένη επιδείνωση καθώς οι τράπεζες θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν τόκους παρά τα κυβερνητικά μέτρα ανακούφισης για τους δανειολήπτες.

    Οι συνεχείς ανάγκες για υψηλές προβλέψεις θα επιβαρύνουν περαιτέρω την κερδοφορία, αν και η ευελιξία που δίνουν οι εποπτικές αρχές θα προσφέρει σημαντικό στήριγμα.

    Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού θα μετριάσουν ως έναν βαθμό τον αρνητικό αντίκτυπο της κατάστασης στην ποιότητα των δανείων των τραπεζών, ωστόσο η κεφαλαιακή τους επάρκεια θα επιδεινωθεί, αν και θα κατορθώσει να παραμείνει πάνω από τις απαιτήσεις των αρχών.

    Παράλληλα ο οίκος προβλέπει πως οι συνθήκες χρηματοδότησης και ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνουν σχετικά σταθερές.

    Η Moody’s προβλέπει ύφεση φέτος και για την κυπριακή οικονομία, «αντιστρέφοντας την τάση σταθερής μείωσης των προβληματικών δανείων, πλήττοντας την κερδοφορία των κυπριακών τραπεζών», υπογραμμίζεται στην έκθεση. Ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου, «τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης θα περιορίσουν μακροπρόθεσμα τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά», εκτιμά ο οίκος.



    ΣΧΟΛΙΑ