• Τράπεζες

    Moody’s: Πιστωτικά θετική η έκδοση του Tier ΙΙ της Τράπεζας Πειραιώς

    • NewsRoom
    moodys

    Moody’s


    Credit positive για τη συνολική κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας, χαρακτηρίζεται η έκδοση του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier ΙΙ της Τράπεζας Πειραιώς από τη Moody’s.

    Όπως σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης, η έκδοση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης ενίσχυσε κατά 500 εκατ. ευρώ την κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας Πειραιώς και έγινε στο πλαίσιο του σχεδίου για σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων.

    Η έκδοση του Tier ΙΙ  υποστηρίζει τη συνολική κεφαλαιακή επάρκεια και προσθέτει περί τις 110 μονάδες βάσης στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAR) τονίζει ο οίκος.

    Όπως υπολογίζει, ο δείκτης CAR αυξάνεται πλέον στο 17,1%, έναντι ελάχιστης εποπτικής απαίτησης 14,25%.

    Όπως φαίνεται στο γράφημα της Moody’s, η Πειραιώς είχε συνολικό δείκτη επάρκειας κεφαλαίων 15,2%, τον περασμένο Σεπτέμβριο, έναντι εποπτικής απαίτησης 14,25%. Με τη συμφωνία με την Intrum, ακολούθως, ο δείκτης αυξήθηκε στο 16%, ενώ μετά και την έκδοση τίτλων Tier 2 ο δείκτης ανέβηκε στο 17,1% (με πράσινο χρώμα στο γράφημα απεικονίζεται η βασική κεφαλαιακή επάρκεια -δείκτης CET1- και με μπλε τα κεφάλαια δεύτερης διαβάθμισης -Tier 2).

    Η έκδοση τίτλων μειωμένης εξασφάλισης θα αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό το κόστος που θα έχει για την Τράπεζα Πειραιώς το νέο σχέδιο για τη μείωση των προβληματικών δανείων. Η επιβάρυνση του CAR από τις δύο μεγάλες τιτλοποιήσεις που θα γίνουν μέσα στο 2020 θα είναι περίπου 180 μονάδες βάσης. Το deal με την Intrum και η νέα έκδοση καλύπτουν πλήρως αυτό το κόστος, αφού προσφέρουν αύξηση κεφαλαιακής επάρκειας κατά 0,7% και 1,1%, αντίστοιχα.

    Σύμφωνα με την αναθεωρημένη στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς, θα μειώσει το μεγάλο ποσοστό των NPEs μέσω δύο μεγάλων τιτλοποιήσεων το 2020, συνολικού αριθμού 7 δισ. ευρώ.  Σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο, η τράπεζα επιταχύνει τη μείωση των NPEs, με στόχο να διαμορφωθούν σε λιγότερο από 8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2022.



    ΣΧΟΛΙΑ