• Τράπεζες

    Moody’s: Credit Positive η έκδοση του Tier II της Alpha Bank

    • NewsRoom


    Iδιαίτερα θετική είναι η Moody’ s στο σημείωμά της για την Alpha Bank, καθώς αποτιμά την έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 500 εκατ. ως πιστωτικά θετικό γεγονός (credit positive), επισημαίνοντας παράλληλα ότι η τράπεζα διαθέτει πλέον την ισχυρότερη κεφαλαιακή επάρκεια μεταξύ των ελληνικών συστημικών.

    Όπως επισημαίνει ο οίκος η Alpha Bank ενισχύει την κεφαλαιακή της βάση και τη μάχη της για μείωση των κόκκινων δανείων.

    Σύμφωνα με την Moody’s το ομόλογο Tier 2 προσθέτει περίπου 105 μονάδες βάσης στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας και ανοίγει τον δρόμο για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου βελτίωσης της κεφαλαιακής βάσης και της ποιότητας ενεργητικού το 2020. Παράλληλα διαφοροποιεί τις πηγές χρηματοδότησης της τράπεζας με πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου σε διαχειρίσιμο κόστος.

    Όπως επισημαίνει η Moody’ s η επιτυχία της έκδοσης επιβεβαιώνει την αυξημένη όρεξη των επενδυτών για το μη ασφαλισμένο χρέος των ελληνικών τραπεζών πέντε χρόνια αφότου είχαν «κλειδωθεί» εκτός αγορών εξαιτίας της ελληνικής κρίσης.

    Η Alpha Bank ειδικότερα έχει την ισχυρότερη βάση ενσώματων κεφαλαίων και το μικρότερο ποσοστό αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTCs) στα κεφάλαια του δείκτη CET1. Αυτό διαμορφώνεται στο 37%, όταν ο μέσος όρος για τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας είναι 65%.

    Η μη εξυπηρετούμενη έκθεση της τράπεζας είναι στο 46% έναντι 34% για την Εθνική Τράπεζα, ΕΤΕ για τη Eurobank και 51% για την Πειραιώς.



    ΣΧΟΛΙΑ