• Τράπεζες

    Καταιγισμός ερωτημάτων για τους Έλληνες τραπεζίτες στο roadshow της Morgan Stanley

    • NewsRoom
    Λογότυπο της Morgan Stanley στην πρόσοψη κτηρίου


    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τα μακροοικονομικά μεγέθη αλλά και, γενικότερα, την «επόμενη» ημέρα μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο, δείχνουν τα funds που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές, καθώς η Ελλάδα αποτελεί και αυτή «αναδυόμενη αγορά» για τα ξένα χαρτοφυλάκια.

    Αυτή ήταν η εικόνα που αποκόμισαν από τη συναντήσεις που είχαν, την προηγούμενη εβδομάδα, στο συνέδριο της Morgan Stanley, ΕΕΜΕΑ Conference, στο Λονδίνο, οι Έλληνες τραπεζίτες, οι οποίοι δέχθηκαν… βροχή ερωτήσεων από τα funds, ενώ είχαν και one-to-one συναντήσεις με επενδυτές.

    Με την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα, την ώρα που η πλειοψηφία των δανειστών -ΕΚΤ, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και ΔΝΤ- φαίνεται να προκρίνουν το σενάριο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, φαίνεται πως η κυβέρνηση αναμένεται να δεχθεί πιέσεις το επόμενο διάστημα για να επανεξετάσει τη στάση της στο συγκεκριμένο θέμα. Αυτό ενισχύει την αβεβαιότητα των ξένων επενδυτών γύρω από την Ελλάδα, αφού βλέπουν πως μόλις τρεις μήνες πριν από την «έξοδο» δεν υπάρχει ακόμη ορατότητα για το θέμα, αν και είναι πλέον ξεκάθαρο είναι ότι η χώρα θα βρεθεί σε καθεστώς αυστηρής εποπτείας, κάτι που δεν υιοθετήθηκε για τις υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από τα προγράμματα με clean exit.

    Στο επίκεντρο οι τράπεζες

    Το επόμενο μεγάλο θέμα που απασχολεί τους επενδυτές είναι οι προοπτικές των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, κυρίως σε ό,τι αφορά το μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕs). Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των stress tests, οι επενδυτές επικεντρώνονται πλέον στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και εγείρουν ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσο είναι πράγματι εφικτή η επίτευξη των στόχων για τα NPEs έως το 2019.

    Την ίδια στιγμή, τα θέματα της ρευστότητας των τραπεζών, της επιστροφής των καταθέσεων, της προόδου στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αλλά και της περαιτέρω μείωσης του ELA, επίσης απασχολούν τους επενδυτές των αναδυόμενων αγορών, οι οποίοι να σημειώσουμε πως το τελευταίο διάστημα και λόγω των διεθνών πιέσεων, έχουν μειώσει το ρίσκο στα χαρτοφυλάκιά τους.

    Τον επόμενο μήνα αναμένονται αρκετά roadshows με ελληνικό ενδιαφέρον, όπως το συνέδριο της HSBC στις 4 και 5 Ιουνίου, το roadshow της Goldman Sachs στην Φρανκφούρτη στις 7 και 8 Ιουνίου, και το roadshow των Ελληνικών Χρηματιστηρίων στις 19 και 20 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τράπεζες: Τα πρόσωπα που έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας τον ηρωικό άθλο της αντιμετώπισης των NPEs

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι ζητούν τα funds για να αγοράσουν ελληνικά NPLs και τι απαντούν κυβέρνηση και τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ